Zpravodaj týmového mistrovství světa v Plocku

Zpravodaj týmového mistrovství světa v Plocku

Hlavní událost sezóny – týmové mistrovství světa v Plocku – je v plném proudu a my vám budeme přinášet pravidelné novinky o jeho výsledcích i životu všech tří českých týmů. Přímo z místa činu!





Zde můžete sjet na dané dny:
Sobota 11.8.
Neděle 12.8.
Pondělí 13.8.
Úterý 14.8.
Středa 15.8.
Čtvrtek 16.8.
Pátek 17.8.
Sobota 18.8.

NEJAKTUÁLNĚJŠÍ VÝSLEDKY + ZÁZNAMY HER na GomokuWorld.com!

Pátek 10.8.

6:40 Špek se budí a vidí 2 nepřijaté hovory od Denzela z 5:58 a 6:02. Na pár vteřin v něm hrkne, že zaspal! Vstávající přítelkyně do práce ho však ujistí, že je doopravdy teprve pátek a nikoliv sobota – den odjezdu do Polska. Denzel po pár hodinách píše, že si spletl dny a přijel z Kladna před můj dům o den dřív. Denzel se tak stává jednoznačně nejnedočkavějším hráčem celého mistrovství světa! Kapitána Céčka to hřeje u srdce – jeho svěřenci se na turnaj doopravdy těší! (-:

Sobota 11.8.

6:01 Denzel si ranní vstávání zopakoval a v 6:00 čekal opět před Špěkovým domem.

16:53 Všechny tři posádky dorazily na místo činu.

22:30 Úvodní ceremonie je skončena a známy jsou tak soupisky všech týmů i rozlosování. Je jasné, že turnaj bude gradovat až do posledního dne. Česko se na soupeře vřítí ve složení:

CZ A: Martin "Martez" Muzika, Pavel "Kedlub" Laube, Štěpán "Peroxid" Tesařík, Tomáš "Teovan" Němec.

CZ B: Lukáš "Boneslash" Souček, Jan "Purkys" Purkrábek, "Pavlína "Paaja" Brdková, Adéla "Raptorka" Krylová.

CZ C: Petr "Palacinka" Horký, Soňa "Soncaa" Turečková, František "Denzel" Fňukal, Radim "Specs" Kostlivý + náhradník Jakub "3ifndef" Horák.

Zítra dopoledne začíná CZ A proti CZ B, céčko čeká ostrý start proti Maďarům!


Rozlosování pro celý turnaj i další info naleznete na oficiálních stránkách TGWC 2018.

12.08. 09:15 – 1st round (Russia II-Russia III, Czech Republic I-Czech Republic II, Team International-Russia I, Poland-Estonia, Hungary-Czech Republic III)

12.08. 15:45 – 2nd round (Russia I-Russia II, Czech Republic II-Czech Republic III, Russia III-Poland, Team International-Hungary, Estonia-Czech Republic I)

13.08. 09:15 – 3rd round (Russia III-Russia I, Czech Republic III-Czech Republic I, Hungary-Russia II, Poland-Czech Republic II, Estonia-Team International)

13.08. 15:45 – 4th round (Czech Republic II-Russia I, Czech Republic I-Team International, Russia II-Poland, Hungary-Russia III, Czech Republic III-Estonia)

14.08. 09:15 – 5th round (Russia I-Czech Republic III, Czech Republic I-Russia II, Team International-Poland, Estonia-Hungary, Russia III-Czech Republic II)

14.08. 15:45 – 6th round (Russia I-Estonia, Russia III-Czech Republic I, Poland-Czech Republic III, Hungary-Czech Republic II, Russia II-Team International)

15.08. Gomoku Committee discussion

16.08. 09:15 – 7th round (Poland-Russia I, Czech Republic I-Hungary, Czech Republic III-Russia II, Team International-Russia III, Czech Republic II-Estonia)

16.08. 15:45 – 8th round (Russia I-Czech Republic I, Hungary-Poland, Estonia-Russia II, Russia III-Czech Republic III, Czech Republic II-Team International)

17.08. 09:15 – 9th round (Russia I-Hungary, Czech Republic I-Poland, Estonia-Russia III, Russia II-Czech Republic II, Czech Republic III-Team International)

23:01 Česká buňka pod vedením Páji a sledovaná Martezem, Boneslashem a Peroxidem se vydala do víru maloměsta do Zašitého Baru, kde je měla čekat estonská výprava se Zolim a Markem. Na půli cesty jsme potkali vracející se estonské chlapce, ale to nám nesebralo odvahu dojít do cíle. Byli jsme totiž posíleni o posíleného Edwarda Rizvanova, jehož ruští bratři zapomněli kdesi ve městě a tudíž se připojil k nám. V baru nás čekala Madli a oba Maďaři. Změřili jsme síly ve stolním fotbálku jak mezi sebou, tak i s polskými štamgasty a pomalu se zas po hodině vracíme zpátky na hotel...

Neděle 12.8.

9:45 A + B tým: Za vedení zkušeného kapitána Purkyse spolu s rychlíkem Bonem, koníčkářkou Pájou a trpělivou Raptorkou vyráží české Béčko do boje proti soustředěnému Kedlubovi, Yixinovskému Martezovi, nebezpečnému Peroxidovi a taktéž trpělivému Teovanovi. Uvidíme, zda není Béčko jenom převlečenou figurkou týmu áčkového formátu, nechme se překvapit.

10:05 C tým: 3ifndef měl jako náhradník Céčka jediné přání. Hrát na turnaji se Zolim. A co osud (los) nechtěl... dopřál mu ho hned v 1. kole. Jediný, kdo mu jej však nechtěl dopřát, byl Angst, který si vymyslel speciální pravidlo, dle kterého tým musí v 1. kole nastoupit v oficiální sestavě bez náhradníka. Turnajová pravidla následně samozřejmě ukázala, že je to blbost, a tak nebránilo již nic tomu, aby se 3ifndef usadil naproti Zolimu s nadějí, že mu dle plánu postaví jediný open, který měl proti němu zanalyzovaný a u kterého věděl, že je to černý surewin. A Zoli mu jeho přání skutečně splnil. Během pár chvil tak bylo na desce asi 20 kamenů a i kdybyste netušili, jak se hra vyvíjí, podle chování Zoliho byste věděli, že současný mistr světa i mistr světa v minutkách má špatnou barvu a bude zle...

10:27 C tým: Mezitím na 2. stole Sonča postavila Gergovi růžek, na 3. stole přemýšlel Denzel nad schémátkem ve hře s Márkem Horváthem, zatímco na 4. stole byly role obráceny a Gábor Gyenes přemýšlel nad středovým zahájením Specse.

10:50 A + B tým: Bone, Martez a první stůl jest minulostí. Útočné snahy mladého rychlíka přišly vniveč, Martezova obranná linie vydržela nápor a vítězství přichází již před 40. tahem.

11:33 C tým: Co čert nechtěl, Kuba ve svých výherních propočtech přehlédl přesah, kterým ztratil jak výhru, tak i tempo, a přestože bojoval do posledních tahů, díky časové tísni se Zolim padl. Tak to je velká škoda! Senzace byla na dosah...

12:49 C tým: K senzaci nedošlo ani na 2. stole, když Sonča podlehla Gergovi. Denzel položil velmi bílý swap2 a po pár následných ne příliš ideálních tazích prohrává. Na 4. stole Specs stále bojuje s Gáborem a s jeho hrou žije i naděje na okradení Maďarů aspoň o 1 bod!

12:58 A + B tým: A přece jen, první senzace týmového mistrovství je na světě! Kapitán Béčka Purkys zavelel a moudrý Kedlub mu svolil uzmout první bod za Béčko, které rázem dotahuje Áčko. Mírně nevýhodný swap2 byl příliš velkým soustem, kterým byl tentokrát i samotný Kedlub.

