Rozhovor s Honzou Kopeckým

Rozhovor s Honzou Kopeckým

Rozhovor s 'DeafBatem', hráčem českého euroligového týmu Woodenheads

Svět online her je vzrušující pro řadu hráčů i přes omezení možnosti fyzického kontaktu. Řada her - piškvorky, go, dáma, ale i např. online poker - poskytuje výjimečné zážitky pro všechny hráče bez rozdílu věku. Pro Honzu Kopeckého nejsou tyto hry jen nástroj k odreagování. Jsou to hry, která vyžadují určité schopnosti - umění i rutinu. Více jistě pochopíte z níže uvedeného rozhovoru.

Ahoj Honzo, jsi velice talentovaný hráč piškvorek. Jak jsi se k piškvorkám dostal? Kdy jsi je začal poprvé hrát, kdy jsi začal hrát na internetu a kdy jsi v sobě objevil skrytý talent?
S piškvorkami jsem se poprvé setkal, asi jako většina z nás, ve školních lavicích, když jsme si krátili nudné hodiny a časem jsem začal své spolužáky přehrávat. Když jsem se pak jednou vychloubal svým piškvorkovým "uměním" před svým kamarádem Radimem (nick specs) a zahrál si s ním, připadal jsem si jako pořádná lama :) To jsem si však nechtěl nechat líbit a právě on mě poté jako již zkušený piškvorkář přivedl na kurnik.org někdy v září 2005, dal mi několik rad do začátku a začal jsem trénovat. Těžko říct, jestli se v mém případě dá mluvit o nějakém talentu, za mojí herní (ne)kvalitou stojí spíše desetitisíce odehraných her během posledních 3,5 let.

Tolik odehraných her máš jistě z minutek, ale herní (ne)kvalita se pozná především z her na delší čas a i tam jsi projevil značnou obratnost, když jsi nyní v předposledním kole České piškvorkové ligy v první desítce. Vyhovují ti více rychlé nebo dlouhé hry?
Herní úroveň se určitě projeví zejména při hrách na delší čas, proto se je snažím v poslední době více trénovat. Ze začátku jsem hrál pouze rychlé hry, protože jsem nedokázal vzniklé situace nijak analyzovat a o svých tazích hlouběji přemýšlet, tudíž pro mě neměly delší hry žádný smysl. V současnosti pro mě minutky představují spíše "mentální výklus", intuitivní klikání tahů bez většího přemýšlení. Přestože minutky hraji stále rád, vyhovují mi nyní více dlouhé hry, kde se můžu nad svými tahy pořádně zamyslet. V tomto ohledu mě hodně baví jak Česká piškvorková liga tak i Euroliga.

Také jsi zmínil, že ti Specs dal několik rad do začátku. Vzpomeneš si ještě, jaké to byly rady a jaké rady by jsi do začátku nyní, s odstupem času a s nabytím patřičných zkušeností, dal ty?
Takové základní rady jako neprodlužovat ihned každou čtyřku, netahat všechny trojičky za každou cenu, snažil se mi vysvětlit, jak si udržet tempo pomocí pozičních tahů a jak reagovat na soupeřův open při variantě swap, což pro mě byla úplně nová věc. Krom těchto rad bych se snažil začínajícím hráčům ukázat v čem se liší "závodní" piškvorky od obyčejných. Tím myslím například využívání okrajů herní plochy, hraní s přesahy, cuty, možnosti variant swap a swap2, která přidala úvodní fázi hry nový rozměr v pozitivním slova smyslu (alespoň pro mě).

