Můj první živý turnaj bylo mistrovství světa

Můj první živý turnaj bylo mistrovství světa

Nejmladším účastníkem Mistrovství světa v gomoku v Praze 2017 byl teprve 14letý Jakub "3ifndef" Horák z Brna, pro kterého to byl zároveň vůbec první živý turnaj. Jaké to bylo utkat se hned na svém prvním živém turnaji s těmi nejlepšími na světě? Jak se mu na mistrovství dařilo? A jak hodnotí své hry? To vše a mnohem více prozradí jeho následující vlastní ohlédnutí za celým turnajem!



S piškvorkami jsem se poprvé setkal asi před pěti lety. Začínal jsem je hrát se svými rodiči. Bavilo mě to, přestože jsem pořád prohrával. To se ale brzy změnilo. Na gymnáziu, kde studuji, jsem se přihlásil do turnaje školního kola pIšQworek. Ten se mi podařilo vyhrát a začal jsem se piškvorkám více věnovat. Zaregistroval jsem se na playok.com a začal jsem hrát se skutečnýmmi hráči a se swapem. Pak jsem se dozvěděl o mistrovství světa v Praze, což mě zaujalo, a rozhodl jsem se přihlásit. Mistrovství se přiblížilo, dorazil jsem do Prahy a těšil jsem se, jak bude probíhat.


1. den

Před první hrou jsem byl trochu nervózní, protože jsem nevěděl, co od toho mám očekávat. Ale když začala první hra, uklidnil jsem se a začal jsem se soustředit na hru. Můj první soupeř byl Gábor Gyenes. Gábor položil rohový swap. Chvíli jsem uvažoval, že vezmu bílé, ale pak jsem se rozhodl, že vezmu černé. Rohová zahájení nemám moc rád, protože se většinou zazdím v rohu a soupeř se pak rozjede uprostřed desky. A to se taky stalo. Pořád jsem se snažil něco vymyslet v tom rohu, protože jsem tam měl docela dost svých kamenů, jenže to nevyšlo a já jsem musel přejít do obrany. Od té chvíle už Gábor jen navyšoval svůj náskok a já jsem neměl šanci na zabránění. I přesto jsem byl s hrou spokojený, protože na to, že Gábor je docela silný soupeř, jsem se držel docela dlouho a Gáborovi zbyly jen 2 minuty.

Na druhou hru jsem se těšil, protože jsem byl dobře naladěný z té první. Hrál jsem s Janem Purkrábkem a začínal jsem. Už během oběda jsem přemýšlel, co za zahájení mám položit. Nakonec jsem se rozhodl pro zahájení, které jsem nakonec pokládal ve všech partiích v QT, ve kterých jsem začínal. Purkys mi dal podle očekávání swap2. Zdálo se mi to výhodnější za bílé, a proto jsem je vzal. Snažil jsem se spojit ty dva bílé kameny, které byly na desce, jenže Purkys dobře bránil. Já jsem se pořád snažil vymyslet nějaký útok, ale na nic jsem nemohl přijít, akorát jsem ztratil spoustu času. Potom jsem dokonce musel přejít do obrany. Purkys se taky snažil něco vymyslet. Naše časy se srovnaly, dokonce jsem teď měl trochu víc já. Naštěstí tam nic nebylo. Snažil jsem se Purkyse nějak utlačit na čas, ale bohužel to nešlo. I když v jednom místě měl dokonce jen 10 sekund, ale kvůli přidávání času po každém tahu to nešlo. Nakonec jsme se tedy domluvili na remíze. Na jednu stranu jsem byl nadšený, že už v druhém kole mám nějaké body, protože to jsem rozhodně nečekal, ale na druhou stranu jsem si říkal, jestli jsem to nemohl nějak vyhrát, protože jsem byl podle mého názoru v docela dobré pozici.

