Mistrovství světa 2011, Huskvarna, Švédsko 2

Mistrovství světa 2011, Huskvarna, Švédsko 2

Článek o 4. Mistrovství světa v gomoku očima Vladimira Nipotiho. První díl si můžete přečíst zde.

WC 2011 Huskvarna

Na žádný jiný turnaj jsem se nikdy tolik nepřipravoval jako na tento. O to víc mě mrzí „pouhé čtvrté místo“ na mistrovství světa. Za jiných okolností by to byl skvělý výsledek a s uplynutím nějaké doby ho tak možná i budu brát. Avšak v tento moment, vzhledem k tomu, že jsem měl vítězství proti třetímu hráči světa a měl vyhrát, ale nevyhrál, je to zklamání. Možná by bylo dobré upozornit na takovou chybu, zvlášť když jsem jí neudělal poprvé na tak velkém turnaji, aby si takových chyb nedopouštěli méně zkušení a hlavně mládí hráči. Říká se, že dvakrát do stejné řeky nevstoupíš, avšak na gomoku desce taková rčení neplatí. Před dvěma lety jsem udělal několik rychlých tahů v situaci, kdy jsem se měl zastavit a pořádně promyslet postup výhry. To mě stálo výhry. Letos jsem zapomněl udělat jeden důležitý tah a stálo mě to medaili. Oboje v mých vlastních zahájeních, ba víc v mých jistých výhrách. V prvním případě jsem chtěl vyhrát rychle a ukázkově, ale byl jsem nepozorný, ne tolik zkušený, možná to byla mládežnická nerozvážnost a zbrklost, možná jsem se jen chtěl předvést. Letos jsem byl víc zkušený, víc pozorný, během turnaje jsem udělal málo chyb ve hrách, nešlo o frajerství, ale stejně v ten nejdůležitější moment nejdůležitější hry turnaje jsem udělal zbrklý, rychlý a hlavně prohrávající tah. Stačilo jen udělat předtím trojku a až poté udělat tento tah. Nestalo se.

WC 2011 Huskvarna

Když shrnu svoje vystoupení na mistrovství, tak jsem asi zvolil špatnou taktiku zahájení. Hrál jsem jen schémata a třikrát je prohrál. Asi jsem se nechtěl moc namáhat a vyhrát jednoduše nebo jsem nechtěl strávit u stolu 4-5 hodin či jsem jednoduše byl líný. Každopádně o to víc to mrzí, protože jsem měl dobrou formu a cítil jsem se silně. Dokonce můžu tvrdit, že jsem byl v nejlepší formě života...

Kdybych měl ohodnotit výsledek české výpravy, tak bych řekl, že tu byly jisté rezervy. Velká gratulace patří Milanu Čapákovi, který vyhrál B turnaj v gomoku a jako jediný přivezl medaili! Největší úspěch zaznamenala polská reprezentace, jejíž hráči se umístili na druhém, třetím, pátém a sedmém místě. Česká repre v porovnání s polskou dosáhla „pouze“ čtvrtého, devátého a jedenáctého místa. V tomto ohledu měla určitě na víc, ale je nutno dodat, že ne všichni a dokonce většina špičky ČR se události nezúčastnila. Soudě podle toho, můžeme říct, že polská (možná i maďarská) úroveň gomoku je vyšší než česká, špička je širší (ne v Maďarsku), a znalost teorie také větší. V tom jsou naše rezervy a je potřeba to zlepšit. Na druhou stranu je tu mnohem důležitější fakt – máme tři pravidelné turnaje ročně, na které jezdí téměř stálý počet lidí. Většina z nich nejezdí kvůli dobrému umístění, nýbrž se potkat s přáteli, pobavit se a skvěle strávit čas. To je to podstatné – mít ustálenou, přátelskou a veselou piškvorkářskou komunitu. V tom je naše obrovská výhoda před Polskem a Maďarskem, kde mají problémy s upořádáním živých turnajů.

V renju se stal vítězem Cao Dong, který byl a je nejsilnějším hráčem. Stříbro obdržel Taiwanec Huang-Lin, bronz Huang Jinxiang. V renju světě v současné době dominuje Čína, jejíž hráči ovládají teorii jako nikdo na světě. Místo ve finále pro svoji zemi také vybojovali následující hráči: Vladimír Sushkov-Rusko, Dai Xiohan-Čína, Tunnet Taimla-Estonsko, Yuuki Oosumi-Japonsko.

Nakonec přidám své komentáře a hodnocení finalistů piškvorkového mistrovství.

Attila Demján: Na minulém mistrovství skončil druhý, teď první. Bylo to zasloužené vítězství, nikdo se k němu nepřiblížil ani na bod. Hrál silně, sebevědomě, promýšlel každý tah a dělal minimum chyb. Získal deset bodů z jedenácti a ani jednou neprohrál.

Artur Tamiola: Mistr světa z roku 2009, ale letos neměl takovou motivaci a ani přípravu. Prohrál dvě schémata, ale hrál dostatečně silně. Moje nejtěžší hra byla právě s ním. Čtyřhodinová bitva, ve které bylo několik hodně silných a několik slabých tahů, ve které jsem musel čelit útoku ze dvou stran, a ve které jsem musel bránit od začátku do konce, skončila výhrou pro Artura. Druhé místo si zasloužil.

Michal Zukowski: Dostal bronzovou medaili na můj úkor a díky mé blbosti. Před začátkem turnaje ho asi nikdo netipoval na stupeň vítězů, takže to bylo překvapení. Ve svých hrách předváděl svůj optimální výkon a vytěžil z toho maximum. Hodně bodů získal díky znalosti teorie a schématům. Podle mě měl štěstí, ale to k tomu patří.

