Estonské okénko

Estonské okénko

Jsme tu opět po roce se žhavými novinkami ze zákulisí světového šampionátu očima české gomoku výpravy.







Elita

Zde můžete sjet na dané dny:
Pátek 2.8.
Sobota 3.8.
Neděle 4.8.
Pondělí 5.8.
Úterý 6.8.
Středa 7.8.
Čtvretk 8.8.
Pátek 9.8.
Sobota 10.8.
Neděle 11.8.
Pondělí 12.8.
Úterý 13.8.
Středa 14.8.
Čtvrtek 15.8.

Čtvrtek 1.8.

Piškvorkářský speciál

8:50 Kedlub, Špek a Peroxid jsme se sešli v Praze na kulaťáku na Dejvický na zastávce busu 119, který nás měl dovézt na letiště k Terminálu 2, kde měl uprostřed haly čekat Bano, kterého jsme podle jeho sms "neměli přehlédnout"

8:53 Kedlub si šel koupit pití.

8:54 Ujíždí nám bus 119.

8:55 Kedlub se vrací s pitím a když zjistil, že má dostatek času, šel si ještě pro pizzu.

Pátek 2.8. (útržek ze vzpomínek finalisty Kedluba)

10:34 Je na čase na chvíli opustit vzrušující příběh Kedluba a jeho pití. Jak to dopadlo s jeho pizzou se, milí čtenáři, dozvíte možná na konci našeho reportu. Je 10:34 (časový posun nás pořád mate), dlíme na pokoji a zvažujeme směr našeho dalšího postupu. Ten bude nevyhnutelně vést k výpravě do neznámého města Tallinn a k setkání s estonskými domorodci. Nebojíme se, jsme snad jen trochu napjatí. Rižská zkušenost ze včerejšího přestupu nás zocelila. Nepřipravila nás však na estonské počasí. Antsův nechápavý výraz a slova "This is an estonian hot summer", když se k večeru při našem příjezdu teplota začala rychle blížit k deseti stupňům, nám asi měly leccos napovědět. Nasazuji si všechny své mikiny a vycházím ven...

Zkouška kontrastu proti sklu

Po včerejších toulkách staroslavným městem Rigou jsme nasbírali spoustu dojmů i pojmů, které by bylo škoda vám nezprostředkovat. Břitkým pohledem i perem našeho špílmachra Špeka:

10:45 Už asi 15 minut se marně snažíme vyfotit se skrz sklo s letadlem, když najednou se letištní halou line poslední výzva pro cestující do Rigy. Trochu jsme se zapomněli.

10:55 Odlétáme.

13:05 Přilétáme do Rigy. Ve skutečnosti je 14:05, takže se nelekejte, že sem tam můžete číst budoucnost.

14:30 Jedeme cca půl hodinky busem č. 22 do centra. Zastávka, kde vystupujeme nás vítá sympatickým podnikem CiliPICA.

Je libo Picu?

15:24 Začíná pršet, takže se fikaně schováváme pod slunečníky v první nadějně vypadající restauraci.

15:26 Servírka nám přináší jídelní lístky. Ceny jsou vysoké, jíst tedy nechceme.

15:28 Přestává pršet. Jako správní Češi se tedy zvedáme a ještě než přijde obsluha mizíme pryč.

15:45 Nacházíme konečně podnik, kde se najíme. Porce jak pro vrabce, chuť nic moc, cena vysoká. Tak nějak by se dala charakterizovat vlastně i celá Riga. (pozn. překladatele: měli jste vidět ten pohoršený pohled, který Špek vrhl dozvědavše se, že Riga je na seznamu světového dědictví UNESCO)

16:57 Jsme u Rižského hradu. Nebo spíš na staveništi? Podobnou otázku jsem si ten den položil mnohokrát.

17:28 Docházíme na zastávku směr letiště.

17:29 Přijíždí bus č. 22. Zastavuje. Jdeme ke dveřím u řidiče. Ty se neotevírají. Peroxid bouchá na dveře. Ostatní dveře se zavírají. Řidič nehne ani brvou a s ledovým klidem odjíždí.

17:33 Když už jsme neodjeli na první pokus, chceme si alespoň koupit levnější lístky z automatu (0.5 LT oproti 0.7 LT u řidiče). Ten však nepřijímá mince v hodnotě 1 ani 0.5 LT (1 LT cca 0.54 EUR) a my nic jiného už nemáme. To je logika asi jako kupovat si v ČR kafe za 10 Kč, přičemž automat těch 10 Kč brát nechce.

19:20 Odlétáme.

20:10 Přilétáme do Tallinnu.

20:22 Peroxid svým kufrem málem sráží nějakou paní, která se mu za to ještě sama omluví, zatímco on jde nerušeně dál. Holt namyšlení Pražáci zase někam přijeli.

23:57 Dočítám se, že počet obyvatel Rigy stále klesá - od roku 1991 o více než 200 tisíc na současných 699 tisíc. Po dnešku se tomu vlastně vůbec nedivím.

(Další pozn. překladatele: Špekovi nevěřte, Riga je krásné město a stojí za návštěvu :) )

(když si chcete zkazit náladu)

Zdaleka nejdůležitější informace, která se týká ještě čvrtečního večera a kterou byste si jistě nechtěli nechat ujít, je to, že se cestou v batohu Špekovi vylil celý sprcháč :-D

... takže zase k pátku (očima Peroxida):

11:38 Po hodině čekání jeden na druhého jsme konečně vyrazili do města poohlédnout se po nějakém tom obchodu, kde bychom si mohli zakoupit základní suroviny, pití a hlavně snídani, jelikož jsme konstatovali, že v onu hodinu již budou snídaně podávané v suterénu hrací haly uzavřené. Domluvili jsme se, že tam vyrazíme alespoň na oběd.

14:47 Snídaně na pokoji byla vydatná a tak chvíli trvalo, než nám vyhládlo k obědu. Nuže konečně vyrážíme a těšíme se, co si na nás v jídelně připravili. Špek zůstal doma, protože si v pokojové kuchyňce připravuje své veganské specialitky. Cestou na recepci jsme potkali BBBB. (Bad Boys - Bulatovski + Balabai)

15:06 Ve vytouženém stravovacím zařízení na nás čekala krásná, opravdu veliká, nablýskaná stříbrná mříž a cedule "vaříme do 15:00".

15:17 se vracíme na pokoj a jdem si vařit sami. Špek už byl po jídle a tak jsme mu trochu záviděli. Když jsme zahnali hlad, vypravili jsme se na průzkum širšího okolí. Z původně plánovaného výletu ke zdejšímu jezeru se vyklubal výlet a koupání v moři, protože Aki se nabídla, že nás tam doveze autem. Což se nakonec ukázalo jako lepší varianta, neboť my bychom šli k nejbližšímu moři od našeho ubytování a tam je to prý zarostlé rákosím, což se z mapy nevyčte. Aki nás zavezla na druhý konec Tallinnu na krásnou písčitou pláž. Když pominu, že jí její Škoda 2x chcípla a několikrát dobrzdila auto před námi na 5 cm, tak jsme jí celkově byli zavázaní za odvoz.

17:33 Dorazili jsme na pláž. Kedlub se Špekem se šli koupat, protože měli jako jediní plavky. Bano s Peroxidem si zatím namáčeli kalhoty ve vlnách příboje ve snaze o fotku "Taky jsem byl v moři".

18:00 Peroxida na pláži píchla včela do chodidla. "Nevím, co tam dělala, asi byla nějak omráčená a já ji přišláp. Když jsem zvedl nohu, tak už byla zadečkem chycená k chodidlu. Opatrně jsem ji z boku seškrábl tak, abych jí nevytrhl žihadlo i s vnitřním ústrojím a ona chudinka neumřela. Pak jsem jí zamáčkl kamínkem do písku, aby na ní nedejbože nešlápl někdo jiný."

18:35 Když se kluci vykoupali a oschli, tak jsme nabrali autobusem směr historické centrum. Nevím, jak Špekovi, ale mně se líbilo víc než Riga.

19:56 Zastavili jsme se na večeři v restauraci Taco a zatím co si Špek šel prohlížet dosud neprohlídnuté, my tři jsme si dali buritos, ze kterého Kedlub dostal alergický záchvat.

