7. Velká Fishpárty očima Marteze

7. Velká Fishpárty očima Marteze

10. – 11. Dubna 2010 se konala 7.Velká Fishparty v Hradci Králové. Já jakožto nováček jsem tam jel plný nedočkavosti a připravený bojovat o první desítku. Jel jsem s hráči převážně z Prahy už v pátek večer.

Hned v autobuse jsem neponechal nic náhodě a vyzkoušel si, zda se vyrovnám dalšímu mladému talentovanému hráči, který na internetu používá přezdívku „gregi“. S potěšením jsem shledal, že vyrovnám. Večer jsme šli do hospody. Potom co jsme obešli několik hospod jsme se umístili v jedné velmi zakouřené krčmě. Já opět využil volného času tím, že jsem si zahrál s Monikou. Na internetu známou jako „olsava“. Hra s ní mě dokonale rozehrála a ukázala mi i dost podstatnou chybu kterou jsem měl v analyzování v takzvaném „rusáku“. Naštěstí pro mě jsem věděl kde chyba je a jaký tah teda bude nejspíše ten správný. Kdyby proti mně Kedlub zahrál následující den tuto variantu a já bych zahrál můj tah, který se ukázal jako špatný, tak bych přišel nejméně o jeden diplom a nejspíš i o krásné čtvrté místo. Zato olsavě moc děkuji a též zato, že mě dostatečně připravila na její růžek, protože zkušenosti z něho jsem pak využil ve hře s „Teovanem“. Po příchodu z hospody šla většina hrát poker. A já si našel dalšího protihráče a to „Kajmana“. Ten se ukázal jako dost silný soupeř a já pocítil, že je čas jít spát. Váhal jsem jen chvilku a pak si šel jako první lehnout. I přes špatnou noc jsem se ráno vzbudil plný energie a moc natěšený na nadcházející turnaj.

Moje rozpoložení mírně kazilo, že nedorazili bano, ondik a anakin.

K snídani a obědu jsem měl dobré bagety, které mi ochotně přinesl z obchodu kedlub zato mu moc děkuji.

alt="Your browser understands the <APPLET> tag but isn't running the applet, for some reason." Your browser is completely ignoring the <APPLET> tag!

V prvním kole jsem dostal za soupeře Štefana Brenčíka. A hned v prvním kole jsem zahajoval. Neznal jsem svého soupeře, ale v jednom jsem měl jasno, použít připravené schémátko speciálně pro tento turnaj by byla chyba. Rohy jsem poslední dobou moc netrénoval. Tudíž mi zbyla poslední možnost a to zahrát nějaké středové zahájení. „Rusák“ byla jasná volba. K mému překvapení potom co si soupeř vzal bíle, byl čtvrtý tah na h10. Takhle jsem to nikdy nehrál, ale přišel mi poměrně slabý. A tak jsem zahrál tah g10, nyní mi přišlo, že mám hru pod kontrolou. Soupeř zahrál f9 což bylo dost pasivní a já začal hledat nějakou možnost, jak si připravit nějaký silný útok, který by mi dal možnost výhry. Tah f11 mi přišel v danou chvíli dobrý a počítal jsem, že soupeř bude muset zahrát g9, který se taky záhy na desce objevil. Jedenáctý tah i11 už nebyl možná až tak moc silný. Soupeř vytáhl eso v podobě 12-h7, který mi vše bránil a já se musel vrátit do reality, že tu hru asi zas až tak brzy nevyhraji. 13-f7 nutil hráče hrát 14-g8 a já počítal, že po 15-i6 je hra vyrovnaná. Jenže 16-d9 a 22-d6 mi nepřišly nejsilnější tahy a po 21-e9 a 23-d8 přišla chyba soupeře kdy zahrál 24-h12 místo 24-f10. Já toho chtěl za každou cenu využít a zahrál 25-e7. V tuto chvíli soupeř neměl žádný materiál, zato já toho měl docela dost. Soupeř se rozhodl bránit pasivně a zahrál 26-c7. Já projel všechny možnosti obrany a zahrál vítězný tah na 27-b8. První hra na turnaji první výhra, nic lepšího jsem si nemohl přát a k tomu ještě dost času na odpočinek před druhým kolem.

alt="Your browser understands the <APPLET> tag but isn't running the applet, for some reason." Your browser is completely ignoring the <APPLET> tag!

