Rozhovor s Czech Payback

Rozhovor s Czech Payback

Czech Payback je český euroligový tým, který bez ztráty jediného bodu vyhrál letošní ročník 2017/2018 nejprestižnější piškvorkové online soutěže Euroligy. Členy týmu – kapitána Purkyse, Gregiho, Deafbata, Bana, Čeroka a Kedluba – vyzpovídali Soňa "Soncaa" Turečková a Radim "Specs" Kostlivý.

Ahoj kluci, po několika letech účasti v prestižní týmové soutěži Eurolize (EL) se letos vašemu týmu povedlo v konkurenci 18 týmů celou soutěž vyhrát. A to dokonce bez ztráty jediného bodu. Gratulujeme! Jaké máte pocity a motivuje vás ještě tento výsledek k obhajobě v příští sezóně 2018/2019? Jak moc si tohoto úspěchu ve své dosavadní piškvorkové kariéře ceníte?

Jan "Purkys" Purkrábek:

Pocity jsou samozřejmě úžasné! Euroliga je v piškvorkovém světě velmi prestižní týmová soutěž, v které o titul bojuje několik silných týmů a k celkovému vítězství je tak nezbytné udržet vysokou výkonnost v průběhu celého ročníku a pokud možno vůbec nezaváhat, což se nám letos na rozdíl od předchozích ročníků podařilo. A jsem samozřejmě hrdý na kluky, kteří to takto skvěle odehráli a hlavně přistoupili k celé sezóně velmi zodpovědně, což bylo základem úspěchu. A nepochybuji, že motivace týmu k výhře v dalším ročníku, tedy k obhajobě, bude stejná ne-li dokonce větší.

Tohoto vítězství si cením velice, nicméně nelze si nevšimnout, že já osobně jsem se na výhře výkony „na hřišti“ příliš nepodílel (má role spočívala zejména v domlouvání termínu zápasů a koordinování hráčů tak, abychom se na zápase sešli v plném počtu a v co nejsilnějším složení), proto na euroligový titul nenahlížím z pohledu mé osobní kariéry – cením si ho především jako týmového úspěchu, který je vyústěním dlouholetého fungování týmu Czech Payback (dříve Czech Layback) a jenž je samozřejmě důležitý z pohledu mezinárodního, tedy v podobě zvýšení prestiže českých piškvorek.

Miroslav "Gregi" Háša:

Děkujeme. Osobně si myslím, že se letošního ročníku zúčastnily opravdu silné týmy plné kvalitních hráčů. Zvítězit v této konkurenci tak člověka určitě potěší. Na druhou stranu si mnohem více vážím úspěchů na živých turnajích a Euroligu považuji spíše za takové zpestření piškvorkové sezóny.

Jan "Deafbat" Kopecký:

Skvělá sezóna a opravdu zasloužené vítězství celého týmu. Nejvíc mě těší, že tým nestojí na jednom nebo dvou hráčích, ale existuje kvalitní zastupitelnost a kdokoliv nastoupil, přispěl k výhrám důležitými body. Navíc si troufám tvrdit, že jsme měli všechny zápasy vždy pod kontrolou a vyhrávali zaslouženě. Opravdu do sebe vše výborně zapadlo.

Těžko říct, jestli se nám něco podobného podaří zopakovat i v příští sezóně, nicméně pro mě zůstává motivace stále stejná, takže určitě budu chtít opět vyhrát a opět s plným počtem bodů.

V rámci online gomoku to považuji určitě za svůj největší úspěch. Na druhou stranu, např. vítězství na turnaji v Hradci 2014 nebo 8/9 bodů z TGEC 2014 si cením víc.

Vladimir "Bano" Nipoti:

Bezprostřední pocity už jsou pryč, ale i teď mám radost z výhry a z toho jak silný jsme letos byli tým. Člověku se vždy hraje lépe, když ví, že i přes prohru ho tým podrží.

Týmové soutěže mě v piškvorkách vždycky bavily. To, co člověk zkusí v EL má pak možnost doopravdy poznat na týmovém mistrovství světa, na který se letos chystá rekordní česká výprava. Týmový duch, společná práce a příprava, každý hráč má odpovědnost nejen za sebe, ale za celý tým a nesmí žádnou hru odfláknout. Pro mnoho hráčů bude tento turnaj skvělou zkušeností.

Mně osobně v EL nejvíce motivuje možnost si zahrát celkem kvalitní hry na internetu proti dobrým soupeřům. Výsledek také hraje roli, ale již v menší míře než dříve.

Petr "Čerok" Žižka:

Jsem velmi rád, že jsme vyhráli. Bylo to tím, že náš tým byl tvořen skvělými hráči, neměli jsme žádnou slabinu. Velkou zásluhu na tom má i Purkys, který velmi dobře plnil roli kapitána. Já mu například hodně přidělával práci tím, že jsem často do poslední chvíle nevěděl, zda budu moci hrát nebo ne, jelikož mívám často zákaz na počítač. :-) Po vítězství mě hned napadla obhajoba prvního místa a já věřím, že se nám to znovu povede. :-) Ztráta motivace u mě opravdu nehrozí.

