Czech Open 2006

Czech Open 2006

3. Mistrovství ČR v piškvorkách a renju

Druhý turnaj letošní sezony se už tradičně konal v rámci Czech Open v Pardubicích. Kromě piškvorek a renju se zde hrálo plno jiných deskových a karetních her. Většina zápasů tohoto festivalu se odehrávala ve skvělé atmosféře místní hokejové arény.

Renju a piškvorky se hrály od pátku do neděle. V pátek byla na programu dvě kola v renju, v sobotu zbylých pět a v neděli probíhal turnaj v piškvorkách na osm kol. Renju podle pravidel RIF s 40 minutami na hru a hráče. Pro piškvorky byl čas 20 minut na hru a hráče a zahájení swap.

Na turnaj přijel z dalekého Švédska i předseda mezinárodní federace renju (RIF) Peter Jonsson a z nedalekého Slovenska, nad našimi turnajovými deskami dobře známý, Igor Eged (iec). Bez dalších zahraničních hráčů, ovšem za účasti českých hvězd, měly oba turnaje vysokou kvalitu.

V pátek se pomalu začali sjíždět renjuisti. Po vřelých pozdravech mohl turnaj začít prvními dvěma koly. Počet hrajících byl rekordních 9 hráčů a 2 hráčky. Netrvalo dlouho a měli jsme pro dnešek herní část splněnou. Zbývalo naplnit část popíjecí. :-) A tak jsme vyrazili nejprve na večeři do místní hokejové restaurace, kde jsme v poklidné atmosféře jedli, diskutovali a hráli. Po ukončení večeře a dopití nealkoholických i mírně alkoholických nápojů jsme se vydali na nedlouhou cestu na koleje Pardubické univerzity. Tam jsme se ubytovali a chvátali do místního klubíku.

Nejrychleji to stihli Krakonoš se Žáčkem a tak nám drželi stůl a nalili do sebe co nejvíc alkoholických tekutin (Také to na nich bylo vidět :-)) dříve, než začala být fronta u baru. :-) Mimo popíjení a povídání jsme zde hráli i šipky, kulečník a fotbálek. U kulečníku jsem viděl Kedluba, Kena, Gadaela, Petera Jonssona. Já hrál především fotbálek, kde se postupně vystřídalo hafo lidí (Bugitka, Gadael, Kajman, Kedlub, King Ken, Olšava, Ondík, Žáček). Hry byly vyrovnané a napínavé, dokud k fotbálku nezabloudil i náš předseda Kaprar. A to byla jeho největší chyba večera. :-) Nejprve pozorným zrakem fotbalového odborníka sledoval naše marné počínání a poté se na naše hlavy snesla konstruktivní kritika za každý špatný pohyb. A tak jsme mu přidělili Ondíka (chudák :-)) a vyzvali je s Kajmanem na souboj. Neuvěřitelné se stalo skutečností, když prohráli 12:0 :-) Aleš(Kaprar) se statečně snažil vykroutit z podlézání stolu, ale nakonec se mu to nepovedlo a ukázal celé hospodě vojenský styl plížení. :-))

Mezitím odešel Žáček s Krakonošem na diskotéku. Vzhledem k tomu, že jsme si byli vědomi těžkého zítřejšího dne, odcházeli jsme po skupinkách brzo spát. Poslední várka odešla v půl třetí.

Druhý den nebylo vstávání úplně nemožné, a tak jsme se nakonec dostavili na místo hraní všichni včas (Někteří nezodpovědní jedinci přišli o pár minut později. Jmenovitě Bugitka a Kajman. No dobře, já byl s nimi taky :-)). Během dne dorazili i Bižur a PavelR. Bižur jako správný hospodář federace sepisoval oficiální přihlášky a nenápadně vybíral peníze. :-) Všechny udivil skvěle nacvičeným razítkováním dokumentů. :-) PavelR zase fotil naše soustředící se obličeje a vypracovaná těla. :-)

V hokejové hale se rozpoutaly tvrdé, ale férové, renju boje, které si nic nezadaly se souboji hokejistů Pardubic. V průběhu se přelévaly pozice jednotlivých hráčů (Olšava byla dvě kola před koncem druhá – prý jsem to měl napsat, tak píšu :-) ), ale nakonec titul mistra republiky v renju zaslouženě obhájil Aleš. Druhý skončil Ondík a třetí místo uzmul Kedlub. Mimo mistrovství republiky se zároveň hrálo o dvě místa zajišťující nasazení do A turnaje ME v Renju 2006. Kaprar se jako pořadatel reprezentování na ME dobrovolně vzdal a tak se kvalifikovali Ondík s Kedlubem.

Celý sportovní svět netrpělivě očekával piškvorkový souboj vítězů posledních čtyř turnajů, Ondíka s Kedlubem. Ondík bohužel okamžitě po dohrání posledního kola v renju odjel na důležitou akci(nechápu, jak může být důležitější akce než piškvorkový turnaj :-) ). A tak nemohl vystoupit na stupně vítězů, přebrat si osobně ceny, ale hlavně se nemohl inkriminovaný souboj příští den odehrát.