21:09 Došli jsme na zastávku, kde mají ty super odpočty času a každý vidí, za jak dlouho mu to jede. Náš autobus číslo 3 měl v kolonce napsáno 12:16. Bohužel tam měl napsáno 12:16 i po deseti minutách našeho čekání, tak jsme vzali zavděk lince 24, která nás dopravila o několik zastávek dál, kde již jezdily naším směrem i linky 4 a 9. "Devítkou" jsme se vskutku dostali na předposlední zastávku před naší ubytovnou, kde 4 a 9 odbočovaly jiným směrem, a zbytek že dojdeme pěšky. Sotva jsme ušli 20 kroků od zastávky, tak nás míjí naše "trojka".

21:41 Před ubytovnou jsme tu poprvé potkali Madli. Konečně v Estonsku.

Hláška dne ušima Spekse:
(Po cca hodině strávené u moře, když jsme si všichni už nazouvali boty a chystali se odejít.)
Speks (na Peroxida): - "Mohl ses taky vykoupat."
Peroxid: - "Mohl no, nějak mě to nenapadlo."
Kedlub: - "To máš hodně omezenou fantazii."

23:28 Když Bano přijde v půl dvanáctý se slovy: "Madli je dole u Attily a má prý pár pivek. Nechcete se tam jít podívat?", mělo nás hned napadnout, že je něco špatně. Madli přinesla 6 plechovek piva, ale než jsme je stačili otevřít, přišli dolu Maxim Karasyov, Nikolay Poltaratskiy a Mikhail Kozhin, takže už nám šest piv bylo málo, což si vyžádalo změnu plánu. Že prý je přes ulici hospoda. Když jsme našli místo hospody přes ulici jen betonové panely v lešení, Madli razantně zahlásila, že o 5 minut pěšky dál je jiná hospoda. Ona tu bydlí tak to ví. Jenže s Madliným orientačním smyslem byla o 20 minut dál.

02:31 Dopíjíme třetí pivo a unavení vyrážíme to tmy velkoměsta, na pokoj nabrat sílu na zítřejší první kola kvalifikace..

Sobota 3.8.

11:11 Odcházíme se zaregistrovat k turnaji GQT.

Kédovo kvalifikační okénko

12:11 A je to tady milí fanoušci. Naši borci právě nastoupili do lítého kvalifikačního boje, kde se budou rvát o každý půlbod! Aktuální informace z napínavých partií vám bude zprostředkovávat v pauzách ve své nabité přípravě lelkující Kedlubajz.

Turnaj

12:12 První kolo nabídlo hned velké derby dvou favoritů na postup. Štěpán vyzve Špeka. Budeme svědky týmové strategie? Zatím to tak nevypadá. Mazaný Peroxid postavil svůj oblíbený středový začátek, známého "Runese", a bude zřejmě bez lítosti bojovat o vítězství. Specs však ví, že si v nabité konkurenci nemůže dovolit hned na začátku ztratit bod. Poté, co se dozvěděl jméno svého oponenta, začal další vlnu svého proslulého remcání. Zatím stále uvažuje nad výběrem barvy či swapem 2.

12:13 K Banovi byl los milosrdnější. Právě zápolí s osmiletým Markusem Iklou. Jako začátek zvolil slavný Kédův rožek. Dokáže se však Vláďa v jeho spletitých zákrutech orientovat tak, jako jeho zeleninový průkopník? Zatím volí taktiku obklíčení soupeřova materiálu.

12:16 Ještě před začátkem kola sálem projela jedna novina. Na poslední chvíli se k účastníkům kvalifikačního turnaje připojil Maxim Karasyov, starý turnajový bonviván a zkušený hráč renju. Každému v tu chvíli došlo, že cesta do A turnaje se ještě může zkomplikovat. Z dalších zápasů se jeví hitem kola zápas Michaila Kozhina s Olegem Bulatovskym, který hodně napoví o šancích obou na postup.

Turnaj

12:39 Vláďa vítězí a kompletuje první bod na cestě k postupu!

12:54 Horká novinka! Právě jsem si vybral turnajové tričko (rozdávané každému hráči). Je pomerančově oranžové a myslím, že mi tuze sekne. Jo a Špek postavil swap 2. Černý jako duše autora těchto řádků.

13:41 Radim ukazuje zač je toho Špek a útočí v nabídnutém prostoru. Štěpán brání rychle s ostentativním sebevědomím. Pozice je zajímavá. Specs není bez šance, ale pokud zaútočí špatně, bude černá převaha veliká.

13:45 Sehrané partie můžete shlédnout na stránkách renju.net.

14:39 Bromozel přehrál furlu. Kozhin nepřetlačil Gela a remizovali. Poslední zbylý pár je Štěpán s Radimem. Štěpán se dostal k tempu a snaží se pozičním útokem hru rozhodnout. Oběma už zbývá posledních pár minut.

14:56 Veliký zvrat v posledním zápasu. Specs využil chyby soupeře, dostal se opět k útoku a rozhodl zápas ve svůj prospěch! Tahle kvalifikace bude ještě zajímavá...

15:02 Špek tedy ještě pořád zápas rozhoduje, cestou už přehlédl tři winy, čtvrtý mu už ale asi neunikne...

17:02 Druhé kolo! Štěpán vyhrál snad už v okamžiku, kdy dosedl na židli. Nutno říci, že oponent mu nesahal ani po pas, a to nikoli obrazně. V kvalifikačním turnaji startuje asi sedm estonských dětí, díky kterým se polovina hracích stolů pravidelně vyčistí už pár minut po začátku.

17:02 Zbylí dva čeští zástupci se zapotí o poznání více. Bano právě řeší zapeklité schéma, které mu postavil Viktor Balabai. Dejme mu ještě tak půl hodinku, než zahraje první tah.. Specs otevřel proti Nikolaji Poltaratskému svým středovým zahájením (které pamětníkům připomene doby Jokinga). Vypadá to na zajímavou otevřenou hru.

17:46 Bano vyhodnotil pozici, vzal si černé a zahrál jeden ze dvou možných tahů. Oba soupeři hrají očekávatelné tahy, ještě to může být dlouhá hra. Tou bude i zapas Specse s Nikolajem, který se mění ve špatně přehlednou oťukávanou. Zajímavou ostrou partii hraje Bromozel s Gelem.

17:47 Estonské léto o sobě konečně nechalo vědět a praží přes sklo do turnajové haly. Atmosféra houstne..

18:08 S Radimem to vypadá velmi bídně. Vláďa s Viktorem jsou zřejmě teprve na začátku...

18:26 "Špek je lucker jak sviňa" glosuje Štěpán. A já s ním souhlasím. I v druhé partii Radim čelil jasné prohře, ale jeho charisma soupeře omráčilo. Teď to vypadá na remízu.

18:45 Ajaj, Vláďa čelí surewinu soupeře. Bílá pozice se ukázala velmi silná a nezdá se, že by bylo obrany.

19:00 Bohužel, Vláďa prohrává. K podobnému konci hra směřovala už od začátku, po cestě Bano nemohl zahrát moc lepších tahů. Snad jiný první (pátý) by přinesl lepší výsledek. Všechno zlé je však pro něco dobré. Viktor po hře vytáhl mou dávno ztracenou plechovou panákovou soupravu, kterou jsem nechal na mistrovství světa ve Švédsku před dvěma lety. Naštěstí byla nalezena a zachráněna. Moloděc, Viťja! Bylo to dojemné shledání...

19:02 Po prvním dnu tedy žije naděje na postup u všech českých hráčů. Turnaj je teprve na začátku, rozhodovat bude do značné míry zítřejší tříkolový maraton. Kdo by si však pomyslel, že nejlepší Čech po prvním dnu bude Specs! Navíc se dvěma silnými soupeři v zádech. Snad ho jeho šťastná hvězda donese až do finále.

Neděle 4.8.

Turnaj

9:53 A je tu další den turnaje. Tentokrát jsou naplánována celá tři kola, což znamená začátek už od osmi hodin ráno. To pro vás bohužel též značí, že bez ranního reportu se budete muset obejít, ježto reportér se tak brzo rozhodně budit nehodlá. Děkuji nicméně za četné ohlasy fanoušků! Zvláště jeden, jež vzkazoval, že to píšu jak ve francouzštině, mě inspiroval. Alors, aujourd'hui vous pouvez attendre avec impatience un reportage excitante!