Vladimir Nipoti: Jak bych začal. Určitě můj výkon byl lepší než na předešlém mistrovství. Byl jsem trpělivý, většinou jsem nepospíchal a přemýšlelo se mi dobře. Kromě těch ostudných chyb tak si za svoji hru nestydím. Některé hry jsem si velmi užil a bylo skvělé hrát proti nejsilnějším hráčům světa.

Adrian Fitzermann: Nováček ve finále a hned se umístil na pátém místě. Podle mého názoru je to pro něj skvělý výsledek. Ve všech hrách se snažil dlouho přemýšlet, ovšem ne vždy to bylo efektivní. Dokonce upustil od své ultra-defensivní hry a někdy i zaútočil. Páté místo na světě bez větší znalosti teorie je pro něj určitě uspokojivé.

Gergö Tóth: Původně jsem ho tipoval i na bednu. Po remíze s Attilou, kde měl výhru, jsem mu dával ještě více šancí. Gergö celý rok drtil své soupeře na internetu, znal skoro nejvíce teorie ze všech. Měl životní formu. Avšak prohra s Lindem (ostatně jako „pouze“ remíza s Attilou) ho trochu srazila psychicky. I když ho výhra se mnou ve schématu a následujících pár vítězství nakoplo, tak poté prohrál s horšími hráči a zase se dostal na dno. Vedle mě je to největší smolař tohoto turnaje.

Maciej Nowakowski: Kdysi vyhrával hodně turnajů v Polsku. Teď už moc netrénuje, o to víc se cení, jeho kvalita. Je to hráč, který rád a hodně dlouho přemýšlí. Na začátku prohrával každou hru. Avšak v druhé půlce turnaje se zvedl, získal pět bodů včetně jednoho dobytého se mnou.

Björn Lind: Jediný švédský zástupce v gomoku. Pětinásobný mistr Švédska v gomoku v řadě. Lidi mu však před finálem nedávali moc šancí, ale věděl jsem, že umí překvapit. Sice prohrál s několika hráči, se kterými měl vyhrát, ale na druhou stranu remizoval s Tamiolou a také porazil Tótha a Fitzermanna. Podle jeho slov je to zklamání. Nejspíš ano. Podle mě byl netrpělivý a tím prohrál zbytečné hry.

Pavel Laube: Bronzový medailista z Pardubic a jeden z mých největších konkurentů na turnaji. Turnaj se mu absolutně nepovedl. Neměl motivaci a někdy ani chuť bojovat. Po pár prohraných hrách to vzdal. Možná se nepřipravoval dostatečně, možná vůbec, možná tu byly jiné faktory, ale každopádně neukázal ani zdaleka svůj potenciál.

Ko-han Chen: Bylo skvělé mít ve finále zástupce z Asie, hrát proti jinému a neznámému stylu. Bylo to zpestření finále. Neznám jeho obvyklou úroveň, vím jen, že se účastnil finále mistrovství světa v renju a to už něco znamená. Měl několik dobrých her, hrál v nich silně. Desáté místo odpovídá jeho výkonu.

Štěpán Tesařík: Další Český zástupce, který možná měl ve finále nejlepší formu své kariéry. Udělal několik chyb, bez kterých by mohl mít víc bodů. Myslím, že si získal neocenitelné zkušenosti z finále, které mu v budoucnosti pomohou v sebezlepšování.

Villem Mesila: Největší překvapení kvalifikace, ale jisté poslední místo ve finále. Přemýšlel hodně a uměl i něco vymyslet. Dokonce porazil Tótha a Linda. Avšak jako nezkušený renju hráč bez žádné teorie neměl šanci na lepší umístění.

Na závěr je třeba říct, že pobyt ve Švédsku jsem si moc užil. Byl to můj nejtěžší, turnaj, který jsem kdy hrál. Na žádném jiném turnaji jsem nemusel analyzovat a přemýšlet nad tolika tahy. Turnaj ze mě vyždímal všechnu šťávu a domů jsem přijel totálně vyčerpaný. Byl to zároveň jeden z mých nejlepších, ne-li nejlepší turnaj, který jsem hrál. Jsem rád, že jsem zase potkal staré, a udělal si nové, přátele. Budeme doufat, že tentokrát páté mistrovství světa v roce 2013 bude po všech stránkách ještě lepší.

Několik mých statistik:
Počet her: 11 (6 výher, 5 proher)
Celkový počet tahů: 313
Nejkratší hra podle tahů: 18 tahů s Tesaříkem
Nejdelší hra podle tahů: 45 tahů s Nowakowskim
Nejkratší hra časově: 82 minut s Tóthem
Nejdelší hra časově: 225 minut s Tamiolou.

První díl najdete zde.



Diskuze k článku

 
[ reagovat ]DeafBat | 5.9.2011 - 17:30
Nice
Pěkný shrnutí a jsem rád, že i na mě s Teovanem si bano vzpomněl: "...a dokonce většina špičky ČR se události nezúčastnila..." :-))
[ reagovat ]Teovan | 5.9.2011 - 21:23
Re: Nice
:-D
[ reagovat ]Pruda | 5.9.2011 - 16:54
Jéje, díky... Asi prvně, co vidím dobře napsané své příjmení, jen doplním, že za B turnaj medaile nebyly, jen poháry, a být čtvrtý, devátý a jedenáctý na světě je určo lepší než vyhrát doprovodný turnaj, takže gratulace napříč tomu, že jste měli na víc.
[ reagovat ]peroxid | 5.9.2011 - 22:28
Re:
Jo, protože na občance ten tvůj podpis ani vidět není :-))
[ reagovat ]Teovan | 5.9.2011 - 13:02
Výborné shrnutí a pro fanoušky co sledovali mistrovství pouze online dalši zajímavé informace.
1