13:30 A + B tým: Ostrá hra Peroxida i Páji se zvrhla v piškvorkové orgie. Téměř zaplněná deska, nabízená a přijatá remíza po více než 100 tazích zajistila nádhernou podívanou pro diváky. K remíze dospěla i hra mezi Raptorkou a Teovanem. Áčko stejně jako Béčko má tak dva body a naděje na vítězství papírově silnějšího celku dostává díky této remíze menší trhlinky.

13:59 C tým: Nakonec i Specs prohrává... Céčko vs. Maďarsko 0:4.

16:05 Všichni máme konečně fotku v týmových tričkách a můžeme začít nosit, co chceme.

16:20 Céčko hraje ve 2. kole s Béčkem a vytáhlo z rukávu náhradníka na Purkyse. Na čtvrtém a druhém stole hrají stejná zahájení. Tuto taktiku použili i Estonci proti Áčku na prvním a třetím stole.

17:05 B + C tým: Na 1. stole bylo rychle dohráno. Palacinka vybral u schématu špatnou barvu a Boneslash během pár tahů vítězí.

18:57 B + C tým: Specs dnes nemá svůj den. Přestože již podruhé staví zahájení, tak i podruhé prohrává. Zcela zaslouženě ho přehrála Raptorka a Béčko má 2. bod!

19:05 B + C tým: Pája porazila Denzela a 1. bod turnaje pro Céčko zachraňuje pěknou výhrou 3ifndef nad Purkysem. Střídání Céčka přineslo první ovoce! Béčko vs. Céčko 3:1.

21:27 Opět jsme byli Madli vyzváni, abychom se připojili k estonským chlapcům, kteří již sedí v hospodě a i tentoktát jsme výzvu přijali. Dnes již plán vyšel a tak jsme usedli k jejich stolu. Po chvíli sezení a objednání si pití se od servírek v krajkovaných stejnokrojích dozvídáme, že kuchyně je již zavřená a že nám mohou nabídnout již jen pirohy na všechny způsoby, které byly menu vypsané. Nebylo to podle našich představ, ale už se nám vzhledem k času nechtělo nikam přesouvat a tak jsme si objednali. Teovan vymyslel teorii o tom, že když Čech začne šišlat, tak mluví úplně čistou Polštinou a tuto tezi se nám rozhodl dokázat v praxi na jedné z nicnetušících servírek. Když mu donesla lístek, aby ho skásla, Teo jí vyzval uhrančivým pohledem a smyslně se jí vyznal ze svých myšlenek. "Mjaš pšjeknů košjulku", povídá. Slečna byla velice polichocena rodilou výslovností svého zákazníka, ale bylo vidět, že bez placení ho stejně nikam nepustí.

21:55 Část Céčka (Denzel, Palacinka, Sonča) vylákaná částí české výpravy sedící v Krčmě, která se v názvu pyšní tím, že má střechu, přichází a zjišťuje, že jednak nezbylo místo k sezení a za druhé si stejně neobjedná, protože za pět minut zavírají a vydávají se hledat jinou krčmu.

22:20 Nalezená krčma Pizza Killer je jen o dva vchody dál, takže je perfektně vidět, jak se celá česká výprava vydává zpět směrem do hotelu. Jediný Peroxid a část ruské výpravy se rozhodli připojit.

22:47 Osipov si objednává v Pizza Killer a říká servírce "Pizza Grande small".

23:39 Peroxid z piva vytahuje už pátý kousek hmyzu.

Pondělí 13.8.

0:46 B tým: Boneslash se zabývá analýzou zahájení v Yixinovi a cítí velkou chuť po vítězství. Vzhůru na Rusy a Poláky, Béčko!

8:58 Martez snídá schémátka. Chodí na snídani už v sedm hodin, aby stihl všechny české hráče, co se chtějí v klidu najíst a mohl s nimi analyzovat svoje schémátka na budoucí soupeře. Sedí tam jak Forrest, jen místo bonboniéry má mobil.

9:07 Po prvním hracím dnu je pořadí týmů následující:
1. Poland 7 p.
2. Russia I 6 p. (add 1. 2)
3. Hungary 6 p. (add. 1 1,5)
4. Czech Republic I 5,5 p.
5. Czech Republic II 5 p.
6. Team International 3 p. (ad 2. 18)
7. Russia II 3 p. (ad 2. 10)
8. Russia III 2 p.
9. Estonia 1,5 p.
10. Czech Republic III 1 p.

9:10 Poslední duel mezi českými týmy se odehraje ve 3. kole mezi Áčkem a Céčkem. Céčko poprvé nevyužívá možnosti střídání (v rámci taktiky si Kubu šetří na důležitější duely). Uvidíme, jestli Áčko nezaváhá jako proti Béčku a odnese si tentokrát plný počet bodů. Béčko se mezitím ve stejné místnosti utká s výběrem Polska.

10:20 B tým: Béčkový výběr se zatím statečně pere s dosud vedoucím týmem v žebříčku, Polskem. Velmistrovská pozičně vyrovnaná partie mezi Bonem a Usiekem na 1. stole dává znát, jak dobře se tito dva borci připravovali již na předcházejícím polském šampionátu. Purkys na druhém stole opět prokazuje své zkušenosti a zdatně konkuruje Zukolemu, také vyrovnáno. Podobný průběh má i hra pomalejšího rázu na 3. stole mezi Pájou a Puholkem. Poslední stůl naší dlouhomyšlenkářské hráčky Raptorky obestírá výměna ostrých pozic s Alicecooper, uvidíme jak vše dopadne.

10:48 A + C tým: Na prvním stole mezi Palacinkou a Martezem je dobojováno. Palacinka položil schémátko, který Martez pro jistotu swapoval a postupně si vytvořil tlak, který po chybném bránění trojičky přetavil ve vítězství. Mezitím se na 2. stole Kedlub potí nad situací se Sončou, která mu jeho schémátko swapla, zatímco na 3. stole je dlouze zamyšlen Denzel, který stavěl Peroxidovi.

11:17 A + C tým: Na 4. stole je konec. Teovan otevíral Špekovi středové zahájení, na který měl Specs připraven swap2, u kterého je lehká výhoda bílých. Teovan si vzal černé a Specs sérií několika rychlých tahů dle teorie získal herní převahu, kterou po několika slabých obranných tazích relativně snadno mění ve vítězství. Je to hořkosladké, protože své první vítězství na turnaji Špek rozhodně nechtěl zrovna proti Áčku... Zatím je to tedy 1:1.

12:00 B tým: Bitva Raptorky s polským matadorem Alicecooper je u konce. Adéla prohrává v drtivé černé koncovce. Agresivní pojetí hry ke konci partie bylo příliš nesnesitelné k dosažení vítězství.

12:20 B tým: Bílé světlo na konci tunelu vidí už i Pája, ženské pole působnosti v Béčku odpadlo, leč Pája srdnatě bojovala na Puholkův open a přetahovala se o nadvládu v této partii. Čtyřková hrozba byla však již nebránitelná.

12:51 A + C tým: Sonča po urputném boji podléhá Kedlubovi. 2:1.

13:06 A + C tým: Denzel v závěru v časové tísni po chybném bránění Peroxidový hrozby VCF prohrává. Áčko tedy s Céčkem vítězí 3:1.

13:10 B tým: Boneslash byl nakonec rozdrcen Usiekem, který sice přicházel v průběhu partie o výhodu, ale s posledními minutami nabral druhý dech a několikatahovým VCF vítězí. Poslední nadějí je statečně bojující Purkys proti Zukolemu, povede se urvat alespoň nějaký ten bod?