Pavel "Kedlub" Laube:

Letošní vítězství spadlo tak nějak z nebe. Osa týmu se vytvořila z velmi kvalitních a vyrovnaných hráčů, kteří už toho vesměs hodně odehráli i vyhráli a vlastně neměli žádnou extra motivaci zrovna letos dosáhnout na titul. Od začátku se nám ale dařilo, první vítězství proti silným týmům nás spolehlivě nakopla a na pozitivní vlně jsme dojeli až do konce. Vítězství si určitě cením, Euroliga je stále v internetových soutěžích nejvýše. Pro mě osobně je to už jedenáctá odkroucená sezona, motivace se hledá různě, touhu vítězit mám ale pořád. Tak proč ne zase příští rok.


Purkysi, jsi zkušený kapitán a poslední 3 ročníky EL jsi váš tým dovedl vždy ke 3. místu. Co jste letos změnili v taktice, že se konečně povedlo vyhrát, a to navíc bez jediného zaváhání? Bylo to i díky personálním změnám v týmu?

Nemyslím, že bychom vyhráli „díky“ personálním změnám, protože objektivně jsme před sezonou oslabili. Přišli jsme o zřejmě nejlepšího českého piškvorkáře posledních let Marteze a též stálici mezi českou špičkou Peroxida, tedy o čerstvého mistra ČR. Místo nich přišli dva hráči (Gregi, Eskon), kteří herně již příliš aktivní nejsou a kvalitativní úrovně odchozích dosahoval pouze Gregi. Nicméně jeho příchod lze považovat za klíčový, neboť byl angažován především jako krizový hráč pro případ nouze, tedy na záskok, ale nakonec patřil mezi trojici hráčů s nejvíce odehranými zápasy (více odehrál jen Kedlub a Deafbat) a s úctyhodným přísunem více než 40 bodů pro tým (v tomto ohledu se dostal do TOP10 celé Euroligy, když skončil na 7. místě – Deafbat dokonce na 2.!).

Nicméně zcela zásadním faktorem a změnou oproti předchozím ročníkům byla docházková morálka hráčů a konzistentní výkony celého týmu. Vždy se nám dařilo sejít se v silné základní sestavě a případně i s nějakým hráčem v záloze na střídání pro případ krizového vývoje, a to i někdy doslova na zavolání – často to pro některé hráče znamenalo oběť na úkor jiných aktivit či povinností, za což jim patří velké poděkování. Též se nám nestalo, že by v nějakém kole mělo herní výpadek více hráčů – pokud se někomu nedařilo, tak tým podrželi herním výkonem jiní. V předchozích ročnících tomu tak ani v jednom ze zmíněných aspektů nebylo, tedy měli jsme mnohem víc problémů, což se pak projevilo v klíčových zápasech se silnými týmy, tedy přímými konkurenty v boji o titul, které jsme prohráli. Sice většinou těsně a někdy možná i smolně, ale to bylo způsobeno právě těmi problémy na naší straně. Nemohli jsme se vymlouvat na něco jiného či nepřízeň osudu – ostatní týmy byly zkrátka lepší.

V této sezóně jsme tyto nedostatky eliminovali a nejlepšími jsme se stali po zásluze my. Potvrdilo se tak, že pro vítězství v Eurolize je základem dobře fungující tým, který přistupuje zodpovědně ke všem zápasům v průběhu celé sezony a nemá velké výkyvy, neb zápasy s nejlepšími týmy rozhodují maličkosti. Jak již bylo zmíněno výše, tak co se týče jmen, tak jsme byli sice slabší než v předchozím ročníku, ale jako tým jsme byli silnější, a to bylo rozhodující. Věřím, že na to v dalším ročníku navážeme a budeme ještě silnější a v těžké konkurenci opět uspějeme.


Gregi, jsi vedle Kedluba a Bana jediným českým hráčem, kterému se podařilo vyhrát EL již 2x. Když letošní sezónu srovnáš se sezónou 2013/2014, kdy jsi vyhrál v dresu Violent Pandas, jak moc rozdílné vítězství to letos bylo? A kterého vítězství si víc považuješ?

Těžko tyto dva ročníky srovnávat, během těch čtyř let se Euroliga hodně proměnila. Každopádně zatímco v sezóně 2013/2014 jsme jeden bod ztratili a museli se tak spolehnout na pomoc ostatních týmů, letos jsme si to uhráli sami od začátku do konce. Zároveň oproti sezóně 2013/2014, která se rozhodovala až v závěrečných kolech, jsme o našem vítězství rozhodli mnohem dříve. Já osobně jsem byl již po 4. kole, kdy jsme vyhráli nad polským Dark Teamem, přesvědčen, že o první místo nepřijdeme. Pokud tyto dvě sezóny srovnám z osobního hlediska, tak ta letošní byla z mé strany určitě povedenější. Možná proto si vítězství v dresu Czech Payback cením o trochu více.