V druhém kole jsem se potkal s „denimem“. Potom co mě předešlý večer v hospodě porazil v zahájení „rusák“. Jsem byl poměrně rád, že použil hranu. Rozhodnul jsem si vzít černé a nutit denima útočit, což se mi nějak nedařilo. Denim bránil od začátku a to se mi moc nelíbilo. Moje trpělivost došla konce, když zahrál 16-c10 místo 16-d8. Měl jsem už o deset minut méně času než denim a byl čas začít vytvářet nějaký materiál, z kterého bych mohl vypočítat výhru. Jenže to se příčilo mému předsevzetí, že budu čekat, až denim udělá chybu. Po tahu 21 na h9, který byl čistě do prostoru přišel dost nečekaný 22-i8. Následují 23-h7 byl samozřejmostí, dával mi možnost využít materiál nahoře, zatímco bránil soupeřův materiál dole. 24 tah jsem čekal na g8 s tím, že je silnější než h8, nicméně po 25-g8 jsem tam pořád nic neměl. Následně jsem ztratil dalších téměř deset minut a zahrál nic neřešící 27-i9. Po 32-k7 jsem přemýšlel opět dlouho a hledal nějaký tah, který by mi mohl nějak pomoct vyhrát. Protože už jsem měl více jak dvacet minut ztrátu na soupeře. Nakonec jsem vymyslel tah 33-i12, který mi prostě při mých výpočtech chyběl. Rozhodně nebyl nijak dobrý, ale soupeř toho nevyužil a zahrál 34-h12. 36-e10 jsem shledal jako moc pasivní a začal vymýšlet asi už poslední možnost jak tu hru vyhrát. První tah mě napadl 37-j7, po dlouhém zvažování jsem ho použil, i když jsem počítal s následnou obranou na j9, která vše brání. Nicméně jsem byl příjemně překvapen, když se na desce objevil tah na i7. Tahy 39-i6 a 41-l9 eliminují všechnu soupeřovu obranu. Krásný to pocit mít dva body po dvou kolech. To už jsem věřil, že v první desítce skončím. Následující kolo jsem počítal, že se střetnu s Kedlubem. A šel se rychle naobědvat, abych nabral dost sil.

alt="Your browser understands the <APPLET> tag but isn't running the applet, for some reason." Your browser is completely ignoring the <APPLET> tag!

Jaké to překvapení, když jsem se dozvěděl, že hraji s Polákem jmenovitě Marcin Majczyk. Zahajoval jsem! Přišla chvíle vytáhnout všechna esa z rukávu. Položil jsem mé vlastní schéma a čekal, až dorazí soupeř. Na desce se objevil docela povedený swap2. Po dlouhém přemýšlení jsem došel k názoru, že nejvhodnější šestý tah je k7. Který se nezdál až tak moc nebezpečný, a tak jsem vzal černé s tím, že budu hrát opět pasivně. Můj tah 9-i4 nutí hrát soupeře 10-k6, následný tah 11-k5 byl už připravený. Nyní jsem čekal, co vymyslí soupeř. Přímý útok nebyl možný a tak vymyslel určitě dobrý tah 12-j9. Kdyby soupeř dostal možnost zahrát následně k10, byl bych na tom zle. Můj tah 13-h6 mu nedovoluje zahrát už zmiňovaný k10. 14-g5 mi nebránil moc prostor a toho jsem využil v podobě 15-h8. Tentokrát soupeř bránil velmi dobře na g7. Po soupeřově tahu 20-h5 jsem měl volný prostor, ale musel jsem si dát pozor před jedinou hrozbou v podobě k10. Přišly poziční tahy 21-f9 a 23-g10, které mi připravily velmi dobrý materiál, z kterého se dalo něco vytěžit. V tu chvíli jsem už nevěřil, že bych tu hru mohl prohrát. Jenže, soupeř zahrál k10 a já věděl, že už to není tak slibné jako před chvílí. Čas hrál pro mě, proto jsem v klidu propočítával tahy zaručující možnost pokračování v útoku, kterého jsem se za žádnou cenu nechtěl vzdát. Nakonec jsem našel velmi slibný tah 25-i8. Soupeř hrál dle mých not a zahrál 26-k8 a 28-i10 který mě nutil hrát 29-h11. Teď jsem čekal, zda soupeř uvidí to co já a zahraje nejdříve nutný tah m6 a pak až i12. K mému potěšení soupeř zahrál hned i12, přehlédl mé vcf a já vyhrál opět s velkou dávkou štěstí i třetí hru která skončila tahem 39 na j8.