13:30 B tým: Paráda! Krádež půlbodu se podařila, Purkys ubojoval remízové stádium partie se Zukolem, které může být ve výsledku rozhodujícím faktorem při vítězství jednoho z týmů.

15:40 C tým: 4. kolo hraje Céčko s Estonskem, které bylo ještě včera výsledkově nejblíže. Vytahuje tedy z rukávu opět náhradníka 3ifndef, tentokrát, aby se připravil na Madlino schémátko a pokud možno vyhrál.

16:00 C tým: Na prvních třech stolech leží schémátka, akorát na Kubově od asi neleží to, které očekával. Naopak Specs dostal od Tauriho Purka staré Kedlubovo zahájení, na které se připravoval, bere si lepší barvu a na desce je 9. tah, který by měl vést postupně k výhře. Na prvním a třetím stole soupeři zahráli swap2.

18:01 C tým: Denzel dodržel slib, že když nebude vystřídán, tak porazí Kuno Kolka a připisuje si první bod v turnaji! Aktuální stav 1:0 pro Céčko.

18:44 A tým: Martez na prvním stole čelil dosud neporaženému Olegu Bulatovskemu. Postavil své schémátko a Oleg swapnul ve prospěch bílých. Naše jednička celkem jistě dotahala vítězství bez většího zádrhelu. Na druhém stole Kedlub čelí očekávanému schéma od Igora. Iec volil barvu po swapu a oba borci hrají velice ostrou hru, kde bude jakýkoliv slabší tah fatální. Peroxid na Angsta vytasil roztahané schéma, aby Angsta nutil swapovat. To se stalo a Peroxid vzal bílé v domnění, že se jedná o surewin. Ale nejednalo se. I tak ale pozvolným geniálním útokem držel tempo na své straně a vyšperkovanými klíčovými tahy držel Angsta v šachu až do elegantní výhry. Ano, poznali jste, že se chválím sám. :D

18:53 C tým: Specs i ve druhém dnešním zápase vítězí! Po včerejším dni, kdy ve 2 hrách, kde začínal, prohrál, tak přišel den, kdy přesně naopak ve 2 hrách čelil openu soupeře a vyhrál.

19:03 B tým: Na čtvrtém stole Raptorka potkala střídajícího Kozhina, který postavil své oblíbené schéma. Bohužel ho Aďa neznala, tak dokládala dva kameny, ale zkušený Mikhail pár tahy vykouzlil výherní pozici. Pája hrála rožek proti Furlovi, aktuálně šestému hráči světového žebříčku. Nebyla by to Pája, kdyby na desku nenakreslila koníkovou kytičku, nicméně poziční přetahovaná trvala dál, až do trojky odbráněné z druhé strany. Pája tak remízovou hru bohužel prohrála.

19:09 C tým: 3ifndef krásně vyřešil Madlinino schémátko a vítězí! Eso v rukávu v podobě náhradníka se tak znovu osvědčilo. Céčko vede už 3:0, a to stále visí ve vzduchu remíza na prvním stole mezi Palacinkou a Hobemagim.

19:18 B tým: Na druhém stole se Purkys stal překvapením dnešního odpoledne, když obehrál současného mistra Ruska, druhého hráče světového žebříčku, Denise "Nirvanu" Osipova!!! O tom, že se proti této stálici české piškvorkové scény nevyplatí zahrát slabší tah se přesvědčili na dlouhých časech i Bano, Zoli, Gergo, Kedlub a teď i Nirvana. Gratulujeme! Lukáš na prvním stole nevyužil potenciál své pozice na desce a pozvolným taháním trojek ztratil slibnou pozici. CZE 2 vs. RUS 1 – 1:3.

19:26 C tým: V 70. tahu Palacinka s Martinem Hobemagim díky časové tísni nakonec bohužel prohrává... Sluší se říct, že mladý český hráč odehrál výbornou hru a nenechal estonskému hráči, který na turnaji dosud neprohrál (a to čelil Usiekovi, Martezovi a Gelovi), nic zadarmo. Škoda. Přesto si Céčko připisuje cennou a možná trochu neočekávanou první výhru nad Estoncema 3:1. Jen tak dál!

20:31 Páju a Peroxida na druhý den čekal postrach třetího stolu, nesmrtelná teta Irina! Irina je ruská učitelka renju a účast na mistrovství v Plocku pro ni znamenal návrat ke gomoku po dlouhých deseti letech. To ale nebyl žádný hendikep, neboť si po čtyřech kolech dokázala připsat krásných 2,5 bodu, když si mimo jiné povodila i letošního ruského vicemistra Ilju Muratova metodou start-cíl a krásným útokem od prvního kamene mu nedala žádnou šanci na obranu. O jejích kvalitách tedy nemůže být pochyb. Tento strašák se nám vplížil do myšlenek a nechtěl ven. Byl všudypřítomný! Doprovázel nás cestou na večeři, viděli jsme ji za každou lampou, slyšeli v každém hlase, když jsme zvedli z talíře trojhránek pizzy, byla tam a smála se nám do obličeje.

Úterý 14.8.

8:09 IRINA!!! Peroxid se probouzí z noční můry v kalužích potu. Budík má sice zvonit až za 21 minut, ale usnout už nešlo. Nastal den "I". Pája měla za úkol dopoledne Irinu připravit, naklepat a obalit ve strouhance a Peroxid odpoledne jenom zatopit pod kotlem a zlehka osmažit ve vlastní šťávě.

8:57 Dobré zprávy pro Česko! Áčko se vyhouplo na dělenou 2. příčku s Polskem a Céčko již není poslední! Béčko pak kontroluje střed tabulky. Nicméně vše je ještě otevřené, klíčové duely všechny české týmy ještě čekají a je jisté, že se bude bojovat až do posledního kola!

Po druhém hracím dnu je tedy pořadí týmů následující:
1. Poland 12,5 p. (ad2 70,25)
2. Czech Republic I 12,5 p. (ad2 63,75)
3. Hungary 11,5 p.
4. Russia I 11 p.
5. Czech Republic II 6,5 p.
6. Russia II 6 p.
7. Russia III 5,5 p.
8. Team International 5 p. (ad2 43)
9. Czech Republic III 5 p. (ad2 32,5)
10. Estonia 4,5 p.

9:15 Hodiny na stolech českých hráčů se právě spustily! Je to zároveň národní duel mezi Českem a Ruskem, jelikož všechny české celky hrají s jedním ze tří ruských týmů: los pro 5. kolo přisoudil Áčku Rusko II, Béčku Rusko III a Céčku Rusko I.

9:19 C tým: Česko využilo opět možnosti střídání a poprvé stáhla ze hry kapitána Specse. Odborník našeho týmu na schémátka 3ifndef tak staví na 4. stole Karasevovi a drží největší naději na 1 bod. Na prvním stole čelí Palacinka schémátku Edvarda Rizvanova, na druhém stole postavila Sonča rožek proti střídajícímu Kozhinovi a na třetím stole vymýšlí barvu/swap2 Denzel ve hře s Furlou.

9:45 B tým: První bod po Česko v trojboji s Ruskem! Blitzová partie mezi Boneslashem a Georgii Metrevelim skončila po 10 minutách hry při dominanci černých kamenů na desce. Bone po tomto skvělém probuzení jde dát zasloužených pár hodin spánku.

10:30 B tým: Hranový začátek Fedotova proti Purkysovi byl osudný, když kritická chyba ve 20. tahu rozhodla o prvním bodu Céčkového výběru Ruska. Mezitím se na třetím stole u Páji schyluje k urputnému útočení ruské hráčky Iriny. Pája je však mistr v bránění a zatím se drží statečně. Adéla ve svém středovém openu začala tahat pomalu za kratší konec a mírně ztrácí tempo.