Po vyhlášení výsledků jsme se odebrali do speciální místnosti(pravděpodobně dámská hokejová šatna, žel bez převlékajících se slečen), kde se měla odehrát historicky druhá oficiální porada České federace piškvorek a renju (CFPR). V tuto chvíli dorazil Denim a Štefan. Na poradě jsme probrali plno věcí důležitých i těch méně důležitých. Kromě Kedluba, který část porady prospal(zmožen nemocí?? nebo nezájmem?? :-) ), všichni pozorně poslouchali a zapojovali se do diskuze a hlasování.

Aleš Byl několikrát z porady donucen odejít (vyzvednutí finanční výhry, okopírování přihlášek). Během těchto odchodů se jistá nejmenovaná skupinka (konkrétně King Ken, Kedlub a další) rozmýšlela podat návrh na odvolání Aleše z předsednické funkce a dosazení nového perspektivního, milého, krásného, pro dívky přitažlivého, okouzlujícího, elegantního, bystrého, inteligentního, sebevědomého, sympatického a charismatického předsedy. Je jasné, že výše zmíněné podmínky se slučovali jen v jedné možné osobě. Ano Teovanovi (mě :-) ). Já jsem tuto nevděčnou úlohu po dlouhém přemýšlení (Vlastně jsem to měl promyšlené už několik měsíců předem :-) ) přijal. Ovšem Aleš udělal hodně moc práce na rozjetí federace a ještě se toho dost bude muset udělat. Takže jsme se rozhodli, že naše frakce převezme moc až bude všechno vyřešeno :-)

Po asi dvouhodinové valné hromadě přijelo několik dalších hráčů z řad „civilistů“. Už jsme se těšili na vyvrcholení celého turnaje a tak jsme pospíchali na kolej, rychle umyli zpocené obličeje, nagelovali vlasy a vyrazili na pardubické koupaliště, kde byla stejně jako loni velká Czech Openová slavnost. Díky zdržení na poradě jsme dorazili v čase, kdy byla všechna místa obsazená. Proto jsme zakempovali pod velkým sympatickým stromem. Někteří z nás se šli vykoupat. Netrvalo dlouho a ukořistili jsme stůl s lavičkami. Takže jsme si konečně mohli připadat jako civilizovaní lidé, nikoliv bezdomovci :-).

Jak to tak na slavnostech bývá, jedlo se, pilo, povídalo, tančilo (hlavně Štefan s Bugitkou to na parketu rozjížděli jako mistři tanečníci). Samozřejmě jsme ani nezapomínali hrát naší oblíbenou hru (Flaška to nebyla :-) ). Kaprar s PavlemR hráli čtyřhru proti Gadaelovi s Denimem. Ja s Kedlubem jsme oprášili náš legendární Dlubvan tým a zahráli si také. Netrvalo dlouho a slečinkám (Olšava, Gadael, Denim a Kedlub :-) ) začala být zima a tak se sebrali a odešli. Později jsme se dali do hovoru s hráči go. Probrali jsme historii obou her a poté si zahráli i nějakou hru, na jejíž název si nepamatuji. Piškvorkáři pomalu odcházeli a tak se i naše skupinka nejvytrvalejších jedinců, odebrala směr kolej. Samozřejmě jsme spát ještě nešli, ale naopak jistým (??:-) ) krokem zamířili do klubu, kde jsme byli předchozí noc. V půl páté, když jsme vypili dostatečné množství tekutin, jsme šli spát.

V neděli ráno nebylo moc snadné vstávání, ale nakonec jsme opět všichni byli připraveni hrát. Přijeli další hráči a navíc se rozhodl hrát Krakonoš, který byl přítomen i na renju, ale nehrál. Tudíž nás bylo 22. Skvělou formu opět prokázal Aleš, když získal i titul mistra republiky v piškvorkách a dosahl tak double. Stříbrnou medaili ukořistil Peter Jonsson. Bronz patří Kedlubovi.

Při vyhlašování vítězů se nezapomnělo ani na předání nikým nechtěného putovního poháru, který původně věnoval právě Aleš v domění, že už se mu nikdy nevrátí. :-) Po rozdání všech cen a vyfotografovaní společné fotky se celý třídenní pobyt v Pardubicích nachýlil ke konci. A tak jsme si ještě chvíli popovídali a nakonec po rozloučení odjeli domů. Turnaj byl opět skvělou kombinací hraní a setkání dobré party lidí. Tak zas příští rok.


Konspirační poznámka:
V Hokejové hale jsme si mohli dát i kávu, kterou kousek od místa našeho hraní podávala fešná hosteska (Katka). Nakonec se přiznala, že mě a Kedlubovi přilévala do kávy jakýsi tajemný elixír. :-) Nabízí se otázky: Skutečně by byla tato křehká a sympatická dívka schopna něčeho takového sama od sebe a jaký by měla důvod (Pokud by to ovšem nebyl nápoj lásky a nechtěla nás poblouznit :-) )? Neporadil ji někdo? Nejvíce podezřelé je, že zrovna já s Kedlubem jsme byli největší favorité turnaje :-))

Teovan
---------------

Chtěl bych všem ještě jednou poděkovat za fér hry a super atmosféru. Hodně moc díky krakonošovi a gadaelovi, kteří se postarali o Petera, dík žáčkovi za sponzoring a dík členům federace za to, že přijeli speciálně na schůzi.

kaprar
---------------