Martin Muzika se stal mistrem světa v piškvorkách

Martin Muzika se stal mistrem světa v piškvorkách

Česká republika slaví na piškvorkovém poli ohromný úspěch. Na nedávno skončeném světovém šampionátu v estonském Tallinnu vybojoval 1. místo ve finálovém turnaji český piškvorkář Martin Muzika. Stal se tak prvním Čechem v historii, který dosáhl této mety.

Martin Muzika, známý též pod přezdívkou Martez, patří dlouhodobě k nejlepším hráčům u nás. Svou piškvorkovou kariéru zahájil v roce 2010, ještě během střední školy. Vítěz sedmi turnajů naznačil vysoké ambice již na loňském mistrovství světa týmů v Plocku, kde na první desce české reprezentace získal úctyhodných 7 bodů z 9 devíti partií. Vyladění formy na letošní vrchol sezony se mu ale povedlo ještě o fous lépe.

Martin se nejdříve probojoval z ošemetného kvalifikačního turnaje, kdy v těsném finiši o 5 postupových míst nakonec zaujal druhou příčku. Finálový turnaj se odehrál během dalšího týdne mezi dvanácti hráči, přičemž časový limit umožňoval partie trvající i více jak 4 hodiny. Pro Martina to byla druhá finálová účast po jeho 7. místě v Praze 2017. Zkušenosti očividně zúročil, hned od začátku finále nasadil až překvapivě suverénní tempo a přesvědčivě drtil své soupeře svými klasickými atributy - agresivní útočnou hrou, vynikající kalkulací a originálními začátky. Po prvních čtyřech výhrách ho nezpomalil ani neúspěch v pátém kole proti Martinu Höbemägimu a pokračoval ve vítězné vlně. V první polovině turnaje se zdálo, že krok s ním dokáže držet obhájce titulu Maďar László Zoltán. Po sérii proher se však nakonec musel spokojit až s pátou příčkou. Martin tak mohl slavit ve velkém stylu již před posledním kolem a celkově si připsal 9 bodů z 11, následován s odstupem Olegem Bulatowskym z Ukrajiny a Michałem Żukowskim z Polska. Druhý Čech ve finálové dvanáctce Štěpán Tesařík se umístil na 9. příčce.

Mistrovství světa jednotlivců je vrcholnou akcí v piškvorkovém kalendáři, která se odehrává jednou za dva roky. Letos se konalo ve dnech 31. července -10. srpna. Vedle varianty gomoku, která je soutěžní verzí českých piškvorek, se tradičně odehrál též druhý šampionát v příbuzné hře renju. V něm slavil titul Číňan Cao Dong. Kompletní výsledky i sehrané partie piškvorkového šampionátu můžete shlédnout zde. Další zajímavé info o turnaji najdete na serveru RenjuNews



Diskuze k článku

 
1