AI vs. Člověk 2011

AI vs. Člověk 2011

Kdo je lepší? Počítače nebo lidé?

Dne 21.6. proběhl v rámci Pražského klubu již druhý ročník turnaje AI vs. Člověk. Vítězné brainy z Gomocupu 2011 - Freestyle1 se utkali s Českou špičkou gomokářů podle aktuálního oficiálního žebříčku a omezeno na Prahu kvůli tomu, že se hrálo ve všední den.

  1. Vladimir Nipoti
  2. Pavel Laube
  3. Jan Strádal
  4. Jan Kopecký
  5. Martin Muzika
  6. Aleš Rybka
  7. Tomáš Němec
  8. Štěpán Tesařík

Turnaj tedy hráli:

  • Vladimir Nipoti (Bano) 1:1 Tito2010 - maďarský program Andreje Tokarjeva
  • Pavel Laube (Kedlub) 0:2 H6 - americký program Xiang Don Wena
  • Jan Kopecký (DeafBat) 1:1 sWINe2011 - český program Jiřího Fontána
  • Štěpán Tesařík (Peroxid) 1:1 goro2011 - ruský program Viktora Barykina

Odehrané partie si můžete stáhnout a prohlédnout ZDE, nebo si je můžete prohlédnout v naší sekci VIDEO. Fotky jsou k nahlédnutí v sekci FOTOGALERIE

Sešli jsme se v čajovně lehce po půl sedmé a v sedm měl propuknout očekávaný turnaj. Pro turnaj byl připravený čtyřjádrový server přes router napojený na notebooky, což zaručovalo počítačovým brainům vysokou výkonnost. Organizátoři za AI, Jirka Fontán a Tomáš Kubeš, ještě na poslední chvíli doprogramovávali na naší žádost zvukové označení počítačového tahu, což se v konečném důsledku o hodinu protáhlo a turnaj tak začal později.

Programy neumějí navrhovat zahájení ani vybírat barvu. Proto bylo zahájení vybráno těsně před turnajem, aby se lidé nemohli připravovat předem, a hrálo se stejné zahájení z obou stran. Jednou začal člověk, jednou program. Kvůli nedostatečným parametrům počítačových brainů se hrálo netradičně na desce 20x20 a hrálo se na pět a více vyhrává, jak na živých turnajích nebývá zvykem. To pro lidi byl sice drobný hendikep, ale kompenzací nám bylo, že programy nepřemýšlejí v soupeřově čase. Čas na partii byl 60 minut na hráče/brain a bez omezení času na tah.

Turnaj vypukl. Po necelé třičtvrtě hodině Peroxid vyhrává první hru nad Gorem. Goro hraje velice rychle a po drobném zaváhání prohrává hru s přibližně pěti spotřebovanými minutami.
Jako druhý ukončili hru H6 s Kedlubem, kdy Pavel prohrává svůj první duel pod časovým presem v 59 minutě. H6 velice precizně bránil jakýkoliv Kedlubův pokus o převzetí tempa a Pavel se tak za celou hru nedostal k útoku.
SWINě zpočátku hrála hodně poziční hru, čož dělalo DeafBatovi problémy a na vyrovnání pozice spotřeboval hodně moc času. Když zablokoval její poslední útočný pokus a chopil se tak tempa měl již odehráno přes 57 minut a sWINě ještě 10 minut na dokončení partie. DeafBat je ale vynikající minutkář a i v tomto krátkém čase dokázal najít výhru.
Tito se ukázal jako velice přemýšlivý program a Bano byl tak jedný člověk, který měl v průběhu hry náskok 10 minut před brainem. V průběhu partie si Vláďa dokázal vytvořit několik slibných pozic pro výhru, ale Tito se vždy dokázal důmyslně ubránit. Když Tito dosáhl 55 minut, žačal tahat všechny čtyřky a pak se uchýlil i k zákeřným hrozbám. Bano ale všechny jeho lsti prokoukl a úspěšně eliminoval. Nejlepší brain pustil Vláďu opět ke hře až když zbývaly 3 minuty do konce časového limitu. Tito ale svým zoufalým útokem přichystal Banovi materiál pro snadnou výhru a tak vedli lidé po prvním kole 3:1.

Když jsme se všichni postupně vysmáli Kedlubovi, že nám kazí průměr, pustili jsme se do druhého kola. Nevím, zda-li to bylo únavou, či nabytým sebevědomím, nicméně ve druhém kole všichni lidé zaznamenali poměrně rychlé a i trochu banální prohry. Programy jsou nekompromisní a trestají sebemenší zaváhání. Jako první ukončil své trápení opět Peroxid následovaný Banem a Deafem, který čekal s posledním tahem, až Bano prohraje, aby neskončil partii potupně jako druhý. Nejdéle se bránil prohře Kedlub, ale po půl hodině "hášestkova" past sklapla i u posledního duelu tohoto večera. Kedlub se sice posledním tahem uklikl, když nebránil soupeřovu čtyřku, nicméně americký brain už měl i tak nebránitelné vcf na 4 tahy.

