Gomocup 2019: dominance Embrya

Gomocup 2019: dominance Embrya

První květnový víkend proběhl jubilejní 20. ročník Gomocupu, nebo-li turnaje umělé inteligence (AI) v gomoku/piškvorkách a renju. Všichni čeští fanoušci byli zvědaví, jak si povede nová verze Embrya od českého programátora Míry Fontána, když loni ku překvapení všech dohnala (a v jedné kategorii dokonce pokořila) piškvorkovou modlu posledních let na poli AI, samotného Yixina. Jak probíhal letošní ročník a jak si v něm vedlo Embryo, to se dozvíte na následujících řádcích.

Umělá inteligence se rok od roku zlepšuje, zrychluje a zdokonaluje. Nejinak je tomu i na poli piškvorkových brainů. Jejich obliba mezi nejlepšími hráči je v poslední době patrna více než kdy dřív. Během turnajů je proto slovo "Yixin" (a poslední dobou i "Embryo") často skloňováno. Jestli ještě před řekněme 5 lety byl mezi piškvorkáři nejpopulárnějším programem RenLib (případně RenjuSolver), kde si hráči tvořili vlastní databázi nejlepších tahů, ke kterým dospěli díky analýzám za pomoci vlastní hlavy, dnes je efektivnější, pohodlnější ale i rychlejší analyzovat jednotlivé tahy právě za pomoci některého z programů s umělou inteligencí. Díky tomu se i značně změnila příprava, taktika a do jisté míry i styl hraní. Přeci jen, umělá inteligence má jiný styl hry. Jestli je tento vývoj a větší příklon k umělé inteligenci ze strany hráčů pro samotnou hru dobře nebo špatně, to si autor netroufá hodnotit. Názory se různí, nicméně je to svým způsobem přirozený vývoj, kterému se chtě nechtě musí přizpůsobit i zastánci staré školy.

Díky větší oblibě piškvorkových programů narůstá i mezi hráči zájem o sledování každoroční události, které by se dalo přezdívat jako "mistrovství světa umělé inteligence v piškvorkách", a na které se ve vzájemných soubojích poměřují piškvorkové brainy. Touto událostí je právě GOMOCUP, který letos slavil již 20. jubilejní ročník! Dobrou zprávou je, že kromě většího zájmu ze strany fanoušků se Gomocup rok od roku těší i většímu zájmu ze strany vývojářů, což předurčuje stále kvalitnější zápasy. V letošním ročníku se tak představil rekordní počet 47 brainů, z toho 4 zcela nové.

Soutěžilo se tradičně ve 4 kategoriích: Freestyle (20x20, 5 a více, 30s/tah a 180s/hru + pro finále 300s/tah a 1000s/hru), Fastgame (20x20, 5 a více, 5s/tah a 120s/hru), Standard (15x15, pouze 5, 300s/tah a 1000s/hru) a Renju (15x15, renju pravidla, 300s/tah a 1000s/hru).

V soutěži letos nechyběly ani brainy z českých dílen, především nejúspěšnější český brain loňského ročníku Embryo19 od Míry Fontána, který připravil letošní verze pro všechny 4 kategorie, nebo vylepšená verze XOXO19 od brněnského hráče, a zároveň šikovného programátora Jakuba "3ifndef" Horáka.

Loňský ročník ukázal, že do té doby neotřesitelná dominance Yixina z dílny čínského programátora, studenta doktorského programu na Cornellově univerzitě, Kai Suna, není úplně neotřesitelná, když jej v kategorii Fastgame pokořil právě české Embryo18. Na letošní ročník Gomocupu navíc Kai Sun nestihl připravit vylepšenou verzi svého programu a ve všech kategoriích tak soutěžila jeho loňská verze Yixin18. Nemůže být proto takovým překvapením, že Yixin18 nejen že nevyhrál ani jednu z kategorií, ale ve dvou kategoriích bral dokonce až bronz!