10:08 Cestou do turnajové místnosti jsem potkal Štěpána s Radimem mířící opačným směrem. Jejich soupeři byli z Estonska, což v téhle kvalifikaci znamená jediné... Vláďa stále zápolí s Iljou Muratovem.Turnaj Ten podle očekávání bez znalosti teorie swapoval Vláďův ostrý začátek. Z mého pohledu to vypadá na brzký konec v Banův prospěch. Bulatovsky mezitím přehrál Nikolaje a je na nejlepší cestě do finále. V čele turnaje je však nečekaně Viktor Balabai, který lehce přehrál Arga a ještě neztratil ni půl bodu. Dohnat ho může Karasyev, který zápolí s Kozhinem. Ovládnou renjisti gomoku kvalifikaci? Sodoma gomora!

10:30 Bano zápas úspěšně ukončil a má dva body. V čele je osamocený tříbodobý Balabai stíhaný Špekem, Karasyevem a Bulatovskym. Muratov je na pokraji vyřazení.

Kédovo historické okénko

10:55 Letošní mistrovství světa se nekoná v jen tak ledajaké špeluňce, nýbrž ve městě, kterému se né nadarmo říká Praha Pobaltí. Byla by tedy škoda se o něm něco nedozvědět. Tak předně, Tallinn není ruské město, byť Rusů je tu všude požehnaně. Za svou bohatou historii vystřídala dnes estonská metropole mnoho jmen i pánů. První písemné zprávy o malém městě a hradě s názvem Qualaven se objevily ve 12. století u andalůzského cestovatele a kartografa Al-Idrísího. Ve 13. století je město dobyto Dány, kteří se do 16. století v jeho vlastnictví střídali s řádem německých rytířů (a jeho menším bratříčkem řádem mečových bratří), jež během křížových výprav do Pobaltí ve 14. století vybudoval na území dnešního Estonska, Lotyšska a severního Polska vlastní mocný stát. Město bylo toho času až do roku 1918 známé pod jménem Reval. V této době se Tallinn stal důležitým hansovním městem a obchodním přístavem na trase Lübeck-Petrohrad. Tím byl dán také velký počet německého obyvatelstva, jehož vliv je z Tallinnu cítit i poté, co i poslední Němec město opustil. Centrum metropole se zachovalo ve své středověké podobě, obklopené mocným prstencem hradeb, a vytváří tak mimořádný historický zážitek. Duch hansovního města dýchá z téměř každého domu. Sídla starých gild s typickými vysokými střechami a malými okýnky evokují obchodní ruch doby dávno minulé. Koření, jantar, dřevo, kožešiny, obilí.. to všechno se tehdy plavilo ve velkém po Baltském moři. V 16. století se Tallinn dostal pod nadvládu Švédů a vydržel tam až do Velké severní války na začátku 18. století, kdy byl dobyt carským Ruskem. Stal se centrem autonomního estonského knížectví a postupem času i estonského "národního obrození". Roku 1918 zde bylo vyhlášeno nezávislé Estonsko, které bylo sice v předvečer 2. světové války vcucnuto Sovětským svazem, ale dnes si vesele žije dál. Rychlý hospodářský růst posledních let je na Tallinnu cítit ze všech stran a začíná být patrný i mimo skvostné historické centrum. S návštěvou tedy neváhejte!

A jedeme dál kvalifikací!

12:50 Velmi rozhodující kolo! Radim chce na prvním stole pokořit dosavadního lídra turnaje Viktora Balabaje. Viktor začal začátkem u hrany. Neméně zajímavý je i souboj Štěpána s Kozhinem na třetím stole. Oba favorité na postup by se prohrou dostali na pokraj vyřazení. Štěpán otevřel opět středovým "Runesem", Kozhin reagoval poměrně rychlým, ale zcela netradičním bílým tahem. Hozená rukavice! Vláďa čelí Nikolajovi na stole číslo 5. Rohové zahájení proti tuhému ruskému soupeři rozhodně prověří jeho trpělivost i kreativitu.

13:02 Štěpán zahrál očekávatelný černý útočný tah. Pozice se jeví za černého nesmírně silně. Má Kozhin připravený nějaký plán? Pokud ne, byla by to z jeho strany ohromná a nepochopitelná chyba.

14:20 Zlé mraky se ženou nad Tallinnem. Vláďa udělal s Nikolajem v rohu minelu a snadno prohrál. K postupu teď musí všechny zbylé hry vyhrát. Pro něj by to ale nemělo být nemožné. Bojuj Koupelno! Dobře se nevyvíjí ani hra Štěpána s Kozhinem. Starý ruský medvěd měl pár triků v záloze, pozice nebyla vůbec jednoduchá. Štěpán teď bojuje o holé přežití. Opticky nejlépe si stojí Špek, problémem pro něj bude rychle se krátící čas.

15:17 Štěpán prohrál:( Pátý černý tah se ukázal fatálním. Plán Kozhinovi vyšel dokonale.

15:17 Radim úspěšně kontroloval pozici a dovedl hru s Balabaiem do vcelku poklidné remízy. Má tři body a solidní šanci na postup. Bano se Štěpánem teď budou hrát o všechno.

17:17 Poslední kolo dneška nevypadá příliš zajímavě, bude to spíše rozehřívačka před zítřkem. Bano se Štěpánem mají Estonce, žádné velké vzrůšo nebude zřejmě ani v ostatních partiích, krom očekávaného mače Radima s Michailem Kozhinem. Radim se rozhodl ruského čáryfuka přehrát v rohovém zahájení. Držím mu palec.

19:17 Z odpolední přípravy jsem se vrátil právě včas, abych byl svědkem Špekovy remízy. Poklidná partie opatrná z obou stran a Špek přidal další krůček k postupu se silným soupeřem. Jen tak dál!



22:17 Snad neprozradím velké tajemství, když řeknu, že Radim má dneska NAROZENINY!! Nechť jeho rank dlouho vzkvétá a schémátka se mu vyhýbají. A naviděnou ve finále, Špeku!

22:19 A jestli jste zvědaví, co tu tak po večerech děláme.. analyzujeme :)

Pondělí - den osudu

Turnaj

9:45 Začíná předposlední kolo. Špek hraje s Karasijevem svůj roh, pokud vyhraje, je ve finále. Zatímco Radim "může", Štěpán s Banem "musí". Lehká práce pro Vláďu, který hraje s mladou estonskou oponentkou. Zato Štěpán narazil na Bromozela s jeho schématem. Už teď je třeba říct, že jeho příprava dlouho do noci se vyplatila, protože na stole se skutečně objevil očekávaný začátek. Během pár minut se deska zaplnila naučenou teorií. Překvapení se z našeho pohledu objevilo v tahu 21, který Ilja zahrál jinak, než jsme plánovali. Pevně doufám, že hůř... Michail Kozhin ve schématu rychle přehrál Nikolaje a je téměř jistý postupující! Už se na něj těším:)

10:35 Specs se pustil do útoku a zariskoval. V dalším tahu čelil Maximově útočné trojce a třem možnostem, jak ji blokovat. Myslím, že si vybral tu nejhorší... Bano v pohodě dohrál, Štěpán bojuje dál. Ještě to bude zajímavé, zvláště, když oba soupeři potřebují k udržení šance na postup výhru.

11:39 Radim žel bohu prohrál, situace po jeho riskantním tahu byla už nebránitelná. V posledním kole bude mít zřejmě ještě šanci na opravu, ale musí vyhrát.

11:50 Balabhai zvítězil nad Gelem, který se za bílé bezzubě nechal obklíčit. To značí, že už máme dva jisté finalisty s pěti body, Balabaie a Karasyeva! Poněkud potupa pro hráče gomoku.. Kozhin má 4,5 bodu a také téměř jistou pozici. Hodně bude ale v závěru záležet na koeficientu a párování posledního kola. Ani 4,5 a vysoký koeficient nemusí stačit. Volná místa pro české borce se každopádně krátí...

11:57 Štěpán bojuje o svou šanci jako lev. Bromoz se nezdá schopen hrát nejlepší tahy a Peroxid se blíží finálnímu útoku.

