Ondřej Nykl porazil legendu renju Shigeru Nakamuru

Ondřej Nykl porazil legendu renju Shigeru Nakamuru

Český hráč Ondřej Nykl porazil japonskou žijící legendu renju Shigeru Nakamuru!

V úvodu rozhovoru nám prosím prozraď, kolik Ti je let, odkud pocházíš a co nyní děláš.
V srpnu mi bude 21 let, bydlím v malé vesničce Kaňovice, kousek od Havířova. Hodně času však trávím v Praze, kde studuji na VŠE.

Účastníš se hlavního turnaje Mistrovství světa v renju poprvé, jaké jsou Tvé pocity?
Před hlavním turnajem jsem byl dobře naladěn, nepřipouštěl jsem si žádný tlak, přeci jen se více věnuji piškvorkám než renju, takže jsem věděl, že ode mě nikdo nečeká zázraky a můžu jen překvapit. První hrací den jsem byl však ráno velmi nervózní a nemohl ani pořádně dospat.

alt="Your browser understands the <APPLET> tag but isn't running the applet, for some reason." Your browser is completely ignoring the <APPLET> tag!

V prvním hracím dni jsi získal plný počet bodů, co myslíš, že stálo za Tvým úspěchem?
V první hře s Mikhailem Kozhinem mi soupeř postavil můj oblíbený opening, zahrál jsem netradiční pátý tah, kterým jsem získal malou poziční převahu a po zbytek hry ji zvětšoval, následně jsem zaútočil a vyhrál. Dá se říci klasický průběh mých her. Druhá hra s Shigeru Nakamurou byla ovšem ve všech směrech výjimečná. I když jsem před začátkem turnaje tvrdil, že při svém otevření dokážu hrát s každým, ani v nejmenším jsem nepomyslel na to, že bych právě Nakamuru mohl obrat o nějaký bod, je to nejlepší hráč v historii renju. Chtěl jsem hrát černými, proto jsem nabídl riskantních 6 tahů. Nakamura zvolil bílé a bohužel (teď už můžu říci bohudík) mi nechal jediný pátý tah z 6, který jsem nikdy nehrál a neměl ho vůbec zanalyzovaný. Během několika tahů jsme se dostali do takové situace, že jsem byl nucen začít tvořit útok. Což je disciplína, která mi opravdu nejde, jak jsem uvedl výše, většinou hraji pasivně a převahu získávám postupně, nechávám soupeře „vycukat“, což v dané pozici nebylo možné. Když se pokouším o útočení, téměř vždy to skončí neúspěchem. Už v úvodu hry jsem byl tedy více méně smířen s tím, že Nakamura můj útok bez větších problémů ubrání a následně hru snadno vyhraje (podobný scénář má většina jeho her). Alespoň to nebude v 10 tazích, pomyslel jsem si. Tak jsem začal tvořit útok a kupodivu to šlo docela snadno, nad tahy jsem nijak zvlášť nepřemýšlel, hrál jsem spíše podle citu. Při hledání výhry jsem se však pořádně zapotil. Je velká škoda, že jsem vybojované dva body nedokázal následující den rozmnožit při hrách s relativně slabými hráči, bohužel se opět projevila neznalost teorie.

Porazil jsi nejlepšího japonského hráče, legendu světového renju, Shigeru Nakamuru. Tento hráč v mezinárodním zápase neprohrál více jak deset let. Co to pro Tebe a Tvoji renju kariéru znamená?
Znamená to pro mě hodně, když zastavil hodiny a podal mi ruku a přihlížející mi začali tleskat, stále jsem tomu nějak nemohl uvěřit a neuvědomoval jsem si, co jsem vlastně dokázal. Pro mou renju kariéru to znamená největší úspěch, jakého jsem kdy dosáhl, a myslím, že i jakého kdy dosáhnu, větším úspěchem by snad mohl být jen titul mistra světa.

Před hlavním turnajem jsi odehrál i celou kvalifikaci. Myslíš, že to bylo pro Tebe výhodné nebo Ti to spíše ubralo síly?
Kvalifikace mi pomohla, trochu jsem se rozehrál a hlavně zhlédl hodně her se zajímavými variantami. Taky mi dodalo sebevědomí, že jsem skončil jen půl bodu od pátého místa.