Konečný výsledek je 5:3 pro umělou inteligenci. Sedmkrát vyhrála bílá barva. Výsledek i celý turnaj naznačil, že programy prošly určitým vývojem, dokáží vyváženě využívat přidělený čas i hrát pozičně. Nevýhodou jim bylo v koncovkách špatné odhadnutí velikosti hrozby a často bránily první nalezenou zanedbatelnou hrozbu před skutečnou hrozbou výhry soupeře za cenu úspory ubíhajícího času.
Věřím, že na třetí ročník tohoto turnaje nebudeme čekat dalších 5 let, ale že se stane pravidelným každoročním zpestřením piškvorkového dění a budeme i nadále moci porovnávat vývoj lidí i AI.

Záznam z prvního ročníku z roku 2006 najdete v textu zde.



Diskuze k článku

 
[ reagovat ]MazurtaikinM | 24.6.2011 - 18:33
al vs. člověk
Proč mi to ukazuje bílé, jako začínající v daných hrách?
[ reagovat ]Speks | 24.6.2011 - 16:45
.
"Když jsme se všichni postupně vysmáli Kedlubovi ... " - takže turnaj splnil svá očekávání (((-:
[ reagovat ]peroxid | 24.6.2011 - 11:36
Fotky i videa
Nově jsou přidaný fotky a videa, viz. odkazy v článku.
[ reagovat ]Teovan | 23.6.2011 - 17:50
Hry
Pěkný článek i hry. Škoda druhého kola. Programy občas zahrály slabý tah. Bylo vidět, že hrát za kolečka bylo výhodnější. Barva se po položení openu volila nebo byla pevně přiřazená na střídačku?
[ reagovat ]peroxid | 23.6.2011 - 18:23
Re: Hry
Barva byla nastavená tak, aby začínala černá, jak je tomu zvykem. První kolo měli bílou lidé a druhé kolo brainy při stejném zahájení.
[ reagovat ]ondik | 21.6.2011 - 23:40
..
tak jak to dopadlo? máte hry v libu?
[ reagovat ]peroxid | 22.6.2011 - 0:25
Re: ..
Lidi prohráli 3:5. Kedlub nám to podělal :-P
Hry sem něják hodím, aby byly k přehrání, fotky budou taky. :)
[ reagovat ]Teovan | 22.6.2011 - 8:33
Re: Re: ..
Kdo jak hrál?
[ reagovat ]peroxid | 23.6.2011 - 13:51
hry ke stažení
Doplnil jsem článek o hry ke stažení, kde si je můžete přehrát v přiloženém klientovi pomocí File/Open...
[ reagovat ]peroxid | 16.6.2011 - 23:07
změna
Gadael se z turnaje omluvil, tak asi nastoupím já na čtvrté místo a DeafBat si to rozdá se swiní. S drsňákem Gádou možná, ale teď už je doufám každému jasný, že lidi nemají šanci.. :-)
[ reagovat ]Teovan | 8.6.2011 - 8:14
Anketa AI vs. Člověk
Jaký očekáváte výsledek? Založil jsem anketu.
[ reagovat ]Teovan | 8.6.2011 - 8:12
AI vs. Člověk
Škoda, že to je přes týden. Tak držim palce! V roce 2006 jsme hráli zápas proti AI "Souboj piškvorkových mozků", který skončil 3:3. Z tehdejších sestav se opět představí za stranu lidí Kedlub a Gadael a za umělou inteligenci Tito s Gorem. Bude zajímavé sledovat jaký pokrok za těch pět let udělala jak umělá inteligence, tak i skuteční hráči.
[ reagovat ]peroxid | 8.6.2011 - 10:55
Re: AI vs. Člověk
Kde je ten report z toho turnaje 2006? Vím, že jsem to někde nedávno četl a teď to nemůžu najít.
[ reagovat ]Denim | 8.6.2011 - 11:27
Re: Re: AI vs. Člověk
Bylo to na piskvorky.net v článcích. Bohužel se k tomu článku už nedá asi dostat.. :/ http://web.archive.org/web/20061205025542/http://piskvorky.net/
[ reagovat ]peroxid | 8.6.2011 - 12:07
Re: Re: Re: AI vs. Člověk
já už jsem to našel, je to dole v textu článku :-)
1