12:00 Štěpán vyhrává!! Poslední kolo bude extrémně napínavé. Šance žije.

12:06 Párování je vtipné.. Dva jistí finalisté potkají ruské hráče, Muratova a Kozhina. Snad nebudou Rusové držet příliš pospolu;) Ještě vtipnější je třetí pár, Štěpán hraje s Vláďou! Takže aspoň jeden Čech zřejmě do finále proklouzne.. Huh. Radimovi šance se tenčí. Musí vyhrát při začátku Bulatovského a ještě čekat na příznivý výsledek alespoň jedné z partií na prvních dvou stolech.

Turnaj

12:13 Štěpán: "Moje strategie byla dobrá, na začátku jsem prohrál a potom sbíral body na Estoncích. Jenom jsem nečekal, že... Bano: "Jenom jsi nečekal, že já budu mít stejnou strategii." Bratrovražedný souboj coming soon;)

14:11 Tesařík-Nipoti! Remíza nic neřeší, bere se pouze výhra. Štěpán otevřel stejným schématem, jako mu v minulém kole postavil Bromozel!

14:12 Špek čelí mému schémátku z rukou Gela. Je posunuté natolik, že tam není místo pro klasický bílý surewin. Stejný byť jinak posunutý začátek jsem sice Radimovi ukazoval předevčírem, ale...

14:30 Bano zahrál swap 2. Na první pokuk bych bral černé, takže to bude asi bílé :)

14:30 A je konec. Štěpán si vzal černé a zahrál na můj vkus velmi "odvážně". Bano využil výhodnější pozice a nakonec v pohodě vyhrál. Už teď se tedy můžete těšit na náš zápas v prvním kole finále A;) Radim bohužel postavil velmi černý swap a rychle se dostal z pozice. Finále si nezahraje. O celkovém výsledku rozhodne poslední běžící partie mezi Karasyevem a Muratovem. Jistí finalisté jsou Balabai, Karasyev, Kozhin, Nipoti. Na čekačce je Bulatovsky.

Maxim Karasyev

17:30 Poslední perličkou kvalifikace byl zápas Muratova a Karasyeva. Muratov potřeboval výhru, jinak by místo něj postoupil Bulatovsky. Celou dobu to nevypadalo, že by mohl k nějaké dospět. Na konci hry však Maxim přehlédl svůj jednoduchý win a několika dalšími hrubými chybami dovolil soupeři zaútočit a vyhrát. Vedle stojící Bulatovsky (Geloone) si asi tes obsluhovala ď trhá vlasy.. Čímž je zakončena kvalifikace i kédovo kvalifikační okénko. Děkuji za pozornost. Čas lelkování skončil, zítra máme volný den a blitz turnaj, ve středu půjde do tuhého:)

18:15 Na večeři jsme šli opět do Gruzinské restaurace za doprovodu několika ruských hráčů. V restauraci jsme byli potřetí, třikrát nás obsluhovala jiná servírka a potřetí byla nepříjemná jak osina v zadku. Asi na to mají školení. Když jsme se dosyta najedli, bylo na čase jídlo zase spláchnout, tak se celá naše desetičlenná skupina přesunula do Billiar clubu, kde na nás už zdaleka svítila reklama "3 piva za cenu 2". To nám dalo tušit, že jsme trefili správnou lokaci. Čas plynul a kameny na desce lítaly rychleji než slova z našich úst. Po půlnoci přijela na hotel polská výprava Angst, Puholek, Adifek a Zukole. Téměř ve stejnou dobu Madli přivezla Gerga z letiště a tak nás ještě stihli navštívit v pubu. Noc byla dlouhá...

Úterý 6.8.

8:30 ... o to horší bylo vstávání. Ale čekal nás blitz turnaj. Hraje se švýcarský systém na 9 kol, 5 min + 2 sec. V jednom kole hraje každý dvě hry gomoku a renju s tím samým soupeřem. Na začátku si začínající hráč vybere kterou hru chce postavit open a druhou staví soupeř. Celkem tedy každý odehrál 18 her.

15:15 Blitz turnaj jenoznačně ovládli gomoku hráči:

1 Attila Demjan,
2 Michal Zajk,
3 Michal Zukowski,
4 Adrian Fitzermann,
5 Hiroshi Okabe,
6 Chen Ko-han,
7 Nikolai Poltaratski,
8 Pavel Laube,
9 Gergö Toth,
10 Stefan Karlsson,
11 Schinichi Ishitani,
12 Olga Kurdina,
13 Yuki Oosumi,
14 Stepan Tesarik,
15 Vladimir Filinov,
16 Piotr Malowiejski,
17 Villem Mesila,
18 Viktor Balabhai,
19 Pavel Makarov,
20 Ilya Muratov,
21 Argo Lillemaa,
22 Kira Lashko,
23 Anastasia Oborina,
24 Yuri Taiblin,
25 Tauri Purk,
26 Irina Metreveli,
27 Tord Andersson,
28 Georg-Romet Topkin,
29 Peter Jonsson,
30 Ilya Katsev,
31 Mai Narva,
32 Tuuli Tiivel,
33 Kuno Kolk,
34 Rickard Sandström,
35 Ekaterina Rumiantceva,
36 Erko Olumets,
37 Siim Tiivel,
38 Kristofer Lőhmus,
39 Mart Narva,
40 Carmen Jőgimaa,
41 Evgeni Epifanov,
42 Kevin Kaido Kallikorm,
43 Taisiia Sadova,
44 Markus Ikla,
16 89.5 112.5 97.0
14 90.5 110.0 85.0
12 91.0 114.0 80.0
12 85.5 110.5 68.0
12 85.0 107.0 73.0
11.5 86.5 109.5 79.0
11 85.5 109.5 71.0
11 83.5 101.0 65.0
11 81.5 104.5 70.0
11 79.5 100.0 72.0
11 78.5 95.0 67.0
11 75.5 94.5 61.0
10.5 85.5 107.5 65.0
10.5 78.0 96.0 61.0
10 80.0 102.0 63.0
10 78.0 95.5 59.0
10 77.0 96.5 58.0
9.5 76.5 95.5 59.0
9 81.0 100.0 59.0
9 78.5 100.5 60.0
9 75.5 93.5 56.0
9 73.0 92.0 55.0
9 72.5 90.5 57.0
9 72.5 90.0 52.0
9 72.5 85.0 58.0
9 71.0 86.5 53.0
9 67.5 85.5 49.0
9 57.0 66.5 44.0
8.5 70.5 88.0 54.0
8 64.5 78.5 45.0
8 62.5 75.0 44.0
8 53.5 66.0 39.0
7.5 66.5 82.5 45.0
7 70.0 87.5 47.0
7 64.0 78.5 45.0
7 63.0 77.5 40.0
7 63.0 74.5 36.0
7 57.0 72.5 43.0
6 51.5 62.0 32.0
6 51.0 62.5 30.0
5 48.0 62.5 30.0
4 46.0 57.0 26.0
2 51.0 65.5 14.0
0 43.0 58.0 0.0
Turnaj TurnajTurnaj

Bano ani špek ráno nevstali.

Středa 7.8.

Dneska odstartovaly čtyři turnaje, jejichž podrobnější popis snad již nebude potřeba, jelikož jsou přenášeny online průběhy právě probíhajících partií. Pro českého diváka asi nejzajímavější AT Gomoku můžete sledovat zde. AT Renju je zde a WT Renju zde.
Peroxid a Specs hrají BT Renju, jehož výsledky nejsou zapisovány online, ale zápisy dokončených her najdete zde.

Analyzování

Program následujících tří dní je následující:
09:15 Renju and Gomoku AT, WT and Renju BT
12:15 Renju BT
14:00 Lunch
15:00 Renju and Gomoku AT and WT
16:00 Renju BT

Rozpis AT Gomoku až do konce je přehledný na Gomokuworld.

13:33 Byl jsem se podívat na kluky v AT. Baňák vyhrál a koukám, jak hraje Kéda s Puholkem. Pak jsem šel od 12:15 hrát svoje kolo v Renju B. Když jsem dohrál, tak jsem šel na pokoj a na renju.net koukám, že Kéda s Puholkem odehráli mezitím jen 6 tahů :)

Čtvrtek 8.8.