Vezměme to však popořadě. Kategorie, která znala svého vítěze jako první, byla tradičně kategorie Fastgame (tzv. "dvojminutovka"), ve které se letos utkalo rekordních 47 brainů (loni 44). Pravidlo této kategorie je freestyle, což znamená hrací pole 20x20, platí 5 a více v řadě, hraje každý s každým a časový limit je 5 sekund na tah a 2 minuty na celou hru. Loni tuto kategorii poprvé po dlouhé době vyhrálo Embryo18 a sesadilo z trůnu do té doby neporaženého krále gomoku brainů – Yixina (více o loňském ročníku v článku ZDE). A i letos Embryo19 nepoznalo pokořitele a tuto kategorii opět ovládlo se senzačním skóre 1073:31 (Elo 2583). Teď asi očekáváte, že stříbro bral stejně jako loni Yixin. Ale není tomu tak! I letos byl Yixin18 (Elo 2350) sesunut opět o stupeň níž, tedy na bronzovou pozici, když jej poměrem 14:10 pokořil Rapfi19 (Elo 2505), který tak vybojoval stříbrnou medaili!

Jak jsme zmínili výše, Míra Fontán pro letošní ročník připravil Embryo19 i pro dvě menšinové kategorie (Standard a Renju), ve kterých Embryo loni chybělo. A v obou těchto kategorií se mu dařilo na výbornou, když utrpělo pouze 26 proher (po 13 v každé z těchto kategorií) a bralo 2x zlato! Ovšem nebylo to zadarmo. V renju hrálo Embryo s Yixinem vyrovnanou partii, o čemž svědčí konečné skóre 13:10 (+ 1 remíza). V kategorii Standard jejich vzájemný duel skončil jednoznačnějším výsledkem, a to 19:3 (+ 2 remízy). Stříbro tedy bral v obou těchto kategoriích Yixin18 a bronz nováček letošního roku, program čínského programátora Chao Liu, brain Wulin! Obě kategorie přitom zaznamenaly nárůst v počtu AI, když se v kategorii Renju letos utkalo 11 brainů (loni 8) a v kategorii Standard pak dokonce 16 brainů (loni 12).

Hlavní kategorie Freestyle byla opět hrána formou 4 skupin, kdy ze 4., 3. a 2. skupiny postupoval dále určitý počet nejlepších brainů až do finální skupiny, která se hrála s větším časovým limitem. Do čtvrté nejslabší skupiny byly k brainům s nejnižším Elem vypočítaného z předešlých let umístěny všechny nové brainy. A hned od začátku turnaje na sebe upozornily dva nové algoritmy Stardust (Debing Zhang, CHN) a již výše zmíněný Wulin (Chao Liu, CHN), když 4., 3. i 2. skupinu suverénně ovládly a hladce propluly až do finální skupiny, kde na ně již čekaly favorité Embryo19, Yixin18 či loňský nováček ve vylepšené verzi Rapfi19.

A skutečně Stardust prokázal svou sílu, když s Yixin18 uhrál sympatických 9:15. Celkově bral sice bramborovou medaili, ale na premiérový start je to parádní výkon! S bronzovou medailí a s Elo ziskem 1844 se letos po sedmileté nadvládě musel překvapivě smířit Yixin18, kterého i díky výhře 18:6 přeskočil opět Rapfi19 (Elo 1987) a i díky tomu bral zasloužené stříbro! A teď fanfáry! Jelikož zlatou medaili a velkou radost českým barvám udělal s Elo ziskem 2105 Embryo19!!! Po loňské prohře s Yixinem 10:14 si letos spravil chuť výhrou 19:5. Se stříbrným Rapfim si pak poradil 18:6. Zároveň tím završil jednoznačné ovládnutí všech 4 kategorií letošního jubilejního Gomocupu! Embryo19 si v celém turnaji připsalo neuvěřitelných 1977 výher, 8 remíz a pouze 79 proher!

Jedná se o senzační úspěch českého vývojáře Míry Fontána, když navázal na vydařený loňský ročník a posunul Embryo na ještě vyšší level!

Jsme rádi, že Míra vyslyšel autorovo přání z loňského roku a Embryo19 již podporuje klíčové oficiální pravidlo ČFPR týkající se výhry při vytvoření pouze 5 v řadě (tedy podmínky kategorie Standard). Za uplynulý rok udělal ve vývoji doopravdy ohromný pokrok a letos zaslouženě vyhrál ve všech kategorií, což bylo jistě kýžené zadostiučinění za ty stovky hodin nad kódem. Letošní ročník byl další skvělou přehlídkou umu programátorů. Z pohledu fanoušků je nicméně velká škoda, že Kai Sun pro letošní rok nenasadil novější verzi Yixin19, která by jistě více zamíchala kartami. Tak snad za rok!

Velká gratulace pro Embryo19, tedy Mírovi Fontánovi, od celé ČFPR!

VÝSLEDKY jednotlivých kategorií jsou ZDE



Diskuze k článku

 
1