Prozradil jsi nám, že máš odehraných desetitisíce her. O piškvorkách na internetu se také mluví (jakožto o on-line hrách) v souvislosti se závislostí. Máš také zkušenosti se závislostí na piškvorkách a jak se hraní na internetu odráží ve Tvém osobním životě?
O závislosti na piškvorkách slyším poprvé. Většina tradičních online her vyžaduje každodenní hraní a nutí člověka trávit online více času než by sám chtěl. V tomto ohledu jsou piškvorky nenáročné, pokud člověk nemá čas na hraní, popř. prostě nemá na piškvorky náladu, tak se neukáže třeba týden a o nic nepřijde. Přestože trávím u počítače několik hodin každý den, piškvorky nejsou vždy prioritou a kdybych se nevěnoval piškvorkám, určitě bych hrál nějakou jinou hru, takže by můj život vypadal víceméně stejně :-)

Hraješ už od roku 2005 a přesto jsi ještě nebyl na žádném živém turnaji. Já na tebe ale vím, že se teď chystáš do Hradce Králové na Fishpárty. Proč poprvé až teď?
Dlouho jsem měl piškvorky pouze jako zábavu pro krácení dlouhé chvíle a jelikož jsem se nikdy nepovažoval za top hráče, tak mě živé turnaje příliš nelákaly. O účasti na nějakém živém turnaji jsem začal uvažovat poprvé asi před rokem, ale nikdy jsem se nakonec neodhodlal dorazit z různých důvodů. K rozhodnutí přijet do Hradce určitě přispěl fakt, že jsem se během několika posledních měsíců v pražském klubu osobně seznámil s řadou hráčů, které jsem do té doby znal pouze "online" a kteří dohromady tvoří skvělou partu.

Jaké máš na Hradec ambice a obecně, čeho by jsi chtěl v piškvorkové kariéře dosáhnout?
Na Hradec si žádné velké ambice nedělám, hlavně se těším na atmosféru živého turnaje a na ostatní lidi. Pokud se mi podaří umístit v první desítce, budu určitě spokojený. Obecně žádné konkrétní cíle nemám. Piškvorky se dají hrát v jakémkoli věku, takže doufám, že mě budou bavit ještě mnoho let a pokud se mi během té doby podaří vyhrát nějaký kvalitně obsazený turnaj alespoň jedenkrát, tak to pro mě bude velký úspěch.

Když hraješ nějaké důležité zápasy, třeba euroligu, ČPL nebo tě teď čeká živý turnaj, jsou nějací hráči, kterým by ses raději vyhnul? Hráči, ze kterých máš po herní stránce respekt?
Takových hráčů, jejichž herní kvalitu respektuji, se v EL i CPL pohybuje spousta. Kdybych je měl všechny vyjmenovat, bylo by to asi na dlouho. To ale neznamená, že bych se takovým hráčům raději vyhnul, spíš naopak. Na zápasy s těmi nejkvalitnějšími soupeři se vždycky hodně těším a zároveň si je nejvíc užívám, ikdyž se mi nepodaří vyhrát. Většinu takových her si poté zpětně analyzuji a hledám svoje chyby, abych se jim příště vyhnul.

Zpětná analýza je ovšem až po prohrané hře. :) Děláš si také nějaké přípravy předem? Jak vypadá tvá příprava na důležitý zápas či turnaj? Vím, že si vymýšlíš openy. Kolik už jsi jich vymyslel a jak ve hře obstály?
Před zápasy si většinou procházím openy soupeřů a pokud si u některého nejsem příliš jistý, tak se ho buď pokusím naučit hrát nebo hledám swap2. Tím moje příprava končí. Vlastní openy si občas zkouším vymyslet, většinu z nich bych však v důležité hře nezahrál, protože představují snadnou výhru pro jednu z barev. Teď mám akorát dva vlastní openy, u kterých dokáži vyrovnaně hrát s oběmi barvami a oba se mi při hraní dobře osvědčili.

V poslední době jsi začal přidávat úlohy na www.vcpr.cz. Co tě k tomu vedlo? Můžeme se od Tebe těšit na další zapeklité úlohy, které potrápí naše závity?
VCPR je zajímavý projekt a já jsem rád, když mohu jakkoliv přispět k rozvoji piškvorek u nás. Úlohy které zadávám většinou vyplývají z mých vlastních her, určitě se budu snažit i do budoucna přispívat dalšími obdobnými úlohami.

Tak na to se budeme těšit. :) Děkuji za rozhovor.
Rádo se stalo :-)