11:01 C tým: Sonča hraje trojičku a vytváří Kozhinovi tah, po kterém má jistou výhru. Stačilo trojičku nehrát a hra mohla docela vyrovnaně pokračovat dál...

11:07 B tým: Efektivnost útoku Iriny je neskutečná. Opět vítězí zdrcujícím způsobem a převažuje misky vah na Ruskou stranu. Pája bránila co mohla, leč marně. Poslední ve hře je Adéla, které můžeme jen držet palce, ať ubojuje alespoň remízový stav tohoto mače.

11:52 C tým: Palacinka postavil vyrovnaný swap2 a když už to vypadalo, že se Rizvanov v rohu zabije a Palacinka převezme tempo, položil na stůl bohužel velmi odvážný obranný tah, který ruský hráč ihned potrestal. Škoda...

12:00 B tým: Poslední člen výpravy prohrál, Raptorka přehlédla výherní tah pro finální VCT hrozbu a rozhodla pro obranný tah a prohrává hru v několik tazích, konečný stav 1:3 v neprospěch českého béčka.

12:08 C tým: I na třetím stole se Denzel bohužel dopustil chybného obranného tahu a ulehčil Furlovi cestu k dalšímu bodu (pozn. red. kapitán Specs už si začíná chystat ke svým svěřencům proslov...). Na čtvrtém stole tak zůstává poslední statečný – 3ifndef.

13:21 C tým: 3ifndef měl v jednu chvíli proti Karasevovi výhru. Byla to však velmi těžká pozice, kde každý tah mohl hru převrátit na druhou stranu... Tak se také stalo, Kuba svou pozici ztratil a Karasev v posledních minutách výhru přeci jen našel... Překvapení se tak bohužel nekoná a Céčko s Ruskem I končí drtivě 0:4.

14:16 A tým: Teovan má od včera horečku, ale boje na piškvorkových stolech vzdát nehodlá. Nicméně proti silnému Epifanovi se neprosadil. Z rohového zahájení časem Dima sílil svou pozici, až posléze vyhrál. Peroxid na třetím stole postavil středové zahájení a čekal na Bromozelův swap2, který rád konvertuje do svých schémat. Vskutku Ilya doložil na schema, které měl Peroxid zanalyzované, nicméně celkově bylo posunuté o dvě pole ke hraně a situace se tak trochu měnila. Takže strávil hodinu a půl času volbou barvy. Dopočítal bílý surewin až do konce, vzal si bílé kameny a zahrál jinam hned první tah, podle teorie hrané ze středu desky. Tímto se situace stala černým surewinem a Bromozel dotahal naučené tahy do výhry. Kedlub na druhém stole také čelil rohovému zahájení od Bogatyreva, ale v této disciplíně je Pavel jako ryba ve vodě a postupnou poctivou obrannou hrou uzavřel Bayce v rohu desky a nic nebránilo finálnímu útoku. Martez na prvním stole hrál nejdelší hru dnešního dne, navíc přenášenou online. Postavil svoje schema a po swapu Kondrateva se hra rozjela. V průběhu hry Martez viděl svou výhru, tak začal rychle tahat, ale přehlédl vzniklé soupeřovo VCF. Musel bránit a výhru tak ztratil. I přes to se dokázal držet u tempa, ale Valerij již svou poctivou obranou Martina k ničemu nepustil a hra tak po dlouhých pěti hodinách skončila remízou.

15:44 C tým: Céčko nastupuje proti zatím nejúspěšnějšímu týmu turnaje – proti Polsku. Takticky nechává odpočinout Palačinku a posílá 3ifndefa na první stůl proti začínajícímu Usiekovi. Na druhém stole Sonča staví Zukolemu, na třetím Puholek Denzelovi a na čtvrtém Špek Alicecooper.

15:47 C tým: Špek je idiot! (pardon, ale tohle slovo jako jediné sedí) Neumí totiž ani správně postavit zahájení, který celý den analyzuje... 3. černý kámen posunul o jeden průsečík dál a z openu je tak bílý surewin. Vezme Alicecooper barvu a rozmetá našeho kapitána?

16:09 C tým: Špek si oddychuje – na stole se objevil swap2! Navíc značně černý, takže téměř bez váhání volí lepší barvu a připravuje se na útok.

16:10 A tým: Teovan, nadopovaný paralenem, staví Maximu Metreveli svůj rohový open. Doufá, že si soupeř vezme bílé a zahraje nejpřirozenější bílý čtvrtý tah. Pokud soupeř hluboce neanalyzoval tento open a prohlížel si jen hru Teovana s Taurim Purkem (kde Teovan vyhrál a hrál právě zmíněný čtvrtý tah), mohl usoudit, že je to výhodnější za bílé. K velké úlevě českého hráče si skutečně Maxim bere bílé a hraje kýžený čtvrtý tah. Pátý tah Teovan hraje jinak než Tauri a zde už je hodně blízko k tomu, aby dalším na první pohled přirozeným tahem, Maxim dopřál Teovi surewin. Po krátkém přemýšlení skutečně tento tah hraje a Teovan si je vědom, že pokud neudělá nějakou ťapkovinu, bude to rychlá výhra a ví to i ostatní hráči A týmu. Kedlub se lišácky usmívá pod fousy. Teovan žádný zkrat nedělá a celou hru vyhrává za zhruba 10 minut. Možná nejrychlejší hra turnaje a hlavně velká psychická úleva pro celý tým. Teo s usměvem na rtech odchází do postele. Zítra je naštěstí volný den, tak doufáme, že se rychle uzdraví.

17:10 B tým: Na prvním stole je opět v rychlosti dohráno, pocitově dobrý 15. tah byl ve skutečnosti sureloss pro boneslashe. Zoliho VCTčko o devíti tazích již nešlo bránit.

17:28 C tým: Specs vítězí!!! Velmi cenný bod proti polskému týmu, který zatím prochází turnajem bez porážky.

18:12 C tým: Puholek Denzela nakonec přehrává. 3ifndef i Sonča však stále bojují a co je dobré – jejich pozice nevypadá vůbec špatně!

19:20 B tým: Adél neobešla bílou hradbu Gábora a prohrává v tomto napínavě dlouhém souboji o nadvládu po smělém útočném tahu za černé, soupeř vyčkával a past bohužel sklapla. Mezitím Gergo po slibně vypadajícím začátku od Purkyse obklíčil bílé Purkysovy kameny a využil svojí poziční převahu a dostává kapitána Béčka na kolena. Pája jako jediná zachraňuje čest našeho týmu, kdy Mark pod tísní času nebyl schopen najít třítahovou VCF hrozbu a ke konci partie už jen vařil z neexistujícího útoku pseudoVCT hrozby, Pája se nedala a vše dokonale odbránila, zasloužená remíza a důležitý půlbod pro Béčko a ve výsledku možná i pro celý český tým, výborně Pájo!

19:37 C tým: Sonča si proti Zukolemu stojí velmi dobře. Jediné, co jí nehraje do karet je ubývající čas. Proto nabízí Zukolemu remízu. Stihne to dokonce 3x předtím, než si díky časové tísni nevšimne hrozby VCT. Zukole s úlevou pokládá vítěznou vidličku. Ví moc dobře, že tato hra se mu vůbec nepodařila. Nicméně je třeba dodat, že Sonča předvedla výborný výkon!