Třetí hru jsem hrál s Martinem Muzikou. Od začátku jsem věděl, že je to jistá prohra. Navíc jsem byl i unavený po vyčerpávající hře s Purkysem a ještě k tomu Martez zahajoval hru. Dal mi swap, který jsem sice neznal, ale rozhodl jsem se vzít bílé. Nevím jestli to bylo úplně správné, ale nechtěl jsem hrát swap2, protože mně to nejde a když to udělám, tak jedna z barev většinou má velkou výhodu.

Už mi to moc nemyslelo a dělal jsem hodně chyb. Martez pak rozjel útok v horní části desky a já jsem už neměl žádnou šanci na zabránění. Říkal jsem si, že teď třeba alespoň dostanu nějakého slabšího hráče.


2. den

Mým čtvrtým soupeřem byl Georgii Metreveli. Věděl jsem, že toho musím porazit. Dal jsem mu zase můj oblíbený swap a on se nachytal a vzal barvu (černé). Začal jsem v duchu jásat, ale říkal jsem si, že dokud nemám pět v řadě, musím se ještě naplno soustředit. Odehráli jsme pár naučených tahů a pak jsem našel jednoduchou výhru. Po pár tazích se Georgii vzdal a mně zbylo ještě 59 minut! Měl jsem velikou radost.

Pátou hru jsem hrál s Radimem Kostlivým. Dal mi stejný swap jako Martez, ale tentokrát jsem se rozhodl dát swap2. Jak už jsem říkal, swap2 není moje silná stránka, a proto jsem hru velice rychle prohrál. Myslel jsem, že teď alespoň dostanu méně silného hráče. Navíc další hru jsem měl začínat.

Jenomže opak byl pravdou. Můj šestý soupeř byl Lukáš Souček a navíc jsem nezačínal. Lukáš položil zahájení, který jsem nikdy před tím neviděl. Navíc bylo hodně roztažené, takže jsem musel zahrát swap2, i když to není moje silná stránka. Tento swap2 možná nebyl tak špatný jako ten předchozí, ale v průběhu hry jsem udělal strašnou chybu, kterou už jsem nemohl zabránit.


3. den

V sedmé hře jsem dostal průběžně posledního hráče v turnaji – Asso Randma. Dal jsem mu zase můj oblíbený swap. Asso zahrál swap2, který byl o dost výhodnější za černé. Vzal jsem tedy černé a celkem jednoduše jsem vyhrál. Konečně bod!

Doufal jsem, že v další hře to může být podobné.

A taky že jo. Poslední hru v kvalifikaci jsem hrál s Ekaterinou Rumyantsevou. Sice jsem nezačínal, ale zvolil jsem taktiku vzít bílé, ubránit útok soupeře a pak rozjet svůj útok. A přesně takhle jsem to i udělal. Rozjel jsem útok na pravé straně desky a Ekaterina neměla šanci na ubránění.

Celkově jsem byl s kvalifikací spokojený, protože 3,5 bodu jsem rozhodně nečekal.


4. den

Na první hru v BT jsem se těšil, protože to byl zase nový začátek. Můj první soupeř byl Tomáš Němec. Byla to první hra, kde jsem začínal a nedal můj oblíbený swap. Místo něho jsem položil rohový swap a soupeř vzal černé. Hra byla velice vyrovnaná, v jednom místě bych dokonce řekl i lepší pro mě, ale docházel mi čas. Měl jsem méně než minutu. A soupeř se pořád snažil, abych udělal někde pod tlakem času chybu. To se ale nestalo, nakonec jsme se tedy domluvili na remíze. Byl jsem hrozně rád.

Druhou hru jsem hrál opět s Radimem Kostlivým. Radim opět začínal, ale nedal mi stejný swap jako minule. Vzal jsem bílé. Ze začátku to byla docela vyrovnaná hra. Pak jsem se trochu rozjel v levé části desky. V jednom místě jsem dokonce myslel, že tam mám výhru, ale hned jak jsem zahrál ten tah, uvědomil jsem si, že to lze jednoduše bránit. Radim se pak rozjel nahoře vpravo a já už zase neměl šanci. Byl jsem trochu zklamaný, protože ta pozice vypadala docela nadějně.