Tři body tři hry – desáté místo jisté a už jsem měl svůj cíl splněný, nicméně můj sen a cíl se lišily.

alt="Your browser understands the <APPLET> tag but isn't running the applet, for some reason." Your browser is completely ignoring the <APPLET> tag!

Po rozlosování čtvrtého kola jsem nikterak nebyl překvapen mým soupeřem. Nebyl jím nikdo jiný než velevážený mistr Kedlub! Nepočítal jsem s tím, že bych uhrál tentokrát nějaké body, zvlášť když zahajoval soupeř. Čekal jsem roh, který by moje šance rapidně zmenšil, nebo schémátko mistra světa, které, jak kedlub dobře věděl, neumím hrát (ale swap2 jsem na to měl). K mé velké radosti se objevil na desce „rusák“! Vzít bíle proti kedlubovi by byla poloviční sebevražda. Myslím, že pátý tah i6 či h6 by mi nadělaly spoustu problémů. Zato vzít černé a hrát pátý tah f7 mi přišlo nejvhodnější. Nyní jsem čekal 6-i6, pro mě rozhodně varianta méně známá než 6-h6. Nicméně na desce se objevil šestý tah h6. Až po jedenáctý tah byla čistě teorie bez nějakého přemýšlení. Následující tah měl naznačit, jakým stylem se bude hrát. Kedlub zvolil 12-i8 což mě do jisté míry zaskočilo. Nicméně jsem tuto variantu viděl v posledním kole euroligy, kde nebyla zahrána nejlépe, a naštěstí pro mě jsem věděl, jak přibližně hrát. Bez nějakého velkého přemýšlení jsme došli k 27 tahu. 28 tah na h10 mě mírně překvapil. Po 32 tahu na d7 jsem mohl promyslet nějaký útok. 33-f11 nutil soupeře hrát na d11. Já pokud jsem nechtěl mít rozdělený materiál na dvě části jsem musel hrát 37-e10. Nakonec jsme po 56 tazích dali remízu, která byla myslím zasloužená. Pokud nebude nic kedlub namítat.

Večer pak byla valná hromada, po ní jsme šli do hospody, kde jsem si zahrál s mnoha hráči a dokonce i čtyrhru. Cestou zpátky jsem zmokl, ale to, že jsem se vrátil zpátky dříve než většina, mi přineslo mnoho užitečného. Následující den měl přinést mnoho zajímavého.

V neděli ráno jsem rozhodně nebyl tak spokojený jako v sobotu. Nevyspalý a unavený, vrcholem pak bylo to, že jsem si zapomněl vzít určité léky, které jsem musel brát pravidelně každý den.

alt="Your browser understands the <APPLET> tag but isn't running the applet, for some reason." Your browser is completely ignoring the <APPLET> tag!

Se špatnými pocity jsem pokládal proti Specsovi opět moje schéma. Po nějaké době se na desce objevil swap2. Myslím, že byl docela povedený, ale přesto po analýze jsem vzal černé. Následující šestý tah mi vzal dech. Na desce se objevil tah j10! Čekal jsem třebas l8 nebo k10. Nicméně na toto jsem nebyl připravený. Po usilovném přemýšlení jsem vypotil pouze 7-m8, který byl velmi chabý. Následující tah byl novým překvapením, na desce se objevil 8-k7! V tu chvíli jsem byl na tom zle. Ale zadarmo jsem nechtěl nic dát. A zahrál 9-j9, teď jsem neměl nic a soupeř mohl začít tvořit. Desátý tah na l8 možná nebyl dost silný, ale i tak měl soupeř hru pod kontrolou. Zahrání tří dalších tahů mi mělo trochu zlepšit situaci, což se povedlo. Hra se stala vyrovnanou, ale i tak mě 18-m12 překvapil. 19-h10 nebyl dobrý tah z mé strany. Soupeřova odpověď 20-g9 byla asi nejlepší možná. Já zahrál 21-j6, což byl scestný tah. Po odehrání jsem si totiž všiml možnosti soupeřova tahu na g8, což by byl asi pro mě konec. Naštěstí pro mě zahrál 22-j4 a já pak 23-k5. Soupeř musel zahrát 24-l5, ale k mému překvapení zahrál 24-i7 a já už viděl výhru ve hře, kterou jsem si vůbec nezasloužil vyhrát. 25-l5 nutí hráče hrát 26-m5 a 27-k4 tvoří vcf na obě strany bez možnosti obrany.