19:51 C tým: 3ifndef dává na prvním stole Usiekovi pěkně zabrat. Ten, když ve svém útoku nenachází win a vypadá to, že černý mají jasnou herní převahu, nabízí Usiek Kubovi remízu. Kapitán Specs vidí pozici a žádá navrhovanou remízu diskutovat s hráčem (kvůli pravidlům musí anglicky a nemůže ani naznačovat, jak si stojí). Radí svému svěřenci, ať ještě počká. Kuba chvíli vymýšlí tah, po jehož položení zcela nečekaně sám nabízí remízu. Specs se zlobí, že se Kuba ještě nesnažil Usieka přehrát. Měli oba okolo 20 minut, to se ještě dalo uhrát... ale i tak, 1,5 bodu proti Polsku je pro Céčko velký úspěch a pro Áčko velká pomoc!

20:55 A tým: Inspirován Teovanovou výhrou se první český tým vrhl do útoku i na zbylých deskách. Martez si v rohovém zahájení rychle poradil s nejstarším zástupcem klanu Metreveli a brzo ho následoval i Kedlub, který proti aktuálnímu mistrovi Evropy v renju Fedotovovi položil Bromozelovo středové schéma. Nezkušenost Fedotova v gomoku se projevila, po hodině přemýšlení vzal barvu a zahrál proherní bílý tah. Kedlub pak strávil další hodinu dopočítáváním výhry a bylo vymalováno. Radost českému áčku však nakonec pokazila femme fatale Podyugy, Irina Metreveli. Ta na třetím stole vyzvala v rohovém zahájení Peroxida a oba soupeři se po čtyři hodiny zkušeně pozičně přetlačovali. Štěpán dlouho kontroloval hru a hledal si prostor k finálnímu útoku, nedokázal však svou iniciativu zužitkovat. Místo toho v touze urvat výhru nechal Irině možnost ke smrtícímu protiútoku. Špatně vyhodnotil situaci na desce, kdy měl obětovat pasivní bránitelný útok pro celkovou remízu. Místo toho po špatné obraně prohrává i druhou hru tohoto dne. Den "I" je pro 3. stůl černým dnem.

21:25 C tým: 3ifndef kapitánovi Specsovi stále odporuje a tvrdí, že tam nic neměl. Specs věří svým letitým zkušenostem a instinktům a vyzývá Kubu k souboji, ve kterém si na hodinách nastaví stejný zbývající čas jako měli ve své hře a Špek Kubu za černé porazí, jako to po něm chtěl. A tak se také stalo; Kuba po cca 10 tazích skutečně prohrává. Vymlouvá se, že nebránil nejlépe, proto Špek přijímá další Kubovu výzvu – zahraje si tu pozici znovu a tentokrát proti Yixinovi. A vyhrává znovu... Céčko tedy mohlo mít proti Polsku dokonce 2 body! )-: Ale nevadí, je to jen o zkušenostech a příště si již Kuba bude určitě víc věřit i v koncovce proti hráči Usiekových kvalit.

21:43 Po odpolední hře pro nás měli organizátoři připravené drobné pohoštění s degustací dvou místních piv. Brzy však pod naším náporem v hotelové restauraci vyschl pramen a tak se početná výprava napříč národnostmi vydala hledat hospodu v centru Plocku. Pro tento večer nás všechny poctili návštěvou i polské gomoku legendy Arczi a Utratos, kteří nás do centra doprovází. Usadili jsme se v pivním baru, kde měli snad destet druhů piv s příchutí ovoce. Maxim nás naučil jeho Aligator game, což byla prostě jenom pantomima, ale i tak to zabavilo osazenstvo po velkou část večera. A hned na to Maxim vyšvihl s Madli tanec. Denis to vzal rovnou od podlahy a předvádí taneček na stole, avšak obsluha ho rychle vrací zpátky na zem. V pozdějších hodinách se party přesouvá do jediného, v úterý/středu otevřeného, klubu s DJem.

Středa 15.8.

8:57 Po 3 turnajových dnech není stále vůbec nic rozhodnuto! Všichni 4 hlavní favorité turnaje – Česko A, Maďarsko, Polsko a Rusko I – mají téměř shodný počet bodů. O vítězi tak rozhodnou poslední 3 kola, ve kterých se výše zmíněné týmy utkají mezi sebou.

Pořadí týmů je tedy před finálovými boji následující:
1. Hungary 18 p. (match points 5,5 / berger 145,75 / Result of 1st table 5-1)
2. Poland 18 p. (match points 5,5 / berger 145,75 / Result of 1st table 2,5 - 3,5)
3. Russia I 18 p. (match points 5,5 / berger 144)
4. Czech Republic I 17 p.
5. Russia II 11,5 p.
6. Russia III 9,5 p.
7. Czech Republic II 8 p.
8. Team International 7 p.
9. Czech Republic III 6,5 p. (match points 1)
10. Estonia 6,5 p. (match points 0,5)

12:12 Dnes je odpočinkový den, a to znamená jediné – piškvorkáři se snaží hrát fotbal. Musíme však říct, že dnešní kopaná připomínala fotbal ze všech dosavadních piškvorkových okopávaných nejvíc a všichni jsme si dobře zahráli.

13:30 Právě odstartovala Gomoku Assembly, kde se bude diskutovat budoucí rozvoj gomoku na mezinárodní úrovni a na které Českou republiku zastupují Kedlub a Peroxid. Večer je pak v plánu turnaj v blitzu.

22:00 Turnaj v blitzu byl dohrán, hrálo se na 11 kol, 2 minuty/hráče + 3 sekundy/tah, vždy 2 hry, a dle očekávání zvítězil Zoli, který ztratil pouhé dvě hry z celých 21! Naším nejlepším hráčem se stal Purkys, který jako tahoun Béčkového týmu obsadil krásné 13. místo! Český A tým mezi tím místo blitzu vrhl všechny své síly na přípravu. Zítra se hraje o hodně!

Čtvrtek 16.8.

9:25 C tým: Céčko se v ranním zápase utká se silným celkem Rusko II. Poprvé došlo ke střídání na třetím stole a nechalo odpočívat Denzela. Kuba tak stavěl schématko Bromozelovi a Palačinka rohový "teovan" open Valerii Kondratevovi. Aleksandr Bogatyrev stavěl rovněž rohový open na Sonču, stejně jako Dmitry Epifanov na Specse.

9:58 C tým: Špek toto zahájení očekával a měl proto připravený swap2. Dmitry vzal bílou barvu a zahrál překvapivý 6. tah, který Špek neměl zanalyzovaný. A jde přemýšlet...

10:37 C tým: Valerii Kondratev ve svém rohu přeci jen nachází výhru... 0:1.

11:30 A tým: Česká republika A vs. Maďarsko 2:0! Martez porazil úřadujícího mistra světa Zoltána Lászlá!!! Teovan přidal druhý bod nad Gáborem Gyenesem jen o chvíli později. Kedlub svádí bitvu s Gergem Tóthem a Peroxid bojuje s Márkem Horváthem

13:00 A tým: Zatímco hry na druhém a třetím stole stále probíhají, podařilo se nám zjistit, že Teovanův stav se moc nelepší, ale alespoň mu poslední dvě kola vychází taktika spoléhat se především na přípravu než na hluboké myšlení. Gabor položil svůj klasický rohový začátek. Český hráč strávil hodně času přípravou právě na tento open před mistrovstvím, ale i včera během volného dne. Položil SWAP 2, který na Gáborův začátek vymyslel a použil v Eurolize Jan Kopecký alias Deafbat. Deafbat je známý nejen svým mistrovským piškvorkovým uměním, ale také tím, že Vám dokáže SWAPem 2 udělat z vašeho poklidného začátku absolutní bramboračku. Teovan měl trochu obavu, že si nebude všechny tahy pamatovat, protože v této variantě je hodně různých rozvojů. Ve své analýze jen tohoto SWAPu 2 měl zhruba 1300 tahů. Hra se naštěstí vyvíjela způsobem, kdy se tahy vybavovaly lehce, až na jedno menší zaváhání, zda protáhnout nejprve trojku, ale i s touto překážkou si česká čtyřka poradila a zatímco soupeř spotřeboval skoro 2 hodin, Teovan využil pouze 15 minut a z toho 5 minut mu na hodinách uteklo z důvodu pozdního příchodu.