Deafbate, v uplynulé sezóně jsi získal 50,5 bodů a byl jsi tak nejužitnějším hráčem vašeho vítězného týmu. V tomto ohledu jsi dokonce byl i 2. nejužitnějším hráčem celé letošní sezóny ze všech hráčů – lepší byl pouze Zoli. Jsi tedy ve zjevné formě. Proč už tě přesto poslední 3 roky vůbec nevídáme na živých turnajích? Nevyhovuje ti delší turnajový limit na partii nebo čím to je?

Tahle statistika mě překvapila. Možná i proto, že jsem do sezóny vstupoval s tím, že se budu snažit chodit na zápasy spíš do počtu a hrát jen jak bude potřeba. Neměl jsem natrénováno a gomoku jsem dlouho neviděl. První zápas se mi docela povedl, druhé a třetí kolo jsem se moc nesoustředil a nehrál dobře, nicméně výsledky celého týmu mě hodně namotivovaly – věřil jsem tomu, že když vyhrajeme čtvrté a páté kolo, vyhrajeme celou sezónu. Na tyhle zápasy jsem se hodně soustředil a příprava se vyplatila, např. při openu alicecoopera. Ostatní zápasy už šly hladce. Ve formě jsem se tedy nikdy moc necítil.

Pokud jde o živé turnaje, tak časový limit určitě není problém. Poslední roky byla moje neúčast kombinací pracovního vytížení a toho, že mimo EL a WBC se gomoku už prakticky nevěnuju. Nicméně musím přiznat, že mě tato sezóna EL opět trochu namotivovala a pokud to alespoň trochu půjde, opět se na některém turnaji objevím. Hradec 2009 byl můj první živý turnaj, takže bych zde rád oslavil desetileté výročí.


Bano, jak pravidelně se připravuješ, abys dosahoval skvělých výsledků nejen v EL, ale i v letošním ročníku WBC (se 4. místem nejlepší český minutkář – pozn. red.) nebo na živých turnajích? Co bys poradil začínajícím hráčům, kteří by chtěli být jednou úspěšní jako ty?

Jelikož již jsem skoro v piškvorkovém důchodu, tahle otázka není pro mě moc relevantní. V EL se nepřipravuji, na živém turnaji jsem nebyl více než 2 roky a WBC jsem hrál, abych zjistil, jestli ještě vůbec umím myslet rychle (ano, myslet rychle je klíč k minutkám, ne bezmyšlenkové klikání), což jsem si potvrdil.

Na poslední 3 zápasy WBC jsem se připravil, tak že jsem si zopakoval nějaká zahájení z minulosti, ať už moje nebo cizí, a využil je v zápase.

Poradil bych nováčkům, aby hráli s lepšími hráči, než jsou oni, a snažili se pochopit jejich myšlení. Dále mysleli strategicky – kam se hra bude prostorově vyvíjet ne za 2-3 tahy, ale za 8-10. Také aby se snažili umět dobře počítat tahy, na to jsou dobré úlohy na VCPR. Dále by měl člověk umět i pár zahájení, kterým překvapí soupeře, jinými slovy analyzovat zahájení, což neskutečně pomáhá chápat pozice a vědět, jak se v nich chovat.


Čeroku, loni jsi se probojoval do A turnaje na mistrovství světa, a zároveň jsi jako jediný dokázal dokonce 2x porazit mistra světa Lászla Zoltána. Letos jsi vyhrál nejprestižnější týmovou gomoku online soutěž a bral bronz na MČR. Máš ještě nějaké další piškvorkové plány? Čeho bys chtěl ještě ve své piškvorkové kariéře dosáhnout?

Co se týče mě, tak jsem rád, že se již dokážu probojovat mezi nejlepší tři, ale rád bych i nějaký turnaj vyhrál, ideálně víc turnajů. Chci zlepšit svoji statistiku vyhraných a prohraných her, konstantně vyhrávat, protože mívám výkonnostní výkyvy. Teď jsem v žebříčku 25. na světě, mým cílem je dostat se do absolutní světové špičky. (-:


Kedlube, jsi jeden z nejzkušenějších hráčů ČR. I proto budeš na blížícím se týmovém mistrovství světa v piškvorkách kapitánem A týmu. Do Polska se dále chystá velmi silná výprava Ruska, ale zejména Maďarska. Jaké jsou ambice vašeho týmu a jak bude vypadat vaše příprava? Cítíš se před týmovými soutěžemi více pod tlakem než v případě turnajů individuálních?

Pro český A tým nemůže být nikdy jiný cíl než titul. Do Plocku se letos sjede velmi silná konkurence. O první místo mohou bojovat všechny týmy velké čtyřky, rozhodovat bude nakonec několik málo zápasů. Týmová soutěž přirozeně přináší tlak navíc, nejste zde jen sami za sebe. I když se nedaří, nemůžete nic vypustit. Na druhou stranu týmová příprava vás může hodně nabít. Sdílíte nápady s ostatními a můžete se ve vaší hře a analýzách hodně posunout.


Děkujeme za váš čas i za vaše vyčerpávající odpovědi, které budou pro mnoho čtenářů jistě velmi inspirativní. Ať se vám daří nejen v příští euroligové sezóně či na blížícím se TGWC, ale i v mimopiškvorkovém životě! (-;



Diskuze k článku

 
1