První hra v neděli a hned jsem z ní měl špatný pocit. Rozhodně jsem nechtěl nechat nic náhodě a vypil téměř celou colu, abych aspoň byl schopen přemýšlet.

alt="Your browser understands the <APPLET> tag but isn't running the applet, for some reason." Your browser is completely ignoring the <APPLET> tag!

V šestém kole jsem narazil na Teovana. Mého učitele na internetu, dalo by se říct. Pokládal, což mi nikterak nevadilo, protože jsem ho viděl hrát spoustakrát, a jeho zahájení jsem hrával dlouhou dobu. Položil růžek, který vymyslela olsava a já. Tentokrát poprvé jsem si proti němu vzal, s velkou dávkou sebevědomí, černé. Do 14 tahu nebylo téměř nic nového, ale patnáctý tah jsem si mohl vybrat, kam zahrát. Jenže já jsem špatně počítal a zahrál 15-k8, s tím, že 17 tah budu hrát l8. Naštěstí pro mě soupeř chvilku přemýšlel a já si včas uvědomil, že tak zahrát nemůžu, protože mi vadí soupeřova trojka na i3. Nakonec jsem teda vše změnil a zahrál 17-j8, ale tím ztratil možnost převzít přechod do prostoru. Nejdůležitější okamžik hry přišel, když jsem vytáhl z rukávu eso v podobě 33-e9. V tu chvíli jsem očekával 34-f9 a měl jsem připravený 35-f10. Podle mých propočtů se tam teovan mohl jedině zazdít. V tu chvíli jsem měl o více jak deset minut méně času než soupeř. Ale čas běžel a mnou očekávaný tah pořád nepřicházel. Po více jak dvaceti minutách se objevil 34-d9! Chvilku jsem přemýšlel a nakonec usoudil, že to je ještě horší tah než ten co jsem očekával a zahrál mnou připravený 35-f10. Nyní jsem kraloval hře. Více času, více materiálu k útoku. Nyní jsem váhal, zda zahrát 37-d8, nebo 37-e8. Dle mých propočtů se hodil více tah na e8. Moje chyba přišla při 43 tahu. Místo h2 jsem zbrkle zahrál i3, což myslím, byla asi největší šance zahrozit. Nicméně dál už bylo vše pramálo zajímavé. Nakonec při 76 tahu jsme ukončili hru remízou.

Přesto pro mě to byl úspěch. Pět bodů z šesti a ještě mě čekalo poslední kolo a měl jsem zahajovat. Nicméně jsem se potřeboval najíst, po celém dni bez jídla jsem se cítil unavený. Bohužel, měl jsem smůlu. Než jsem se nadál, bylo rozlosováno poslední kolo a já, pokud jsem chtěl medaili, jsem musel jít hrát a uhrát remízu, která mi na druhé místo měla stačit.

alt="Your browser understands the <APPLET> tag but isn't running the applet, for some reason." Your browser is completely ignoring the <APPLET> tag!