13:11 C tým: Už to vypadalo, že duel mezi Sončou a Bogatyrevem skončí remízou... ale bohužel, ruský hráč vítězí. 0:2.

13:30 B tým: Béčkové družstvo našeho týmu bohužel bylo poraženo houževnatými Estonci, leč se snažili co mohli. Na prvním stole zvítězil proti skvělému Martinu Höbemägimu po necelé hodině hraní Boneslash, když soupeř vybíral barvu, ale ztroskotal na osudném 12. tahu soupeře. Druhý stůl a Purkys - zde se odehrála bitva s Estonským nejzkušenějším hráčem Ants Soosorvem, který od začátku zápasu růžkového pojetí nedával kousek prostoru pro rozvíjení útoku, čímž po 20 tazích deska zčernala a náš kapitán byl poražen. Něžnější půlka naší eskvadry to také neměla lehké, Pája jako kdyby kopírovala Estonský renju style ála růžek a rozhodla se to uhrát s mladým hráčem Kuno Kolkem na vítězství. Partie probíhala vyrovnaný tempem a zdálo se, že skončí zaslouženou remízou pro oba hráče, bohužel se vyrojila záhadná bílá čtyřka na konci, u které nebylo pro Páju úniku. Poslední stůl byl angstovinou naservírovanou pod nos Raptorky, která se zjevně poctivě připravila a postavila záludný Martezovský swap2. Soupeř vzal bílé a hra se nesla v ostrém tempu, které skončilo naneštěstí dřív než vůbec začalo, přehlédnutý drtivý nápor soupeře znamená ve výsledku celkový 1 bod s týmem Estonska.

14:37 C tým: Ale ne... Specs se dopouští chyby, která se mu snad ještě nikdy nestala a která by se mu ve své roli kapitána stávat doopravdy ani neměla. Špatně zhodnotil svou pozici na desce a nabídl remízu (po tom, co ji sám 2x odmítl). Soupeř ji bleskově přijímá a ukazuje Špekovi asi 6tahový win v rohu desky... Je to frustrující zjištění a nepomůže ani uznání Dmitry Epifanova, že je Specs lepší gomoku hráč. Není, když tohle nevidí. Naprosto zbytečně okrádá svůj tým o půl bod, který v konečném pořadí může sakra chybět.

14:41 C tým: I na vedlejším stole dochází hra mezi 3ifndefem a Bromozelem do remízy. Céčko vs. Rusko II tak 1:3.

14:42 Rusko smetlo Polsko 4:0 a výrazně nakročilo za titulem.

15:00 A tým: Čeští reprezentanti přijímají Ruskou výzvu a vítězí nad Maďarskem 3:1. Peroxid vyhrál, Kedlub bohužel nestačil na Gerga, jedničku světového žebříčku. Druhý dnešní duel Česko vs. Rusko I bude zřejmě rozhodujícím zápasem o titul.

15:45 B tým: Béčko má tým International a jeden bodík k dobru, Čtvrtý neobsazený stůl je pro Adélu spásou, může se mezitím připravovat na svého zítřejšího soupeře, kterým je Dmitry Epifanov. První stůl Bone začíná pokládat jedno ze svých schémátek, Purky zase schémátko od Igora a Pája zvolila Angstovinu proti Angstovi! Uvidíme jak se tato taktika vyplatí.

15:45 C tým: Céčko nastupuje proti Rusku III, a pokud nechce skončit poslední, musí urvat co nejvíce bodů! Přestože nebylo v plánu střídat (aby všichni z týmu hráli 7 her), Sonča v rámci týmové kolegiality nabídla své místo Jakubovi, který může ruského hráče překvapit nějakým svým schémátkem. Hezké gesto!

17:45 B tým: Purkys na druhém stole měl očividně pocit své vlastní výhry, bohužel se VCF nekonalo a čtyřka byla o jedno políčko dál, Iec tuto minelu trestá svým bleskovým protiútokem a po 2 hodinách zápasu vítězí. Pája má dnes smůlu v koncovce zápasů. S Angstem hrála vyrovnanou partii až do koncovky, kde Angst zaúřadoval krutým přesahem a VCF je i na tomto stole konečnou stanicí pro Béčko. CZ B – International 2:2.

19:49 C tým: Velmi nešťastné kolo... 3ifndef i Špek měli na začátku hry surewin, ovšem oba výhru nenašli a nakonec prohráli. Konečný stav 0:4 proti Rusku III bere nejmladšímu týmu celého mistrovství naději nebýt poslední. Přesto to nevzdáváme a jdeme do posledního kola proti International získat další body!

20:20 A tým: Rusko vítězí nad Českým A týmem 2,5:1,5 (Martez výhra, Teovan remíza). Tento výsledek zajišťuje pohodlný náskok Ruska na prvním místě. Zítra je na programu poslední kolo. Zlaté plány zkusí Rusku překazit Maďarsko. Rusové mají velice silný a vyrovnaný tým, ale v Maďarském týmu sedí u hrací desky mistr světa i nejlepší hráč světa podle mezinárodního žebříčku. Navíc Maďarům dorazila posila Attila Hegedus, takže není úplně nereálný výsledek 4:0 nebo 3:1 pro Maďary. Češi potřebují zítra uhrát s Poláky alespoň 3,5 bodu a doufat v souhru okolností. Pro jistotu medaile stačí 1,5 bodu.

21:00 I přes mírné zklamání po výsledku s Ruskem 1 se většina osazenstva české národnosti spolu s několika Estonci rozhodla projít na nějakou pizzu kousek od středu města. V počtu 15 lidí započala velká pizzová párty a zároveň rozbor všech dnešních chyb v zápasech a v neposlední řadě trénování swapu2.

21:15 Sonča se kousek před objednávkou pizzy ptá, zda si nedáme pizzu se skladníkem. Došlo nám později, že se jedná o přísady, nicméně skladníka si všichni co jsme byli v okolí Sonči jistě zapamatujeme.

22:00 Rozjíždí se párty s Maďary. Nikdo nechybí, a tak je možnost potrénovat swapováníčko s mistrem světa, zároveň probrat i božskou remízu Páji s Markem, u které jsme se zasmáli i nyní, ač zápas už dávno skončil.

23:03 Specs vymýšlí nějaké záludné zahájení, které zítra postaví proti toliko nevyzpytatelnému hráči BYE.

Pátek 17.8.

7:00 Pokoj 117 se otřásl v základech. Vystěhování Boneslashe s Martezem se původně měla konat už dnes, nicméně se podařilo vyjednat dohodu, vykouřit dýmku míru s hotelem a prodloužit pobyt o jeden další den. Martez si šel v klidu zaběhat předtím, než zulíbal Boneslashe na čele za to, že nebudou spát na ulici, a Bone si šel ještě lehnout a vzpamatovat se z obrovského štěstí, že se na pokoj 117 nečeká žádná fronta. Zbývá tedy dnes čas i na nějakou tu párty potom, co A tým vyklepnou Polsko 4:0 a Maďaři naklepají šunky Polákům.

8:57 Česko A vs. Polsko a Rusko I vs. Maďarsko. Tyto duely určí vítěze letošního Týmového mistrovství světa v piškvorkách. Nejlepší pozici má Rusko, které pokud neprohraje 1:3 a více, stane se mistrem světa. Česko by na titul dosáhlo pouze za předpokladu, že by porazilo Polsko 4:0, a zároveň by Maďarsko vyhrálo 3,5:0,5. Nic není nemožné a my držíme palce!!!