5. den

Můj třetí soupeř v BT byl Igor Eged. Igor položil nějaké rohové zahájení. Vzal jsem bílé a snažil jsem se rozjet co nejvíc doprostřed. Jenže jsem se klasicky zazdil v rohu a Igor to rozjel uprostřed. A já jsem zase prohrál. Říkal jsem si, že už by to chtělo nějakou tu výhru.

Čtvrtou hru jsem hrál s jediným Asiatem v turnaji – Huangem Xiuyii. Položil jsem mu můj oblíbený swap a on se nachytal. Vzal bílé, ale zahrál špatný tah, tudíž jsem úplně jednoduše vyhrál.


6. den

Pátou hru v BT jsem hrál s Madli Mirme. Madli mi dala zahájení, které jsem sice znal, ale ne úplně. Proto jsem vzal bílé, ale nehrál jsem podle naučených tahů, čímž bych soupeři nahrával. Toto byla asi moje nejhorší hra, protože jsem hrál fakt strašně. Přehlídl jsem jeden úplně jasný cut. Ale naštěstí jsem pak vyhrál, protože Madli zase přehlídla jasné vcf. Sice jsem vyhrál, ale s hrou jsem nebyl vůbec spokojený.

Můj šestý soupeř byl Bogdan Brachaczek. Zahrál jsem na něj zahájení, které jsem ještě nikdy před tím nehrál. Začátek byl vyrovnaný, ale pak jsem přehlídl úplně jasný rozjezd, který Bogdan využil a bez problému vyhrál. Po této hře jsem se dozvěděl, že další hru mám volno. Celkově jsem tedy měl 3,5 bodů ze 7, což je docela dobrý výsledek.


7. den

Tento den byl volný den. Hrál jsem s ostatními hráči fotbal a stolní tenis. Piškvorky jsem vůbec nehrál, snažil jsem se odpočinout si.


8. den

Sedmou hru jsem měl volno, takže jsem se mohl pořádně vyspat. Potom jsem byl na procházce po Praze a pak jsem se vrátil do školy a čekal, až začne blitz turnaj v pětiminutovkách. S tímto turnajem jsem byl hodně spokojený, protože jsem skončil 13. z 32.


9. den

Osmou hru jsem hrál s Terezou Hackerovou. Položil jsem jí můj asi druhý nejoblíbenější swap. Podle očekávání jsem dostal swap2. Vzal jsem bílé a zahrál jsem dost silný první tah. Po pár tazích bylo rozhodnuto – vyhrál jsem. Měl jsem 4,5 bodů z 8, což jsem považoval za hodně dobrý výsledek. I kdybych další hru prohrál, měl bych polovinu bodů.

Odpoledne se konal blitz turnaj v minutovkách. Na minutovky nejsem moc dobrý a ani je nemám rád, ale chtěl jsem to zkusit. Prohrál jsem spoustu her, ale neskončil jsem poslední!


10. den

Poslední hru BT i celého mistrovství jsem hrál s vítězěm celého BT – Maksimem Karasyovem. Zahrál hodně zvláštní zahájení, které bylo u hrany. Vzal jsem bílé a snažil jsem se co nejvíc dostat do středu, abych se zase nezazdil. Ale tentokrát to bylo asi moc, protože Maksim se pak rozjel vlevo dole a vyhrál.

Můj celkový dojem z mistrovství světa je velmi dobrý. Jsem moc rád, že jsem se zúčastnil. Poznal jsem samé fajn lidi a zahrál si spoustu pěkných her. Nakonec i mé umístění bylo lepší, než jsem čekal. Děkuji za vřelé přijetí a skvělou atmosféru. Za dva roky pojedu určitě zas!


—Jakub "3ifndef" Horák, Brno



Mistrovství světa proběhlo ve dnech 20.-29. července 2017 v Praze. Projekt finančně podpořila MČ Praha 6.



Diskuze k článku

 
1