Pověz nám něco o svých začátcích. Kdy a kde jsi začal svoji piškvorkovou kariéru?
První piškvorkové zápasy jsem absolvoval asi s dědou. Taky jsme hrávali na základní škole, kde jsem na rozdíl od ostatních piškvorkářů nebyl nejlepším ve třídě :). Jelikož velmi nerad prohrávám, rozhodl jsem se zlepšit a zkusit piškvorky přes internet. Začal jsem na herna.centrum.cz, po pár měsících mi byl představen kurnik, kde jsem s drobnými přestávkami (atlas, gambler.ru, vinagames.com) strávil většinu své piškvorkové kariéry.

Jaké jsou Tvoje největší úspěchy?
Když nepočítám výhru s Nakamurou, pak za největší úspěch považuji asi rok 2005, když jsem vyhrál všechny české turnaje jen s jednou prohrou a skončil třetí na mezinárodním turnaji ve Varšavě.

Jakým způsobem a jak často trénuješ?
V současnosti již netrénuji téměř vůbec, když jsem se však piškvorkám ještě aktivně věnoval, trénink se skládal z pravidelného hraní na kurniku a hlavně analyzování všemožných tahů s programem. To je také způsob, jakým se připravují na své hry všichni hráči AT renju.

Obecně platí, že hráči logických her (např. šachy, go) zvládají široký okruh podobných her. Dá se toto pravidlo vztáhnout i na Tebe?
Toto u mě neplatí, rád si zahraju dámu/mlýn, ale do hlavy by se mi už žádný jiný než piškvorkový algoritmus nevešel, abych tyto hry mohl hrát na nějaké vyšší úrovni :)

Sice nerad, ale musím přiznat, že řada výborných renju hráčů soustředí svoji pozornost na karetní hru. Dokáží vyhrát velké peníze. Je to také Tvůj případ?
Karetní hry mají v naší rodině velkou tradici, takže poker mám samozřejmě v oblibě. Vysoký výskyt (úspěšných) pokerových hráčů mezi piškvorkáři není náhodný, obě hry kladou velký důraz na analytické myšlení. Vyhrál jsem pár tisíc při hrách v reálu, chystám se začít hrát i někde na internetu, ale ještě jsem se nedonutil udělat vklad :)

Jaké jsou Tvoje další koníčky?
Mezi mé další koníčky patří různé sporty, například lyžování, badminton, golf, starcraft :). Kromě toho jsem fanoušek filmů a žen a sběratel papírových bankovek a přivěsků z cizích zemí.

Co plánuješ do budoucna? Hodláš se podílet na rozvoji piškvorek a renju v České republice nebo se spíše zaměříš na jiné hry (např. již výše zmíněný poker)?
Prioritou je pro mě dostudovat, pak se uvidí dál. Několik piškvorkářů je sice důkazem toho, že pokerem se dá normálně živit, tato cesta mě však neláká. Co se týče piškvorek a renju, mám v plánu dále se zúčastňovat živých turnajů, hra na internetu je však už spíše rekreační.

Co bys poradil začínajícím hráčům? Jak se stát jedním z nejlepších hráčů v republice?
Trénovat, trénovat, trénovat :) Poslední dva roky jsem se poměrně intenzivně věnoval již zmíněné počítačové hře Starcraft a přišel na jednu velmi důležitou věc – analýza vlastních her, zejména porážek. Podívat se, kde člověk udělal chybu, proč prohrál, jaký tah měl zahrát, jak to hrajou ti „dobří“, toť asi nejlepší rada ode mě.

Za ČFPR Ti přeji další úspěchy na mezinárodních turnajích i v osobním životě a doufám, že budeš i nadále úspěšně reprezentovat Českou republiku v piškvorkách a renju. Děkuji za rozhovor.

Rozhovor s Ondřejem Nyklem vedl Aleš Rybka



Diskuze k článku

 
[ reagovat ]Kajman | 27.8.2009 - 11:01
30. tah
Proč ho nezahrál dovnitř? Neměl by jsi to pak těžší?
[ reagovat ]K | 27.8.2009 - 11:14
Re: 30. tah
aha 31-d7 asi vede také rychle k výhře
[ reagovat ]Elvíra | 19.8.2009 - 9:57
Wow !
Ondíku velká gratulka !!! Seš borec, fakt, smekám !
1