Pořadí týmů je před posledním kolem následující:
1. Russia I 24,5 p.
2. Hungary 21,5 (Team match points 6,5)
3. Czech Republic I 21,5 p. (Team match points 5,5)
4. Poland 19,5 p.
5. Russia II 16,5 p.
6. Russia III 15 p.
7. Team International 11,5 p. (Team match points 2,5)
8. Estonia 11,5 p. (Team match points 2)
9. Czech Republic II 11 p.
10. Czech Republic III 7,5 p.

9:11 C tým: Před námi je poslední kolo, ve kterém Céčko nemůže prohrát víc než 1:3! Přesto tajně doufáme aspoň v remízu 2:2 po tom, co střídající 3ifndef vyklepne nějakým pěkným schémátkem

9:15 C tým: Neuvěřitelný výkon předvedl Specs na čtvrtém stole, když zničil soupeře v pikosekundě. 1:0 pro Céčko!

9:35 C tým: Angst položil nesmyslný swap2. Kuba vzal správně černé a jestli tohle nevyhraje, tak mu uděláme uličku hanby!

9:43 Všech 8 zápasů mezi Česko A-Polsko a Rusko I-Maďarsko rozhodnou schémátka! Že jde do tuhého poznáte i podle toho, že schéma postaví i Alicecooper.

10:25 C tým: Sonča si na Iecovo schémátko připravila swap2. Zapomněla však, kam se staví 5. černý kámen. S ohledem na to, že si Špek nezapamatoval ani vlastní open, nemá Sonče mít ani co za zlé.

10:48 B tým: B tým potápí blitzový Boneslash, který prohrává za necelou hodinu po nesmyslném tahání čtyřek proti ruskému hráči Valerii Kondratevovi. Následně dostal zaslouženě vyčiněno od kapitánů jednotlivých týmů. Končí tak s úspěšností 4 vyhraných her z 9, což aspoň trochu zmírňuje tuto potupně rychlou prohru.

11:40 C tým: Angst po dlouhém přemýšlení nepochopitelně brání trojičku z opačné strany, takže nechává Kubovi pár tahový surewin. Kuba tuto chybu samozřejmě trestá. Výborně!!! Céčko tak v posledním zápase uhrává proti týmu International remízu 2:2 a loučí se s turnajem se vztyčenou hlavou.

12:00 B tým: Po dlouhé bitvě s Dmitry Epifanovem, ve které se zpočátku zdálo herní polé bílé po ne zcela povedeném swapu2 soupeře, prohrává Raptorka na čtvrtém stole svojí hru, plnou zajímavých pozic, ze kterých málem potopila tohoto borce, kterému tím umožnila ovládnout tento stůl. Za celý turnaj však nezklamala a naopak ukázala jaká síla v ní dříme a že i přes nepříliš časté hraní dokáže prokázat svoji schopnost hlubokého myšlení.

12:30 B tým:3. stůl je obsazen taktéž kartičkou ruského hráče, Pája v koncovce své hry u které ani neswapovala zahájení bromozela a dostala se do vyrovnané poslední části hry, kde ovšem udělala osudovou chybu. Ovšem i ona si zaslouží uznání a chválu za její zarputilost v jejích hrách u kterých se rvala tak, jak nás kapitán Purky inspiroval.

13:30 B tým: Paráda, český B tým urval i v posledním zápase aspoň nějaký ten bod. Postaral se o to kapitán týmu Purkys, který se rozhodl, že s nulou neodjedeme ani u jednoho zápasu, po urputném boji o iniciativu s Alexandrem Bogatirevem nachází drtivým způsobem v koncovce nádherné vítězné VCT a sbírá bod, který lze nazvat bodem štěstí a naděje pro lepší výkon na příštím týmovém mistrovství, Díky Purky! Béčko tak končí sice na předposledním místě, ale s krásnými 12 body při průměru 3 výher na hráče a s konkurencí která přijela je to super výkon.

13:43 A tým: Poslední zápas s Polskem přináší pro český A tým pohromu. Jako první prohrává Kedlub, který proti Zukolovi staví svůj třetí špatný swap2 na turnaji a nemá proti černému útoku šanci. Tímto selháním završuje pro něj velmi nepovedený turnaj. Neštěstí se bohužel přenese i na další desky. Martez dlouho z rohu tlačí Usieka, avšak místo výhry vyrábí svou první minelu turnaje a daruje soupeřovi vítěznou kombinaci. Nehledě na to je ale nutné vyzdvihnout Martezův skvělý výkon na celém mistrovství a vynikající zisk 7 bodů. Martin všechny své soupeře na první desce sebevědomě přehrával a jen málo mu chybělo dokonce k čistému skóre. Teovan na čtvrté desce musel čelit populárnímu roztahanému schématu. Postavil zajímavý swap2, ale útokem bílými nedokázal prorazit a Alicecooper s přehledem dovedl hru k vítězství. Čest českého týmu v tomto zápase nakonec zachránil Peroxid, který se vyznamenal proti nejtěžšímu soupeři z Poláků – Puholkovi. Štěpán se dokázal lépe zorientovat v komplikované pozici po swapu2, zejména po Puholkově 12. tahu, a slavil cenné vítězství. Bohužel už to nic nezměnilo na prohře v zápase o dva body, díky které se na Česko po posledním kole dotáhli Polsko i Maďarsko. Všechny tři země získali nakonec stejný počet bodů, o čtvrtém místě Čechů tak rozhodli pomocné koeficienty. Místo titulu tak Čechům zbyla bramborová placka a první umístění mimo medailové příčky v historii. Nedá se svítit, za dva roky budeme připraveni na revanš.

14:50 Závěrečné slovo kapitána Specse – C tým:

"Předně bych chtěl poděkovat všem svým svěřencům za předvedený výkon, za vaši disciplinovanost a pečlivou přípravu v průběhu celého turnaje. Oceňuji i týmového ducha, kdy všichni makali pro tým a upozadili své ambice např. v případě taktiky střídání. Přestože jsme v silné konkurenci skončili poslední, myslím, že se rozhodně nemáme za co stydět. Vždyť jsme měli věkově nejmladší tým ze všech! Přesto jsme dokázali získat 9,5 bodu, což je s ohledem na to, že jsme měli v základní sestavě polovinu hráčů, kteří byli poprvé v životě na turnaji před ani ne 4 měsíci na Fishpárty, a pro které to byl teprve 3. turnaj v životě, výborný výsledek! Navíc jsme dokázali porazit papírově silnější tým Estonska, remizovali jsme s týmem International a byli jsme velmi blízko k remíze i se silným Polskem, které berou bronz! Jako kapitán a zároveň asi papírově nejsilnější člen týmu bych se chtěl všem spoluhráčům omluvit za svůj výkon, protože jsem měl na 4. stole, který byl papírově nejslabší, uhrát daleko více bodů než jen pouhou polovinu (3,5b/7 her). Porazil jsem sice papírově silnější soupeře, s těmi slabšími jsem ale prohrál, a to by se mi stávat prostě nemělo. Závěrem doufám, že jste si turnaj užili a že jsem nebyl tak nesnesitelný a přísný kapitán, jak jsem se možná mohl občas jevit. Věřím, že to pro vás všechny byla obrovská piškvorková zkušenost, která vás ve vaší kariéře posunula, a na příštím TGWC 2020 již budete bojovat za Česko o medaile právě VY! Díky všem ještě jednou, byla čest vám dělat kapitána."

