Rozhovor s Honzou Strádalem

Rozhovor s Honzou Strádalem

Rozhovor s 'Gadaelem', mistrem ČR v piškvorkách v roce 2008

Stal ses mistrem ČR v piškvorkách pro rok 2008. Na turnaje jezdíš už několik let, ale povedlo se to až nyní. Co bylo letos jinak?
Těžko říct. Paradoxně jsem se před tím turnajem rozhodl, že už piškvorkám nebudu věnovat tolik času jako doposud s vědomím, že už stejně žádného úspěchu nedosáhnu. Nicméně tomu napomohlo více okolností - oba největší konkurenti Kedlub s Ondíkem si zřejmě nevybrali nejlepší den a na druhé straně mně přálo více štěstí než obvykle.

Zmínil jsi Kelduba s Ondíkem, jako největší adepty na vítězství v turnaji. Kdo dál může podle tebe na titul ze současných hráčů pomýšlet?
To, že jsem uspěl já je dokladem toho, že na vítězství nemusí pomýšlet jen ti špičkoví hráči - pokud se jim nedaří, mohou toho ostatní využít. Já osobně bych to například přál Honzovi Bielakovi (Olgoj), který poslední dobou často dojíždí na turnaje a jeho umístění jsou téměř pokaždé v první desítce. Takových hráčů je však více včetně tebe.

Sám se účastníš i renju turnajů. Mohl bys popsat rozdíly jednotlivých her? V čem je renju zajímavější než piškvorky a naopak?
Renju je zajímavější především díky zakázaným tahům černého hráče. Hra je obohacena oproti piškvorkám o nový strategický rozměr, neboť cesta k vítězství už nevede jen skrze postavení vlastní piškvorky. Na druhé straně je pro mnohé hráče renju méně oblíbené z důvodu nutnosti znát kvantum teorie, bez níž se na mezinárodní scéně (a poslední dobou už i na české) neprosadí.

Jsi také členem nejlepšího českého euroligového týmu Woodenheads. Předpokládám, že i letos máte nejvyšší cíle. Jak vzpomínáš na minulou sezonu, kde vám celkové vítězství proklouzlo doslova mezi prsty?
Na uplynulou sezónu nejlepší vzpomínky nemám, neboť právě moje prohra rozhodla o těsné porážce našeho týmu v posledním kole a zároveň zapříčinila sestup z kýženého prvního místa na čtvrté. V této sezóně jsem obdržel kapitánské ostruhy a věřím, že se nám podaří prolomit smůlu a umístit se na některé medailové pozici.

Tuto rozhodující hru jsem viděl a musím uznat, že byla velmi napínavá. V závěru jsi zvládl snad 20 tahů v posledních pár sekundách.. to přehlédnutí bylo už smolné. Co je nejdůležitější v těchto hektických závěrech? Dá se tato rychlohra natrénovat, nebo musí mít člověk prostě talent?
Nejprve musím říct, že nejsem milovník těchto závěrů a v drtivé většině případů se jim snažím předejít prostřednictvím remízy. Nicméně jsou situace, kdy soupeř (či já) remízu přijmout nemůže, a potom vám už nezbývá než klikat či v reálu 'házet kameny' na desku (u některých hráčů je tento obrat mimořádně výstižný).

Rychlost s jakou pokládáte kameny je dle mého závislá na spoustě faktorů - schopnost mozku rychle přijímat informace a reagovat na ně je asi to nejdůležitější. Dá se to natrénovat nejen na piškvorkách - nemyslím, že by k tomu bylo zapotřebí nějakého talentu. Jinak při hře na internetu je samozřejmostí kvalitní myš :-)

Kdo z českých hráčů je v těchto rychlých závěrech nejlepší? Jak si obecně stojíš v těchto situacích?
Řekl bych, že já mám v tomto 'skillu' zhruba 50% úspěšnost. Těžko říct, kdo je v těchto závěrech nejlepší, ale asi bych tipoval Ondika či Anakinna. Na druhou stranu bych této dovednosti nepřikládal nějakou větší pozornost - přeci jen je důležitější přehrát soupeře v řádném čase za pomoci herních dovedností.

Účastnil ses i několika zahraničních turnajů. Na který vzpomínáš nejraději? Kde jsi slavil největší úspěch?
Nejdraději vzpomínam samozřejmě na letošní juniorské MS v renju v Estonsku. Podařilo se mi v tomto turnaji narazit hned na několik vynikajících hráčů patřících ke světové špičce. Přestože se žádný úspěch nekonal, byl to vynikající zážitek nejen po herní stránce. Největším úspěchem asi budiž desáté místo na kvalitně obsazeném mistorvství Polska 2007 a čtvrté místo na otevřeném turnaji v Budapešti, kde ovšem nebyla zdaleka taková konkurence (oboje v gomoku).

Jak si vedou češi obecně na mezinárodní úrovni? Máme za sebou nějaké větší úspěchy?
Nejsem si jist, jestli mi přísluší hodnotit obecně české hráče. Pokud tedy mohu říci, tak v piškvorkách rozhodně nezaostáváme za takovými 'velmocemi' jako jsou Polsko a Rusko (velmoci proto, že mají obrovskou hráčskou základnu). Z piškvorkových úspěchů stojí za zmínku vítězství Moniky Zowadové na mistrovství Polska 2007, ve světě renju potom umístění Kedluba s Ondíkem jak na ME 2006 (14. resp. 15. místo), tak letos na juniorském MS (8. resp. 9. místo).

Výborně, děkuju za rozhovor a přeju další úspěchy na turnajích.
Diky :)