Turnaj

Dneska na mě padla nějaká únava (Peroxid). Tři renju hry, z čehož ta první byla dost vyčerpávající. Yuri Taiblin má renju rank 2038, takže žádný vořezávátko, a o to více s podivem, že nezvládl černý surewin dotáhnout do konce. Než jsme se dostali do tahu 57, kde jsem převzal tempo, tak jsem měl pouhých 10 minut, ale závěr stál za to! :)

Naproti tomu moje druhá hra jasně ukázala, že jsem dřevácký Gomokář. V gomoku výhodnější černá pozice, ale v renju prohra faulem na 16 tahů :) Tahle renju faulová slepota mě provázela i ve třetí hře proti Filipu Godlewskimu, kdy jsem ho mohl vyfaulovat již po 25. tahu a než mě to trklo, tak jsem vymýšlel asi dvacet minut bílý win.

Takže abych to shrnul, tak po 6 kolech 4 body a 11. průběžné pořadí z 34 hráčů. Zítra už dostanu ty borce co mají naučenou teorii na 20 tahů dopředu, tak očekávám 3 rychlé prohry a hurá na pivko.

Pátek 9.8.

Turnaj

Tak kluci v áčku dneska neprohráli. Bano povodil Furlu a Kéda vybojoval další remízu. Naproti tomu v Renju se moc nezadařilo. Špek tedy uhrál dvě hry s Belkinou a Kallikormem a já jen jednu se Švédem Sandstromem. Poslední kolo jsem hrál o šestý bod a celkem slušné umístění s lehkým soupeřem Argem Lillemou, ale opět mě dostihlo prokletí faulu. Špeka postihla stejná situace s Kolkem a tak jsme se společně po 15 minutách zase vrátili na hotel. Cestou jsme potkali Epifanova, který nedokázal pochopit kam jdeme, když se přeci hraje od 16h. Ptal se kolik je hodin, tak říkáme: "Čtvrt." - "Čtvrt na čtyři?" Špek říká: "Ne, čtvrt na pět" a ukazuje mu svoje hodinky, kde má český čas 15:15. On chvíli nechápavě koukal než mu došlo, kolik skutečně je a pak to celé pojistil dotazem, jestli ještě hrajeme, nebo kam jako jdeme.

Turnaj

Za prozkoumání stojí hra Puholek vs. Furla. Najeďte si ta 19 tah a zkuste popřemýšlet nad 20 bílým tahem. Pak své úvahy konfrontujte s Puholkem. Jeho 20 tah kontroluje celou situaci pod hrozbama vcf. Tak se také stalo po tahu 28. Puholkův tah 34 opět hrozí vcf! Najdete ho? Furla brání a bílý 38 je opět fukumi (tah, který vytváří vcf)!! Zase si ho zkuste najít. Furla brání NORI (obrana soupeřova vcf svým fukumi) 39 a Puholek dělá přesah 40 a 42 brání Furlu opět hrozbou VCF!!! 45 černé nori a 46 bílé nori, které již Furla nedokázal kontrovat. Troufnul bych si říct, že to zatím byla asi nejhezčí hra gomoku tohoto šampionátu.

Zítra máme den volna. Já osobně se na něj už hodně těším, protože tu poslední dny bojuji s veklou únavou. Nezdálo by se jak to člověka vyčerpá, když mu již týden jede mozek na plné obrátky :) Aki pár vyvolených dneska pozvala na mejdan k ní domu.

Vážení fanoušci a fanynky české výpravy, omlouváme se za menší výpadek způsoben technickými problémy, které ovšem nebyly na naší straně (jo, zní to celkem věrohodně). Jako kompenzaci prosím přijměte pohled Speksovou "zvrácenou" pamětí:

Sobota 10.8.

4:15 Přicházíme z párty u Aki, která spočívala, jak už bývá na podobných gomoku mejdanech zvykem, v chlastání, sexu a rock 'n' rollu. Ne, dobře, nebudu vám nic nalhávat. Byla to klasická suchá piškvorkářská párty, kde se hrála hlavně všemi toliko oblíbená hra Mafia.

4:50 Jdeme spát.

10:17 Vstáváme.

11:30 Když Angst vše zorganizuje a "postaví" branky, je čas rozdělit se do družstev. Vyšlo to tak, že jeden tým bude složen z lidí v bílých tričkách, druhý (ten lepší) z lidí v těch barevných (a ano, jsem v něm i já). Když už to vypadá, že se začne hrát, je třeba, aby Angst ještě jednou odměřil branky tzv. angstometrem.

11:50 Začínáme hrát fotbal.

Turnaj

12:35 První poločas vyhráváme 10:4. Kedlub prohru neunáší a vyráží do starého města se utěšit. Dělá dobře, Tallinn je doopravdy krásné město (ano, už to tady zaznělo, ale chvály na Tallinn není nikdy dost). V uličkách Tallinnu si každý Čech nejspíš vybaví podobně magická zákoutí staré Prahy. Je tu ale jeden důležitý rozdíl – Praha nemá moře, které dodává starobylému městu punc trochu jiné atmosféry.

13:45 Druhý poločas vyhráváme už jen 7:3.


Dál už se nic moc důležitého nedělo – akorát Bano, Peroxid a Attila se večer vydali pod taktovou Madli poznat Tallinn za absence denního světla. A moc si to chválili.

Neděle 11.8. (ušima Spekse)

Turnaj

9:15 Startuje gomoku B turnaj. V něm se 22 hráčů utká o 1. místo, které je letos poprvé i národní vstupenkou do gomoku A turnaje na příštím mistrovství světa. Český tým reprezentuje Peroxid a Specs. Podaří se jednomu z nich napodobit legendárního Prudu a gomoku B skupinu ovládnout? A bude to i letos člen brněnského klubu (Specs), nebo toto žezlo převezme zástupce pražského klubu (Peroxid)? Odpovědi na tyto otázky najdeme nejpozději v úterý okolo 18. hodiny!

10:11 Los 1. kola byl pro oba české hráče příznivý – Specs stavěl Holtsmanovi (mladému estonskému renju hráči), s kterým si během ani ne čtvrt hodiny bez problémů poradil. Argo mezitím postavil Peroxidovi tzv. Angst-open, který se ve stejnou dobu objevil na dalších 2 stolech (včetně toho Angstovýho). Zřejmě jsme svědky toho, že stejně, jako se tzv. Bromozel-open stal hitem u české výpravy, u té estonské (a možná i japonské) boduje právě Angst-open. Peroxid oplatil Argovi porážku z renju B turnaje, a tak mají oba čeští hráči po prvním kole 1 bod.

11:50 Mezitím se stále ještě hrálo 6. kolo gomoku A turnaje, ve kterém Kedlub otvíral Reneemu a Gergo Banovi. Bano naštěstí Gergem postavené schémátko dobře znal, vzal si lepší barvu a zvítězil.

12:15 Začalo 2. kolo gomoku B turnaje, které bylo z pohledu dalšího vývoje turnaje pro oba české hráče klíčové. Oběma byli přiděleni žhaví kandidáti na bednu – Nikolay začínal se Specsem, Peroxid s Gelem. Specs se bohužel ve snaze uzavřít Nikolaye u kraje a sám se dostat co nejvíc ke středu desky dopustil velmi špatného obranného tahu (č. 11), ze kterého se vyklubal bílého surewin. Peroxid s Gelem remizoval, avšak je třeba podotknout, že v době, kdy Gelo nabízel remízu, tam měl sám výhru na 5 tahů. Štěpán, který o své možné prohře věděl, tedy ani chvíli neváhal, a 0,5 bodu vzal všemi deseti. Štěstí tedy stálo na TurnajPeroxidově straně a všichni mu přejeme, aby se ho drželo i nadále.

14:33 Kedlub po více než 5 hodinách zdolává Reneeho. Pro český tým bylo tedy ranní kolo od 9:15 stoprocentně úspěšné.

