Rozhovor s Honzou Purkrábkem

Rozhovor s Honzou Purkrábkem

Rozhovor s 'Purkysem', kapitánem československého euroligového týmu Czech-Layback

Jsi kapitánem euroligového týmu Czech-Layback. Jaké jsou týmové a tvé osobní cíle v tomto ročníku?
Osobní cíl je takový, abych jako kapitán přispěl k co nejlepšímu týmovému výsledku. A všichni si určitě přejeme, aby náš výsledek byl lepší než v ročníku minulém. Myslím, že když se nám podaří získat 5 bodů, že budeme spokojeni.

Kdybys měl možnost upravit pravidla Euroligy. Co bys změnil a proč?
Přiznám se, že mě nyní nic konkrétního nenapadá, což vypovídá o tom, že Euroliga funguje, dle mého soudu, výborně. Já bych samozřejmě uvítal třeba delší čas na hru. Ale nutno dodat, že vzhledem k celkovému počtu her v jednom kole, je stávající čas ideální.

Jako kapitán máš mnohem více povinností a starostí v průběhu kola, ale i během samotných zápasů. Projevuje se to nějak na tvé hře?
Zatím mám za sebou pouze jedno kolo, ve kterém jsem měl na starosti pairing a myslím, že se nedostatek zkušeností s kapitánskou funkcí negativně projevil na mém výkonu. Věřím, že příště již to bude bez problémů.

Zkus popsat svůj herní styl, jakým způsobem přemýšlíš a proč míváš problémy s časem?
Popsat můj herní styl by zřejmě měli spíše mí protihráči než já sám. Já se snažím vždy vyhrát:-) Rád u hry přemýšlím, takže se mi někdy stává, že se nechám unést a pak mi chybí čas. Vede to i k tomu, že herní situace někdy zbytečně překombinovávám, místo toho, abych je hrál jednoduše. Nicméně už s tím časem takový problém nemám jako dříve, nyní mně nečiní obtíže hrát i poměrně rychle. Je to už spíše o tom, na jakou hru mám náladu a podle toho hraji.

Kdo je podle tebe nejlepší český hráč. Co ti do jeho herní kvality chybí?
Momentálně nejlepší hráč je samozřejmě aktuální mistr ČR a dvojnásobný triumfátor na letošních turnajích, tedy drsňák Gáďa. Ale musím říct, že dlouhodobě považuji za nejlepšího hráče Kedluba, což i potvrdil při letošním prestižním klání s polským týmem. A co mi chybí do jeho herních kvalit? Sám Kedlub by to zřejmě ohodnotil tak, že vidí mnohem  dále než já, a to je, řekl bych, výstižné. A rozhodně mně chybí jeho sebevědomí. :-)

Jaké jsou tvé turnajové ambice pro příští rok?
To je jasné, dopadnout mnohem lépe než v letošním roce a překonat dosud své nejlepší umístění, kterého jsem dosáhl již na svém premiérovém turnaji v roce předešlém, kdy jsem skončil na desátém místě.

Staráš se ve svém volném čase o internetové Výukové centrum piškvorek a renju (www.vcpr.cz). Vytvořil jsi tam desítky piškvorkových úloh. Myslíš, že řešit úlohy může hráčům v něčem pomoci? Tebe samotného řešení úloh baví?
Samozřejmě, kdyby mě nebavilo řešení úloh, těžko bych je sám mohl sestavovat. Ale nyní už u mě více převažuje ona kreativní činnost, k řešení úloh se dostávám jen v případě, že úlohu sestaví i někdo jiný. A těch aktivních autorů, bohužel, moc není. Přínos úloh se odvíjí od kvality jednotlivých hráčů, jejich způsobu hry, uvažování a také, zda řeší úlohy jen tak pro rozptýlení, či se z nich chtějí také něco přiučit.

Co bys poradil začínajícím hráčům, kteří by se chtěli v hraní zlepšit?
Základ je samozřejmě hrát a pokud možno s kvalitnějším hráčem, nebo alespoň rovnoceným. A u hry se snažit přemýšlet, a to i nad tahy, které hraje soupeř.

Kdy a kde jsi začínal ty?
Samozřejmě poprvé jsem se setkal s piškvorkami, jako zřejmě každý, ve školních lavicích, a to pak zejména na gymnáziu, kde jsem se s kamarádem Martinem této hře opravdu poctivě věnovali. Poté jsem se nějakou dobu piškvorkám nevěnoval vůbec až jsem začal aktivně hrávat na internetu, nyní jsou tomu dva roky. Bylo to na serveru herna.net.

Díky za rozhovor. Přeju mnoho úspěchů - hlavně v Eurolize.
Bylo mi potěšením:-)