—Radim "Specs" Kostlivý

0:43 Sonča se vrátila z hospody na zamčený pokoj a našla na zemi u postele Igorovo tričko. Ve vzduchu rázem visí hned několik otázek, které by mohly rozplést tuto detektivní hádanku. Proč Sončina spolubydlící v tuto noční hodinu nespí ve své posteli? Spí snad v jiné posteli? Spí vůbec už, ať je v jakékoliv posteli? Proč Igor odjel z hotelu nahatý? Tyto záhady se v mé hlavě zmítají stejně intenzivně jako v hlavách mých kolegů, soudě podle plnícího se skupinového chatu teoriemi o tom, kde je pravda. Špek napíná strunu a tvrdí, že to je jasný surewin. Na rozuzlení si musíme počkat do rána.

Sobota 18.8.

8:43 Ráno na snídani se dozvídáme první chatrnou verzi příběhu proběhlé noci, že "česko-ruská výprava" šla Olega doprovodit na vlak, který měl zpoždění a to zpoždění trvalo celou noc a zpátky už nic nejelo a museli jít pěšky a ještě jim ujel eskalátor... Téhle storce samozřejmě nikdo nevěří a pravdu tak musíme rozpoznávat mezi řádky nadcházejících nevyhnutelných událostí!

9:28 Nastává minuta loučení se s ruskou výpravou, která nám může poskytnout neprůstřelné indície k předešlé noci. Detektiv Peroxid přezdívaný "Poirot" tento okamžik netrpělivě očekává a čeká, zda se potvrdí teorie "Kojaka" Specse. Obrýlený elegán Edward Rizvanov si se všemi účastníky ranního dýchánku třese pravicí, jen od naší mladé prostopášnice dostane hluboké obětí. Poirotovi do sebe rázem zapadly skoro všechny dílky spletité skládačky.

9:29 Edward opouští skupinku české výpravy a kolem Peroxida jen tak bez povšimnutí prochází dveřmi ven. Ten za jeho zády pouze svým vytříbeným ostrovtipem zvolal: "No hug for me?", když v tom se před jeho očima zjevil taktéž se loučící Míša Kožínů! Bylo jasné, že jeho nevymáchanou poznámku zaslechl a onu nezdvořilost svého krajana bude chtít Peroxidovi ve vší své velikosti dvojatě vynahradit. Když se mu před tváří rozvíraly mohutné paže ruského veterána, začínal si uvědomovat, že je zle. Míša zaryl jeho hlavu do své hrudi a Peroxid tak mohl všemi smysly zrekapitulovat esenci každého dne končícího šampionátu. Hezčí tečku za uplynulým týdnem si nikdo nemohl přát víc.

14:00 Béčko + Martez: Purkysova Oktávka parkuje na nehlídané pumpě v městečku Wroclaw, kde netrpěliví řidiči čekají na doplnění paliva jako ve frontě na rohlíky v sámošce v sedm ráno. Zbytek posádky Béčkového týmu (Bone, Paaja, Raptor) plus Martez z Áčka se taktéž střídá na záchodovém stanovišti na klíček jako náhradníci na stolech jednotlivých týmů. Mezitím probíhá dohoda o našich posledních strávených chvílích. Vítězí městečko Liberec, které je nejblíž Bonovi a bude to pro něj srdeční záležitost zakončit tajuplnou dobrodružnou pouť gomoku profesionálních hráčů v zahraničí obědem v naší české zemičce.

14:45 Peroxauto: Brněnská Oktávka parkuje na hlídaném parkovišti v Kłodzku, kde hlídač její posádku upozorňuje na odchlíplou lištu na spolujezdcových dveřích. Peroxid odpovídá, že o této závadě ví, jen v navštívených obchodech či benzínových stanicích nesehnal lepidlo, a tak s opravou čeká až na doma. Hlídač pohotově odbíhá pro tubičku vteřinového lepidla, kterou Peroxidovi podává, aby si nanesl kapičku z každé strany lišty a mohl pohodlně dojet domů. Jak to tak bývá, tyto obaly bývají z půlky prázdné, a tak Peroxid mačká tubičku dál a dál k jejímu ústí, ale vytoužené kapičky se stále nemůže dočkat. Už je skoro u hrdla, když v tom špunt povolí zaschlá aplikační špička a veškerý natlakovaný obsah vystříkne jak teplé šampaňské a potřísní celé dveře modré metalízy. "Ještě, že jsem ráno neumyl ty týdenní hovna od holubů a vezmu to pak všechno najednou."

15:18 Peroxauto: Procházíme krásami tohoto historického městečka, nakukujeme do překrásného gotického kostela s jezuitskou dekorací, přecházíme přes potok po mostě jehož sláva zastiňuje i náš Karlův most a konečně hladoví usedáme v pizzerii Vulkano. I tady mají číšnice pěkné košjulky. S plnými břichy se pak vydáváme na vrchol města na její historickou pevnost, kde však nikdo nenašel odvahu zaplatit vlezný. Z pozahradeb se tak vydáváme na zpáteční cestu k autu, neboť za rohem u hlavní brány byl hlídač zaplacených vstupenek. Kontroloval jsem to.

18:00 Béčko + Martez: Zastávka v Liberci je úspěšná (16:00). Po výběru restaurace tyčící se nad klidnou řekou Nisou protékající Libercem jsme zváni na oběd kapitánem Purkysem, čehož bleskurychle využívá Bone objednáním panáka Griotky, skvěle vyteplené na rozpáleném sluníčku. Ostatní volí nealkoholické nápoje, ať už Purkysovo pivo nepivo, či Martezova domácí limonádka. Jídlo chutná skvěle a rozbor některých posledních zápasů je utnut vlídným ťuknutím skleniček na počet naší české výpravy, která byla reprezentována 13 statečnými reprezentanty. Rozvoz posádky probíhal v rychlém tempu a rozloučení ještě v rychlejším, ale vzpomínky na ty krásné chvíle, co zůstaly v našich srdcích, jsou aspoň z části sepsány i v této reportáži.

18:01 Závěrečné slovo Boneslashe:

"Zároveň bych tímto ukončením poutě Béčkového týmu poděkoval našemu kapitánovi Purkymu za jeho ochotu a upřímnost v rovině herní (poctivé přípravy schématek) a i osobní (optimistická nálada). Nebýt jeho rad, zda postavit či nepostavit schéma na jednotlivé soupeře, a za ty zasloužené pohlavky při zbrklé Bonově hře, za povzbuzování Raptorky, že má na to porazit kohokoliv, a vyburcování Páji k rozemletí soupeřů svým trpělivým houževnatým stylem, a v neposlední řadě za vypálení rybníku Denisu Osipovi či Zukolemu, nebylo by to to pravé ořechové. Také nemůžu opomenout zbylé členky B týmu, děkuji za inspirativní hru Páje i Raptorce, které předvedly svoji ženskou část síly spočívající v soustředném výkonu maximálního využití času a zamotáním hlav svých soupeřů v rámci ženské B aliance. Příště si přenastavím herní časovač z 5 minut na hodinu, nebojte :P. "

—člen B týmu – Boneslash –

20:06 Peroxid rozvezl svou posádku a v pořádku parkuje před svým domem. Posléze se dozvídá, že i řidiči ostatních dvou aut úspěšně dorazili do svých domovů. Byl to krásný, náročný, emocemi nabitý, ale i zábavný týden se super lidmi. Doufám, že nezískání medaile českého Áčka nikoho nezlomilo natolik, že by ztratil chuť do hry, nebo dokonce chuť reprezentovat na dalších turnajích. Stále je třeba mít na paměti, že je to jen hra pro pár šílenců. Že být týden s Vámi je pro mě víc, než mít doma medaili navěky. —Peroxid



Diskuze k článku

 
[ reagovat ]Xena | 16.8.2018 - 14:54
C tým
Za tu chybu by měl C tým vrátit Špekovi jeho šikanu!
[ reagovat ]P | 16.8.2018 - 21:37
Re: C tým
Zase si hraješ s ohněm, děvče..
1