14:45 Bano místo toho, aby se sám připravoval na Adifkova možná zahájení, učil raději Maxima Karaseva schémátko proti Attilovi. Attila musí totiž minimálně 2x prohrát, aby měl Bano šanci stát se šampionem, a tak Vláďa hledá všechny možné cesty, které by mu k tomu mohly pomoci. Kromě Kedluba totiž Attilu nečeká pravděpodobně již nikdo, kdo by ho v jeho dosud suverénním tažení mohl přibrzdit. Ale jak ukazují hry Reneeho s Adifkem či s Puholkem, na desce se může vždy stát cokoliv.

Turnaj

15:20 V gomoku A turnaji Adifek staví Banovi, Kedlub staví Zukolemu.

16:00 V gomoku B turnaji Angst otevírá Peroxidovi (ani nemusím psát, jakej open zvolil), Specs začíná s Topkinem, což je další mladý estonský renju hráč.

16:38 Specs svou "povinnou" výhru splnil, Peroxid ještě bojuje.

16:45 Attila stále přemýšlí nad Maximovým openem. Postavit mu toto schémátko nebyl vůbec špatný taktický tah, protože Attila po více než hodině a půl přemýšlení volí raději swap2. Maxim bohužel razí teorii, kterou si oblíbil např. i Adifek ve hře s Banem, že nad klíčovýma tahama (jako je např. hned 6. tah po swap2) se nepřemýšlí (leda tak max 5 minut), ale naopak se dlouze přemýšlí nad tahama jasnýma, či v době, kdy už je to pozice jasně proherní. Škoda, Maxim z toho mohl vytěžit rozhodně víc.

Turnaj

17:13 Štěpán si poradil s Angstem a má po dnešních 3 kolech slušných 2,5 bodu (průběžné 4. místo). Specs je se 2 body na místě 10. První dvě místa prozatím drží 2 renjuisté s plným počtem bodů – Rus Makarov a Japonec Ishitani.

18:22 Kedlub poráží Zukoleho, který si svůj osud zpečetil již 5. tahem.

18:57 Bano přehrává Adifka a průběžně mu patří 2. místo. Budeme mu držet palce, aby podpora, která mu o hodinu a kousek na to přistane na letišti, byla pouze ku prospěchu!

20:09 Suma sumárum – dnešní den byl pro českou výpravu co se týče bodového zisku jeden z nejúspěšnějších. Kluci v A turnaji uhráli 4 body ze 4, my v B turnaji dohromady 4,5 bodu z 6. Snad to bude zítra minimálně ve stejném duchu!

Pondělí 12.8. (ušima Spekse)

Turnaj

9:15 4. kolo gomoku B turnaje nabídlo zajímavé měření sil – gomoku (ČR) vs. renju (Japonsko a Rusko). Peroxid stavěl Bromozel-open proti Kudomimu (R 2289). Vladimir Filinov (R 2244) otevíral Specsovi. Potvrdí se opovrhování renjuistů gomoku jako oprávněné? Nebo půjdou renjuisté s brekem domů? Uvidíme po tomto kole.

9:15 Ve stejnou dobu nabídl i gomoku A turnaj velmi zajímavé a klíčové kolo pro oba české bojovníky. Attila stavěl Kéďovi, Puholek Banovi. Bude Kedlub první, kdo si s Maďarským suverénem poradí a po 4 letech uštědří Attilovi na MS porážku? Upevní Bano svou 2. pozici, nebo naopak souboj o bednu daleko víc zdramatizuje?

Turnaj

9:56 Japonský hráč svým 4. bílým tahem překvapil Peroxida a ten tak má po schémátku.

11:00 Ačkoliv je Filinov určitě výborný hráč, je na jeho hře hrozně poznat, že hraje renju. Poziční tahy a tahy do prostoru mu jsou více méně cizí, takže si Specs po chvíli vytvořil silnou pozici, kterou i díky chybě ruského hráče dokázal dotáhnout do vítězného konce. 1:0 pro gomoku.

11:09 Kéda si s Attilou stojí zatím velmi slibně!

11:30 Peroxid vyhrává, ačkoliv na čas (ano, i to se může při +30 sekundách za tah stát). Každá výhra se ale počítá a Štěpán je tak po 4 kolech stále zatím bez prohry! Gomoku 2:0 renju.

Turnaj

12:12 Kedlub poráží Attilu! Výborně Kéda!!!

12:15 V 5. kole Béčka se proti sobě posadí Specs a Argo, Ishitani a Peroxid.

12:37 Bano hozenou rukavice bohužel nesbírá a podléhá Puholkovi. O vítězi je tak s největší pravděpodobností hraničící s jistotou rozhodnuto (Attila má 1,5b náskok). Nyní tedy bude nejzajímavější sledovat boj o 2. místo, který spolu zatím k naší spokojenosti vedou hráči v českých barvách. Oba mají shodný počet bodů, nicméně v Kedlubův prospěch hraje fakt, že má díky Attilovi vysoký Berg, naproti tomu Bano má možná o něco lepší los. Lámat chleba se tak bude především v zítřejší ranní hře, kde Gergo otevírá Kedlubovi a Bano Kozhinovi. Ani Kozhin není ještě ze hry. Za klukama zaostává o 0,5b, nicméně kromě Bana hraje za chvíli ještě také s Puholkem. I ten se v případě výhry může zapojit do boje o bednu. Bude to tedy ještě velmi napínavé!

Turnaj

12:45 Specs postavil Argovi svůj provařenej střed ala Joking, kde si Argo bere černé a hned svým prvním položeným kamenem vytváří Speksovi bilý surewin. Díky!

13:47 Ishitani se s bílýma zatím "zabíjí" mezi Štěpánovou poziční obranou. Ten tak převzal tempo a drtivým útokem si jde pro další bod.

14:33 Peroxid zdolává i druhého Japonce! Po 5 kolech stále bez prohry a má tak našlápnuto pro národní místo!

15:57 Bohužel již 6. kolo nabídne derby Peroxida a Spekse. Štěpán má Radimovi z kvalifikace rozhodně co oplácet. Navíc má opět výhodu začínajícího hráče. Pro jakej open se však rozhodne tentokrát? Bude to opět Runes, či v posledních hrách tak oblíbený Bromozel, nebo přijde Štěpán s nějakým nečekaným esem v rukávu? To se dozvíme již za několik okamžiků!

Turnaj

17:58 Jsme vyrušeni organizátory, že bude v té naší hrací místnosti jiný program a musíme se proto s deskama (hrálo se ještě na prvních 5 stolech) přesunout do vedlejší místnosti. Z vedlejší místnosti se nakonec vyklubala místnost na druhé straně celého komplexu.

18:18 Peroxid po více než 2 hodinách přehrává Spekse skrz "Purkysův střed". Největším konkurentem tak Štěpánovi zůstává Gelo, který je díky horšímu koeficientu hned na 2. místě.

18:20 Bano mezitím zvítězil nad Reneem. Co na to Kéda s Furlou?

Turnaj

19:23 U nás na pokoji něco strašně smrdí a nikdo nedokáže najít, co to je. Bano byl nicméně vyloučen ze seznamu podezřelých, protože se ještě včéra přesunul do vedlejšího pokoje. Jedině, že by nám tady něco schoval na památku.

20:05 Kéda právě přišel s úsměvem na rtu, což značí jediné: v posledních sekundách vybojoval díky osvícenému 54. tahu nad Furlou vítězství!

20:11 Čechům se v obou turnajích začíná konečně dařit! Štěpán má nakročeno k vítězství v Béčku, kluci zase k 2. a 3. místu v Áčku. Nezakřikněme to však!

Úterý 13.8. (ušima Spekse)

Turnaj

9:15 V Béčku začíná česko-ruský souboj – Speks staví Bromozelovi, Makarov Peroxidovi. V Áčku otevírá Gergo Kedlubovi a Kozhin Banovi.

11:09 Peroxid si 34. tahem vytvořil nebránitelné VCT, ale zároveň tím přenechal soupeři tempo a tím zariskoval. Makarov tímto přitlačený ke zdi neměl jinou možnost, než zkusit zaútočit a bohužel přes fukumi vykouzlil černou výhru. Poprvé tak Peroxid v B turnaji prohrává. Velká škoda! Gelo vyhrává a dostává se tak na 1. místo před Štěpána. Ještě tu máme ale 2 kola, ve kterých může i Gelo padnout – s největší pravděpodobností narazí také na Spekse (když ten teď vyhraje s Bromozelem), který mu má co oplácet z kvalifikace.