Můj poslední soupeř byla Olšava. Považoval jsem ji za hratelnou, ale volba co položit byla těžká. Rusáka jsem si nevěřil, roh byl na dlouho, na to už jsem neměl sil, a proto jsem se rozhodl použít do třetice moje schémátko. Olšava použila stejný swap2 jako Marcin o den dříve. Takže opět černé, ale na desce se místo šestého tahu k7 objevil j8. Sedmý tah jsem se rozhodl zahrát k8 s tím, že Olšava bude hrát nejspíše h6 a já pak devátý tah na k9. Nicméně Olšava zahrála i7, což mi přišlo slabší, a já si v tu chvíli všiml k11. Chvilku jsem to propočítával a zjistil, že ten tah mi zaručí výhru a tudíž je lepší než poziční tah na k9. Tak jsem už neváhal a zahrál k11 s pocitem, že jsem vyhrál. Olšava dumala poměrně dlouho. A zahrála j10 a já zklamán a plný výčitek pozoroval, jak jsem ztratil prostor a veškerou převahu. Tady chtělo přemýšlet a zahrát 11-k9, ale ten mě ve hře vůbec nenapadl a ihned zahrál 11-l10. Třináctý tah na j9 mi měl udržet možnost kontrolovat hořejšek i dolejšek. Což se při zpětném analyzování ukázalo jako správné. Soupeřky tah 14-l7 vypadal dobře a mě to rozhodně zaskočilo. Rozhodl jsem se zahrát 15-k9, Olšava musela 16-k10 a já plánoval, že zahraji 17-k7. Nicméně když přišla řada na to, abych zahrál sedmnáctý tah, zahrál jsem nic neřešící i5. A tento tah mi vrtá v hlavě ještě tři týdny po tom, co jsem ho zahrál. Přišla rychlá odpověď v podobě 18-l6. Nyní jsem napnul veškeré mé schopnosti a došel k závěru, že je možnost zahrát 19-k5(po hře mi Olšava prozradila, že jsem jí tím zaskočil), protože bude možnost pak zahrát 23-m7(Po hře jsme zjistili, že asi bych pak neudržel tempo a v prostoru díky hořejšku prohrál). Nicméně když jsem se konečně dostal k zahrání dvacátého třetího tahu, usmyslel jsem si, že 23-j7 bude stačit! Jaké to překvapení, když po 24-k4 byla hra ztracena. Nakonec jsem pogratuloval k výhře a s hořkostí sledoval, jak jsem přišel o krásné druhé místo a následně i o třetí a skončil až na čtvrtém místě.

Kdyby mi někdo v pátek řekl, že skončím čtvrtý tak bych se mu vysmál, ale po vydařené sobotě jsem byl ze čtvrtého místa smutný. Nic za něj nebylo a kdo ví, kdy ještě budu mít tu možnost hrát o medaile. Jako cenu útěchy jsem dostal diplom za skalp turnaje, i když hru s kedlubem jsem nedotáhl do vítězného konce. A ještě jeden diplom za nejlepšího nováčka turnaje. Nicméně největší odměnou mi bylo přislíbení, že budu moct jet s hráči na mistrovství Evropy do Estonska v gomoku a pokud mi to nepřekazí moje chatrné zdraví, tak už se moc těším.



Diskuze k článku

 
[ reagovat ]HipHopLucky | 18.8.2010 - 13:31
Pochvala
Velmi pěkný a poutavý komentář, úplně jsem se vžil do děje... =)
Skoda, že jsi to Martezi nedotáhl do vítězného konce...
[ reagovat ]Martez | 31.8.2010 - 11:47
Re: Pochvala
Děkuji,sice škoda, přesto čtvrté místo pro mě byl úspěch.
[ reagovat ]Martez | 23.5.2010 - 14:25
Děkuji
[ reagovat ]ondik | 21.5.2010 - 23:25
grat k umístění. jen by to chtělo buď do textu přímo vložit hry, nebo přiložit renlib soubor s hrami, takhle si člověk z jejich popisu moc nevezme :)
[ reagovat ]DeafBat | 21.5.2010 - 23:30
Re: Dobrá práce, Martezi :)
Hry jsou tady na stránkách ;) http://www.piskvorky.cz/turnaje/detail-turnaje/?tour_id=99
2 nebo 3 jsou sice zapsány z pohledu druhého hráče, takže jsou souřadnice zrcadlově otočené, ale není problém se v tom zorientovat.
[ reagovat ]ondik | 22.5.2010 - 11:48
Re: Re: Dobrá práce, Martezi :)
ok, omlouvám se, mně to bylo divné :)
[ reagovat ]gergo :) | 21.5.2010 - 23:31
Re:
když si rozklikneš popis turnaje, tam ty hry přímo jsou :)
[ reagovat ]peroxid | 22.5.2010 - 12:56
desky
Tak jsem ti je tam vlozil Ondiku. Mam u tebe pivo :)
1