Mistrovství světa juniorů 2020

Mistrovství světa juniorů 2020

Juniorské mistrovství světa v piškvorkách v polo-online formátu se odehraje 7. až 9. 8. 2020. Buďte při tom!

Původně naplánovaný juniorský světový šampionát v gomoku a renju se letošní léto v estonském Tallinnu kvůli koronaviru neuskuteční, o turnaj ale nepřijdeme! Organizátoři místo toho přichystali turnaj v novém "polo-online" formátu, který hráče z jednotlivých zemí propojí online přes herní server Vint.ee.

Aby byla zaručena poctivost, fair play i turnajová atmosféra, budou hráči hrát v jednotlivých zemích shromážděni ve svých lokálních klubech a kromě online streamu budou pod dohledem nehrajícího kouče. Koučem českého týmu nebude nikdo menší než současný mistr světa Martin "Martez" Muzika. Zápasy tak můžete sledovat online a nasát turnajovou atmosféru i z turnajových hal v různých zemích. Na turnaj v gomoku je přihlášeno přes sto juniorských hráčů z Evropy i Asie a my věříme, že se neztratí ani čeští účastníci. Ti se zůčastní v počtu 9 hráčů hned tří věkových kategorií:

do 25 let: Lukáš Souček

do 20 let: Matěj Holub, Jakub Horák, Semir Arabo, Jakub Svoboda, Lukáš Kraus

do 15 let: Lukáš Tabery, Robin Novotný, František Svoboda

Turnaj gomoku se uskuteční 7. až 9. srpna. Předchází mu turnaj v renju. Soutěžit se bude v jednotlivých věkových kategoriích rozdělených mezi ženy a muže. V každé kategorii bude odehrán turnaj na 9 kol (tzn. každý hrací den 3 kola) švýcarským systémem párování. Hrát se bude podle pravidla swap2 s časovým limitem 30 min/hráče + 15 sec/tah.

V Česku bude místo konání v Brně, v budově ZŠ Antonínská. Jednotlivá kola startují každý den v 8:30, 10:30 a 13:00.

Další informace o události a probíhajícím turnaji najdete na oficiálním webu turnaje. Hry sledujte živě na serveru Vint.ee Vint.ee (dá to práci se proklikat, po přihlášení dejte Gomoku a pak můžete ve sloupci v pravo nalézt dotyčné turnaje). K dispozici je též STREAM videí z jednotlivých herních míst, včetně ZŠ Antonínská. Průběžné info budeme doplňovat, sledujte i náš FB!

ONLINE REPORT

pátek 7. 8. – 1. hrací den

9:15

První kolo běží a my tu máme hned jeden široce anticipovaný duel: Lukáš Boneslash Souček-Georg-Romet Topkin! První vítězství české eskadry si v suverénním stylu připisuje Kuba Horák nad Maksimem Metrevelim. Nedlouho poté následované velmi dobře provedeným winem Lukáše Taberyho nad Nikolajem Burtsevem!

10:00

Boneslash přesvědčivě pokořuje Topkina, skvělá vítězství si odnášejí i Matěj Holub a Lukáš Kraus. Win uzmul po neortodoxně zahraném surewinu i Semir Arabo. Jakub Škubánek Svoboda dlouho ve vyrovnané pozici napínal nervy bývalého mistra světa Zoliho, aby mu nakonec hra těsně unikla. Skvělé výkony a skóre 6 z 9 pro českou výpravu v prvním kole.

12:00

Před obědem se servírovaly v 2. kole vybrané pokrmy. Mezi ně určitě patří bratrovražedná partie Boneslashe s Kubou Horákem, kde z šavlovačky vyšel vítězně Kuba a hlasitě se přihlásil do boje o zlato. Lahůdkový finiš Krausíka potěší oko každého náročného diváka, stejně jako katová obrana Matěje a jeho následný chyták, který se stal Kolkovi v časové tísni osudným. Stoprocentní zůstávají i Taberon a Semír!

14:20

Čechům se zatím daří, a tak se začínají čím dál víc potkávat mezi sebou. V boji o čelo skupiny B vyšli po pěkných hrách vítězně Matěj a Kuba Horák a jsou zatím stále suverénní! Bohužel svého přemožitele ve skupině C našel Taberon, kterého v dlouhé partii po závěrečné chybě udolal zkušený Markus Ikla, druhdy mistr Evropy. Líto je nám i nešťastných proher Bona a Škubánka. Ale zítra se mohou bohatě revanšovat!

sobota 8. 8. – 2. hrací den

8:45

Máme tady ráno a 4. kolo. Sázky se zvyšují pro dosud neporaženého Matěje a Kubu. Matěj staví Zolimu podivné rohové schéma a daří se mu ho rozhodit! Zoli zapomene kliknout na swap2, staví první kámen, aby zjistil, že si zvolil barvu a další už postavit nemůže! Podaří se Matesovi zužitkovat ohromnou chybu soupeře? Na Kubově desce proti Burtsevovi se také octlo schéma, a to dobře známé C7L11F12. Burtsev bere barvu, ale postup nezná a rychle prohrává!