11:34 Speks Bromozela poráží!

12:15 Jak jsme i věštili, tak se také stává – Speks hraje s Gelem a ke štěstí Spekse (Gelo totiž celý turnaj vyhrává se svým schémátkem) mu otevírá. Bude Specs v Bé turnaji první, kdo najde na Gela recept a pomůže tak Štěpánovi dostat se zpátky na první místo?

12:15 Štěpán začíná s Bromozelem a staví schemátko připravené z pražského klubu pro tento šampionát. Ilja bere barvu a posupně se začíná zavírat v pasti přesahů.

12:20 Bano s Kozhinem bohužel prohrává )-: Bude tedy nejlépe třetí.

Turnaj

13:50 Peroxid Bromozela poráží! Ilja svou snahou udržet si tempo vytvořil Štěpánovi po obvodu celé hry dost černého materiálu ke zpracování.

14:15 Speks je bohužel košťák a pokládá nesmyslnej 13. tah, po kterým Gelo snadno nachází svůj surewin. Radim je na sebe vážně hodně naštvanej! Tohle se mu přece nesmí stávat...

14:33 Kéda poráží Gerga a má tak díky Banově prohře jisté 2. místo, i kdyby zítra prohrál. Navíc může doufat v Attilovo zaváhání, který se stále ještě "trápí" s Reneem, kde to vypadá na remízu.

14:59 Tak Renee svým 98. tahem vynucuje Attilovi několik postupných a nebranitelných fukumi a Attila na téměř zaplněné desce 107. tahem vyhrává. První dvě místa jsou tedy jasná! Zítra se hraje pouze o 3. místo, kde má stále nejlepší výchozí pozici Bano, který má 0,5 bodový náskok před Kozhinem a Puholkem. Remíza mu však nemusí stačit a musí tak hrát na výhru!

Turnaj

16:00 Je tu poslední 9. kolo Béčkového gomoku turnaje, ve kterém se rozhodne, kdo získá národní místo na příštím MS v A skupině. K tomu má zatím nejlépe našlápnuto dosud neporažený Gelo, kterého vyzve japonský renju hráč Ishitani. Když ale Japonec překvapí a Peroxid zvítězí, získá toto místo Česko! A kdo že to proti českému týmu nastoupí? Máme tu další česko-ruský souboj! Ten první skončil 1:1, tak uvidíme, jak dopadne ten druhý – Makarov začíná se Speksem, Nikolay s Peroxidem.

16:20 Specs u hry asi vůbec nepřemýšlí a pokládá nesmyslný 8. tah, čímž Makarov získává velkou poziční převahu. Specs se ovšem nevzdává a snaží se klást co nejlepší možné kameny.

17:08 Ač je Makarov výborný renju hráč (R 2221) a nese jako jediný Peroxidův skalp, pokládá moc špatný 21. tah. Specs toho využívá a fukumi tahem vítězí!

17:15 Hraje se ještě na 4 stolech (nás ale nejvíce zajímá Gelo vs. Ishitani a Nikolay vs. Peroxid), tak si pojďme projít jednotlivá medailová "kdyby" českého týmu. Začneme od té nejvíce po tu nejméně chtěnou: 1) když Gelo prohraje a Peroxid vyhraje, bude pořadí: Peroxid, Gelo, Ishitani, Specs. 2) když Gelo i Peroxid vyhrají, bude pořadí: Gelo, Peroxid, Specs. 3) když Gelo vyhraje a Peroxid prohraje/remizuje, bude pořadí: Gelo, Peroxid, Nikolay, Specs.

Turnaj

17:33 Tak varianta č. 1) bohužel nevyjde a Česká republika tak třetí národní místo do gomoku A turnaje na MS v roce 2015 nezíská! )-: Gelo totiž japonského hráče poráží a získává tak národní místo pro sebe. Zároveň získává 1. místo v soutěži o nejmíň sympatického hráče, s kterým jsem kdy hrál. A když už jsme u toho vyhlašování "nej", tak 1. místo si vysloužil i Makarov – odbornou porotou bylo rozhodnuto, že to je i nejvíce zapáchající hráč, proti kterému porota kdy hrála.

17:49 Nikolay přijímá od Peroxida nabídku remízy. Bé turnaj tedy končí a ČR má tak po Á turnaji zásluhou Peroxida další 2. místo! Speks je 4.

19:26 Zítra se od 9:15 (8:15 vašeho času) můžete těšit na online přenos závěrečného 11. kola gomoku A turnaje, který se vám budu snažit svým laickým uchem zprostředkovat. V něm pro nás bude nejdůležitější zápas Balabhaie s Banem, ve kterém bude český hráč usilovat o udržení si 3. místa. A my mu budeme fandit, aby nedopadl podobně bramborově jako dnes Speks.

Den D: středa 14.8.

Online report (ušima Spekse)

9:15 Poslední hry celého MS právě odstartovaly a s naším štábem jsme u toho!

9:21 Kedlub položil divočejší střed. Balabhai jakési "pro", které jsme na tomto turnaji již několikrát viděli.

9:35 Oba jejich soupeři (Adifek a Bano) stále ještě přemýšlejí.

9:40 Adifek si bere bílé a pokládá první kámen.

9:52 Bano swapuje. Adifek přemýšlí, kam položit svůj 4. bílý kámen.

10:03 Balabhai si bere bílé. Nicméně s Kedlubem to vypadá špatně – Adifek tam má bílý surewin. Najde ho?

10:14 Letmým okem si ani Bano nestojí pozičně moc dobře. Adifek svůj sw bohužel stále zatím tahá tak, jak má.

10:37 Kedlub s Adifkem prohrává.

10:51 Pro Bana letí z vedlejšího stolu nemilá zpráva – Kozhin má wina s Reneem a Bano tak musí vyhrát, jinak přijde o medaili!

10:58 Balabhai však zatím stále udává tempo hry. Bano tak musí vymyslet, co s tím.

11:13 Poslední kolo odsýpá vcelku rychle, hraje se už jen na 3 stolech. Pojďme se tedy v rychlosti mrknout na letmou rekapitulaci celého turnaje. Už teď je např. jasné, že polské výpravě tento šampionát vůbec nevyšel. Oproti minulému MS, kde obsadili 2., 3. a 5. místo, letos obsadí nejlépe 4. (pakliže by Bano prohrál a Puholek vyhrál) a získají tak pouze jedno národní místo. Přitom před turnajem byl Puholek brán jako vcelku plnohodnotná náhrada Arziho a jako téměř jistý adept na bednu.

12:03 Balabhai útočí. Bano byl teď před klíčovým tahem, z které strany bude bránit soupeřovu trojičku. Naštěstí si zvolil lepší variantu a jeho naděje, že tam Balabhai nic nenajde a "zabije se" (a s ní i naděje na medaili), tak stále ještě žije.

12:08 Puholek nad Maximem vítězí, a to není dobrá zpráva pro českého fanouška. Když Bano zaváhá, dostane se před něj kromě Kozhina i Puholek.

12:15 Je to špatné... Viktor tam má jistou výhru, ačkoliv není úplně jednoduchá. Držme teď všechny palce tomu, aby si italský veterán vzpomněl na taiwanského čaroděje a použil nějaký magic move, kterým Balabhaie očaruje ve stejném stylu, jako to před 4 lety dokázal proti Vláďovi Lu (tímto ho zdravíme!).

12:27 Žádný magic move, kterým by Bano Balabhaie okouzlil bohužel nepřišel... Ten tam teď má VCF, které Bana sesazuje ze 3. místa a posouvá ho až na místo 5. To je veliká škoda! Bana bude jeho surewinový swap pro bílé asi ještě dlouho mrzet.

12:39 Balabhai se tak stává jediným hráčem, který má Banův skalp na tomto šampionátu hned dvakrát.

12:45 Mezitím se hraje poslední hra celé gomoku A skupiny, ve které Zukole hraje s Gergem o posunutí se z 11. na 10. místo. Gergo bude tak či tak 7.

12:52 Online report je tímto u svého poněkud trpkého konce. Děkujeme vám však za pozornost a zůstaňte nám věrní i v následujících hodinách.


16:23 Kedlub se jel vykoupat do moře. Chvíli po jeho odchodu začal slejvák a už půl hodiny trvá.