11:00

Hra Matěje bohužel dovršila své antické drama do hořkého konce. Po zbrklém zahrání umožnil Zolimu blokovat. Následně předvedl dobrou práci v mobilizaci svých sil a vyšel z rohu v časové tísni ve stále výhodné pozici. Ta se postupem času změnila v pozici remízovou, až začalo být jasné, že nikdo na výhru už nedosáhne. V ten moment si ale štěstí rozhodlo vybrat svůj dluh ze začátku partie. Když už nebylo nad čím přemýšlet, Matěj se přiblížil časovému limitu a snad i s přispěním lagu mu spadl čas. Věčná škoda.

13:30

Šesté kolo a Zoli opět hraje s Čechem. Bohužel krátce. Krausík staví velmi bílý swap2 a hra netrvá dlouho. Kuba Horák hraje klíčovou partii s Topkinem. Po prvních tazích to nevypadá zle. Matěj se potřebuje vrátit na vlnu a v roztahaném pozici bude potřebovat pozornou obranu. Škubánek se kapku zamotává do svého začátku, stejně tak Taberon nevyužil výherní pozici proti asijskému soupeři. Naopak Semír spěje ve svém openu k výhře. Bone opět hraje schéma. Renjisti asi moc nemají rádi swap2. Jejich škoda.

14:15

Kubovi se bohužel z pozice nic vytěžit nepodařilo a s velkou časovou ztrátou neuhlídal soupeřův protiútok. Zlaté ambice se tak dost komplikují. Cesta k nim vede (nejen) přes tři zítřejší výhry v 7. kole, Kuba musí srazit Zoltana Sonkoliho, Bone Fedotova a Krausík Kolka. Český tým to má stále ve svých rukách, tak držíme pěsti!

neděle 9. 8. – 3. hrací den

10:00

Večerní příprava se českým borcům očividně povedla a v 7. kole slaví dvě důležitá vítězství. Kuba vytáhl proti Zoltanovi S. připravený swap2 a zůročil ho na 100 %. Bone odmítl swapem2 renju začátek Fedotova a následně ho přehrál. Škoda Krausíka, který i přes dostatek času nenalezl správnou obranu a kapituloval Kolkovi. Piggi měl pro jednou snadnou hru ve schématu s Burtsevem a konečně si připisuje další vítězství. Naopak Škubánka provází pech a připsal si další prohru, která rozhodně nebyla nevyhnutelná. Chce to vítězný impuls! Taberon zabodoval ve skupině C, když nechal soupeře proútočit k prohře. A tentokrát se vyplatilo. Vrátil se tak do top10. Win si připsal i Robin.

11:50

A je to tady! Zoli v turnaji postupně porazil 4 Čechy, na pátého už si ale nepřišel. Do role majitele se vtělil Boneslash. Na Zoliho schéma připravil vlastní swap2 protischéma a ztrestal soupeře za porušení základního pravidla turnaje - nikdy nestav stejné schéma dvakrát. Stejně tak zabodoval Matěj proti druhému Zoltanovi S., kterého vyškolil na jeho vlastním schématu. Vynikající příprava českých borců. Kuba bohužel nestačil na Danilina, a to bohužel znamená velkou ránu pro zlaté ambice. Před posledním kolem jsou karty rozdány takto: Bone je velmi blízko 2. místu ve skupině A. Na Zoliho už to zřejmě stačit nebude, ale je o 2 body (jedno vítězství) před nejbližšími pronásledovateli. Koeficient by ale ještě hrál v případě rovnosti roli. Ve skupině B je aktuálně třetí Matěj, čeká ho ale boj právě s Bonem. Ani Danilov a Topkin před ním to ale nebudou mít jednoduché, a tak může ještě zezadu zaútočit Kuba Horák, který je o bod za Matějem a čeká ho Kuno Kolk. Teoretickou šanci na placku má i Krausík, pokud překoná Zoltana S. V desítce skupiny C se dalším vítězstvím drží i Taberon. V posledním kole ale potká neohroženého vítěze skupiny Rauneho Laane, který ještě neprohrál.

13:00

A je konec! Závěr byl ve znamení schémat. Bone vykouzlil velký chyták pro Piggiho a bere stříbro ve skupině A a i v celém spojeném A/B turnaji. Stříbro uzmul též Kuba Horák! Pěkným útokem přehrál Kolka a mezi hráči do 20 let skupiny B ho tak předčil jen Topkin. Na Piggiho zbylo ve skupině B čtvrté místo. Čtvrté české umístění v top5 si připisuje v C skupině Taberon, který na schématu pěknou kombinací školí vedoucího Rauneho a v konečném pořadí bere bramborovou. Gratulujeme! Čest a sláva patří i dalším plejerům české výpravy, zvlášť Krausíkovi a Matějovi chybělo k placce málo a ukázali některé velmi dobré hry. Děkujeme za důstojnou reprezentaci!

Velké poděkování si v posledku zaslouží i Základní škola Antonínská, která našim reprezentantům v Brně poskytla útulné turnajové místo a zajistila perfektní zázemí. Děkujeme!