16:37 Kedlub se vrací na hostel. Prý změna plánu.

17:44 Chystáme se na závěrečný ceremoniál a následnou afterpárty opět u Aki. Dnes to ovšem bude s veškerou počestností, protože zítra musíme být nejpozději v 6 hodin ráno na letišti.

Čtvrtek 15.8. (naposledy ušima Spekse)

1:23 Přicházíme od Aki. Venku prší a bouří.

2:02 Jdeme spát. Za necelý 2 hodiny vstávám (Speks), Kedlub má ještě půl hodinku navíc a Peroxid dokonce 55 minut. Já musím ráno ještě balit.

4:46 Kromě Peroxida jsme se ve svých vstávacích časech o 50% sekli. Nestíháme!

5:02 Vyrážíme 2 taxíkama na letiště. 15 minutová jízda stála lidových 6 EUR. Takovou cenu platí turisté v Praze jen co si do taxíku nasednou.

5:42 Stojíme přes 20 minut frontu na odbavení, která je pořád stejně dlouhá. Předbíhání je na tallinnském letišti zřejmě jedna z podmínek, jak se dostat do letadla.

5:56 Po otevření nové přepážky jsme doslova odstrčeni párem důchodců, říkejme jim pan Palec a paní Palcová (pro vysvětlení: takhle dlouhej a zajímavě křivenej palec na pravé noze jsme ještě nikdy neviděli). Zájem o odbavení je tu větší než při výprodeji cukru v českém Kauflandu.

6:09 Potkáváme pana Palce s paní Palcovou. Předbíhání ho asi zmohlo natolik, že si to teď drandí po tallinnském letišti ve vozíčku.

6:40 Nastupujeme do letadla a z první řady nás svým slizkým pohledem vyhlíží pan Paleček se svojí ženou.

7:55 Přilétáme do Rigy. Pan Paleček se prohání ve vozíčku i po letišti v Rize. Co bude dál? Jak dopadne napínavý příběh s panem Palečkem? Předběhne nás ještě někde? Uvidíme ho drandit i na letišti Václava Havla? (název za všechny prachy, pozn. překladatele) Zjistíme, že je to Čech a že nám všechno, co jsme o něm před ním říkali, rozuměl? Zůstaňte naladěni, o tento napínavý příběh nesmíte přijít!

9:04 Po panu Palečkovi ani vidu ani slechu – jako by se pod ním slehla zem. Možná si ho konečně vzali do pekla.

10:22 Nabízí se nám nádherný vyhlídkový oblet celé Prahy. Peroxid mává domů.

10:35 Ten pocit, když vidíte z letištního autobusu vyjíždět z letadla svou krosnu (a jste tedy rádi, že docestovala společně s vámi), a zároveň z ní ve stejné chvíli vidíte odpadnout něco na zem. Není to moc k smíchu, ale takovému geniálnímu načasování se nesmát prostě nedalo (-:

10:43 Čekali jsme novináře a štáby všech televizních stanic pokřikujících po nás žádosti o rozhovor. Stejně jako zástupy fanynek žadonících o podepsání se na nejrůznější místa. Nakonec nás vítají rodiče Kedluba a Peroxidova přítelkyně.

10:49 Být vicemistrem světa v gomoku má jednu výhodu – z letiště jedete domů autem. Zbytek výpravy musí použít MHD.


V Estonsku bylo krásně a 2 týdny utekly jako voda. I přes ne úplně ideální závěr je to i tak pro Českou republiku nejúspěšnější světový gomoku šampionát v historii. A abychom toto okénko zakončili pěkně pozitivně, mám pro vás na samotný závěr jedno tallinnské přísloví: "Všude dobře, v Praze nejlíp!"

Zpět na hlavní stránku.



Diskuze k článku

 
[ reagovat ]Teovan | 15.8.2013 - 13:50
MS
Gratuluju Kedlubovi, druhému nejlepšímu hráči na světě. Škoda Bana, ale aspoň máme dvě místa v áčku pro příští mistrovství. Nevíte, kde se to bude příště konat? Tipuju Japonsko nebo Čína :-)
[ reagovat ]Gregi | 15.8.2013 - 22:21
Re: MS
To mě přivádí k otázce, jestli už víme kde bude TGEC příští rok (jestli)? U nás.. ?
[ reagovat ]Peroxid | 19.8.2013 - 15:20
Re: Re: MS
zatím jsme se bavili že asi u nás.
[ reagovat ]Peroxid | 19.8.2013 - 15:21
Re: MS
O příštím pořadateli MS se bude teprve hlasovat
[ reagovat ]Peroxid | 14.8.2013 - 13:55
Děkujeme za gratulace! Jsme rádi, že jste s námi všichni sledovali :) Dneska jsem nahrál i špekovy fotky do zdejší galerie, tak můžete kouknout.
[ reagovat ]Gregi | 15.8.2013 - 1:23
Kruci
No, měl jsem jet taky.. B turnaj by byl můůůj !! :D
[ reagovat ]Purkys | 16.8.2013 - 14:40
Re: Kruci
kdyby, kdyby...měl jsi jet, teď to jsou jen prázdné řeči :p
[ reagovat ]Sonča | 14.8.2013 - 13:27
Gratuluji k výsledkům, vždy chyběl jen kousek k lepšímu umístění a proto nebuďte smutní, protože máte být na co hrdí. :-) A taky chválím za úžasný report. :-)
[ reagovat ]VenyK | 14.8.2013 - 13:04
Gratuluji medailistum a vsem za skvelou reprezentaci. A velke diky za super prenos :)
[ reagovat ]Pruda | 14.8.2013 - 12:29
Hořká třešnička, kdy o fous unikly další dvě medaile, ale i tak se česká výprava celkem suverénně umístila na špičce obou gomoku turnajů a potvrdila své postavení v gomoku světě.;-) Takže gratulace.
[ reagovat ]Kajman | 14.8.2013 - 12:14
gratulace
Oběma medailistům a i ostatním za úspěšnou repre! Díky za reporty, jako bychom tam byli taky :-)
[ reagovat ]ondik | 13.8.2013 - 19:35
..
To jste nemohli peroxidovi během hry nějak sdělit varianty z 17:15? :)
[ reagovat ]Specs | 13.8.2013 - 19:39
Re: ..
On před hraním věděl, že potřebuju, aby vyhrál. Stejně jako já jsem věděl, že mám porazit Makarova, aby nemohl přeskočit Peroxida, kdyby prohrál.
[ reagovat ]ondik | 13.8.2013 - 19:41
Re: Re: ..
aha :D
[ reagovat ]Peroxid | 14.8.2013 - 0:44
Re: Re: Re: ..
Tam už nebylo místo na nějaký slibný útok. Hráč jako Nikolay si mě pohlídá stejně jako já jeho. Co vidím já, vidí i on a oba jsme to věděli. A když jsem se dozvěděl, že Gelo vyhrál, nebylo už o co hrát. Hraju tady už 14 dní 3 hry denně. Byl jsem rád za remízu a že už je konečně konec.. Tu únavu si ani nedokážete představit.
[ reagovat ]Gregi | 14.8.2013 - 1:13
Re: Re: Re: Re: ..
Nj, jsem řikal, že si místo Renju B máš radši prohlídnout Talinn ;)
[ reagovat ]Peroxid | 14.8.2013 - 8:34
Re: Re: Re: Re: Re: ..
To si teď taky říkám. Na renju B jsem byl asi v nejlepší formě tady. Rozehranej po kvalifikaci a ještě ne tak unavenej jako v gomoku B.
[ reagovat ]Teovan | 13.8.2013 - 19:04
B turnaj
Gratulace Peroxidovi, k první medaili pro Českou republiku. Škoda, že nevyšlo první místo, bylo k němu kousek, ale i tak super.
Specs také reprezentoval kvalitně a fanoušky potěšil.
[ reagovat ]Teovan | 13.8.2013 - 18:57
Bano do toho!!!
Vyspi se do růžova a zítra ti držíme palce!!!
[ reagovat ]VenyK | 12.8.2013 - 22:39
Kluci SUPER! Jen tak dal. Nejen, ze hrajete skvele, i zpravodajstvi nema chybu :)
123